MINISTERUL ECONOMIEI ANUNŢĂ: Statul român redevine acţionar majoritar al Şantierului Naval Daewoo Mangalia

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2018

Statul român redevine acţionar majoritar al Şantierului Naval Daewoo Mangalia

Damen Shipyards Group Olanda va prelua controlul operaţional al şantierului

Statul român a redevenit acţionar majoritar al Şantierului Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), iar Damen Shipyards Group din Olanda va prelua controlul operaţional al acestuia, a anunţat, ieri, Minis­terul Economiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, Ministerul Economiei, prin Şantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, devine acţionar majoritar cu 51% din acţiuni, în timp ce partenerul olandez, Damen Shipyards Group, va deţine 49%.

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a declarat: "Sunt bucuros să pot anunţa finalizarea tranzacţiei pachetului de acţiuni la Şantierul din Mangalia, la exact patru luni de când am informat că împreună cu echipa din minister am rezolvat o situaţie de blocaj care dura de prea mult timp. Acum avem motive de optimism în ceea ce priveşte viitorul şantierului şi revitalizarea acestuia. Am încredere că partenerul olandez va contribui la relansarea activităţii în şantier şi la dezvoltarea aces­tuia".

Conform domnului Andruşcă, este o premieră pentru ţara noastră ca statul român să redevină acţionar majoritar la un obiectiv indus­trial strategic care fusese anterior privatizat, afirmând: "Este pentru prima dată când statul român redevine acţionar majoritar la un obiectiv privatizat. Şantierul Naval este un obiectiv strategic, iar controlul statului român este o reuşită majoră".

Totodată, Frank Eggink, membru în consiliul de administraţie şi director financiar al Damen Shipyards Group, a declarat: "Cu sprijinul Guvernului României şi al Şantierului Naval 2 Mai, Damen îşi propune să restabilească sănătatea financiară a şantierului, să stabilizeze ocuparea forţei de muncă şi să urmărească oportunităţi comerciale pe plan internaţional care să contribuie la restabilirea nivelurilor de activitate".

Pachetul majoritar de la DMHI a fost scos la vânzare de coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), care au anunţat, toamna trecută, că au decis să îşi înstrăineze participaţia de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acţionarii şantierului Damen Galaţi).

În martie 2018, Ministerul Economiei anunţa că negocierile dintre statul român şi investitorul strategic interesat de Şantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate, precizând: "Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia va renunţa la exercitarea dreptului de preferinţă cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries SA Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Şantierul Naval 2 Mai SA, 2% din pachetul de acţiuni, astfel încât structura de acţionariat a Societăţii Mixte care rezultă în urma asocierii să arate astfel: 51% Şantierul Naval 2 Mai şi 49% Damen Shipyards Group".

Tot în luna martie, Gabriel Dumitraşcu, fost şef al privatizărilor din Energie, scria pentru Ziarul BURSA: "Odată cu drepturile de acţionar majoritar, statul român «a câştigat» şi 51% din datoria de peste 1,2 miliarde euro lăsată «moştenire» şantierului naval de administraţia sud-coreeană, nu că n-ar fi avut până acum 49% din acceaşi datorie".

În luna iunie a acestui an, angajaţii Şantierului Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries îşi exprimau nemulţumirile cu privire la situaţia incertă a acţionariatului Şantierului DMHI şi ameninţau cu proteste, acuzând că se află în imposibilitatea de a-şi negocia anumite clauze din contractul colectiv de muncă, ce vizau creşterile salariale.

La acea vreme, salariaţii Şantierului DMHI reclamau faptul că Ministerul Economiei nu îşi îndeplinise promisiunile (pe care le făcuse către aceştia după protestul din luna martie), privind aspecte care ţineau de stabilirea unei noi structuri a acţionariatului Şantierului Naval din Mangalia, cu care sindicaliştii să poată purta negocieri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O miscare inspirata, bravo stnm !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb