MINISTERUL ECONOMIEI: Administratorii "Oltchim" au transmis că vânzarea combinatului se află pe o "pistă bună"

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 11 aprilie 2017

Administratorii "Oltchim" au transmis că vânzarea combinatului se află pe o "pistă bună"

Etapa finală a vânzării "Oltchim", amânată până în iunie

Consorţiul de administratori judiciari ai combinatului chimic "Oltchim", aflat în insolvenţă, a informat ministerul Economiei asupra faptului că procedura de vânzare se află pe o pistă bună, numeroşi ofertanţi exprimându-şi interesul pentru pachetele de active aflate pe piaţă, potrivit unui comunicat al ministerului, trimis Redacţiei.

Instituţia precizează: "La preluarea actualului mandat de ministru al Economiei, procesul vânzarii de active ale combinatului se află într-un stadiu avansat, ministerul continuând dialogul cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru a se asigura că strategia de valorificare a pachetelor Oltchim se desfăşoară în mod deschis, transparent şi nediscriminatoriu. Respectarea acestor principii este obligatorie nu numai din perspectiva legislaţiei ajutorului de stat, dar va asigura, totodată, maximizarea valorii patrimoniului societăţii şi, pe cale de consecinţă, cel mai înalt grad de îndestulare a creditorilor publici şi privaţi".

Aflându-se în procedură de insolvenţă şi în consecinţă, fiind administrată de către consorţiul "Rominsolv"-"BDO", în calitate de administrator judiciar, acţionarul-statul român nu are prerogative în procedura de valorificare a activelor, susţine ministerul.

"Decizia şi modalităţile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare, iar cei care decid sunt creditorii", punctează instituţia.

În acest sens, Guvernul a fost informat de consorţiul de administratori judiciari că procesul de vânzare şi criteriile de selecţie au fost aprobate de Adunarea creditorilor (format atât din creditori privaţi, cât şi din creditori publici).

Ministerul Economiei a fost informat de faptul că administratorii judiciari au amânat temporar etapa finală a procedurii de vânzare, până în luna iunie 2017, la solicitarea ofertanţilor, în prezent aceştia desfăşurând activităţi de due diligence.

Instituţia adaugă: "Faptul că ofertanţii sunt dispuşi să investească timp şi efort suplimentar în desfăşurarea de due diligence demonstrează interesul serios faţă de pachetele de active, precum şi dezvoltarea viitoare a acestora, în contextul propriilor planuri de afaceri. Astfel, Ministerul Economiei este optimist că procedura de vânzare va fi finalizată cu succes".

Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în ceea ce priveşte vânzarea celor nouă pachete de active ale "Oltchim" a fost extins până la 26 iunie, potrivit unei informări transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la finalul lunii martie.

"Ca urmare a solicitărilor primite de la participanţii procesului de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim, precum şi din cauza complexităţii proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante, pentru data de 26 iunie 2017", se arată în informare.

Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele "Oltchim" vor fi oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor - alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică - Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică - Râmnicu Vâlcea.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro.

Activele neesenţiale sunt grupate în pachetul de active nr. 10, participanţii la procesul de vânzare putând oferta inclusiv pentru active individuale, aferente acestui pachet, care vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare.

În informare se mai preciza că preţul trebuie să fie cash şi trebuie să se plătească în întregime la finalizarea tranzacţiei, fără vreo opţiune de recalculare ulterioară sau vreo formă de întârziere a plăţilor sau de diminuare ulterioară a preţului ofertat.

Un cumpărător al activelor "Oltchim" va putea prelua cel mult jumătate dintre angajaţii societăţii, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro.

Documentul specifică faptul că nu există obligaţia preluării salariaţilor împreună cu activele. Reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţionare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, dar există probabilitatea ca unii dintre aceştia să dorească să preia salariaţi.

"Oltchim" a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, conform rezultatelor financiare preliminare transmise BVB.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Statul este dus in eroare de avocatul Piperea. Toti urmares sa fure cat mai mult. Astazi stim cine a falimentat compania. Baiatul directorului Roibu face investitie de 25 milioane de Euro in zona Unirii. Nu toti copiii din Romania au 25 milioane Euro. Unde este DNA?

    1. Nu o sa dea nimeni 307 milioane de Euro. Cum o sa imparta aceeasi curtea in 9 bucati?

      si vezi cum KPMG nu a luat cunostiinta de opinia domnului Roibu , crescand pierderile cu 983 milioane RON. Brutal , nu-i asa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb