Ministerul Energiei şi compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

A.D.
Miscellanea / 4 noiembrie

Ministerul Energiei şi compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja anunţă semnarea unui memorandum de înţelegere cu ITOCHU pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Declaraţia a fost făcută în cadrul primei ediţii a Forumului Energiei România-Japonia, un proiect de importanţă strategică pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, transmite news.ro.

Forumul Energiei România-Japonia se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 4-5 noiembrie 2024 şi este organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia şi compania Wise Finance Solutions.

Evenimentul a reunit companii şi instituţii publice din domeniul energiei din ambele ţări, conduse de Ministrul Energiei Sebastian-Ioan Burduja, şi Viceministrul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia, Dl. Shinji TAKEUCHI.

Forumul a accelerat proiectele comune ale celor două ţări în domeniul energiei, în special dezvoltarea energiei nucleare de generaţie nouă, extinderea capacităţilor de stocare a energiei regenerabile, producţia de hidrogen verde şi implementarea tehnologiilor de captare, utilizare şi stocare a carbonului, precizează ministerul.

"Forumul de astăzi nu este doar un schimb de idei, ci include asumarea unor angajamente concrete. Prin parteneriatele noastre, România îşi asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă şi nucleară. Astăzi am făcut un pas concret în direcţia unei Românii mai sigure, mai competitive şi mai sustenabile din punct de vedere energetic. Sunt convins că prin această colaborare dintre experienţa administraţiei şi mediului privat din Japonia şi deschiderea României şi oportunităţile existente în ţara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relaţia bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producţia de hidrogen şi amoniac albastru, producţia de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc. Vorbim de investiţii de miliarde de euro care vor crea noi locuri de muncă şi vor asigura preţuri accesibile la energie şi securitate energetică pentru toţi românii", a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În cadrul forumului, Ministerul Energiei din România şi compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea investiţiei Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de importanţă strategică pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, absolut necesar în contextul creşterii ponderii energiei din surse regenerabile.

Având în vedere contextul global actual, conflictul din Ucraina şi creşterea cererii de energie în sectoare precum IT-ul şi industria grea, părţile şi-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluţii inovatoare pentru asigurarea securităţii energetice.

Ţara noastră a prezentat o serie de proiecte majore, printre care unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doiceşti, invitând partenerii japonezi să contribuie cu tehnologie şi cunoaştere. Alte domenii cu potenţial ridicat de cooperare sunt termoficarea în sistem centralizat, producţia de hidrogen şi generarea de energie electrică din surse regenerabile, menţionează ministerul Energiei.

Miniştrii şi companiile celor două ţări au confirmat, de asemenea, cooperarea pentru atragerea investiţiilor japoneze în România şi a programelor comune de finanţare, în special în domeniul tehnologiilor de vârf.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb