Ministerul Finanţelor a atras 3 miliarde de lei prin emisiunile FILDELIS

G.D.
Piaţa de Capital / 19 aprilie 2023

Ministerul Finanţelor a atras 3 miliarde de lei prin emisiunile FILDELIS

Ministerul Finantelor (MF) a atras 716 milioane lei si, respectiv, 473 milioane euro (valori însumând 3 miliarde lei - 618,4 milioane euro), prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei.

"Parcursul de aproape 3 ani al ofertelor de titluri de stat FIDELIS este dovada de netăgăduit a încrederii investitorilor persoane fizice în instrumentele lansate de Ministerul Finanţelor pentru acest Program dedicat populaţiei. În prima ediţie din acest an, am reuşit să completăm cu succes partea de economisire/investire a Programului FIDELIS cu o componentă socială şi umană, oferind pentru prima dată o tranşă specială dedicată donatorilor de sânge, peste 1000 de donatori investind peste 164 mil. lei. Atractivitatea acestei tranşe dedicate a confirmat că românii sunt conştienţi şi de impactul pozitiv generat de donarea de sânge şi astfel dornici să se implice în mod civic, sprijinind pe cei aflaţi într-o situaţie dificilă, critică de cele mai multe ori. Suntem mândri de parteneriatul extraordinar dintre Ministerul Finanţelor şi ROCK FM - emisiunea «Morning Glory cu Răzvan Exarhu» în sprijinul campaniei «România are sânge de rocker», şi da, tranşa pentru donatori a dovedit că România are sânge şi de investitor. Această primă ediţie FIDELIS din 2023 a atras cea mai mare sumă investită de către populaţie în astfel de instrumente, comparativ cu celelalte 11 ediţii anterioare şi intenţionăm să continuam acest demers cu caracter social în viitorul apropiat cu sprijinul partenerilor noştri", a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

"Suma atrasă de Ministerul Finanţelor prin această ofertă este impresionantă şi demonstrează că investitorii sunt dispuşi să-şi plaseze banii atunci când li se oferă oportunităţi de investiţii. Totodată, subscrierile din tranşa dedicată donatorilor arată că investitorii sunt dispuşi să îşi şi ajute semenii. Felicităm întreaga echipă care a lucrat pentru această emisiune de titluri de stat, pentru că munca lor şi implicarea în campania Rock FM de susţinere a donării de sânge au demonstrat că universul financiar nu este numai despre bani, ci şi despre oameni, despre a ne uita cu mai multă atenţie la cei de lângă noi", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

"Piaţa de capital s-a maturizat în ultimii ani, iar dovezile se văd atât prin creşterea numărului de investitori, inclusiv în perioade cu volatilitate ridicată şi incertitudini, cât şi prin derularea cu succes a celor peste 160 de runde de finanţare, în care s-au plasat aproape 7 miliarde de euro. Ne-am propus să le oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacţiona şi pentru a-şi administra portofoliile, iar titlurile de stat Fidelis sunt foarte utile atât pentru investitorii începători, cât şi pentru cei mai vechi în piaţă, mai ales în perioada aceasta cu inflaţie ridicată şi incertitudini în ceea ce priveşte evoluţia economiei. Ne bucură succesul acestei noi emisiuni şi felicităm echipa Ministerului pentru implicarea în acest scop umanitar al donării de sânge, precum şi sindicatul de intermediere pentru munca depusă pentru succesul tuturor emisiunilor Fidelis", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 9 participanţi eligibili.

"Cu fiecare oportunitate pe care o oferim investitorilor ne convingem că aceştia câştigă cunoştinţe, experienţă şi încredere în instrumente şi în instituţiile pieţei de capital. Ne bucurăm de atragerea unei sume impresionante de fonduri pentru Ministerul de Finanţe şi de impactul social inovativ pe care tranşa donatorilor l-a avut la această ediţie. De asemenea, ne dorim ca tradiţia emisiunilor să continue şi optimizarea portofoliilor de investiţii sau economisirea la randamente atrăgătoare să devină o practică pe care piaţa de capital se poate dezvolta în viitor", a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

"Titlurile de stat oferite în cadrul programului Fidelis şi-au dovedit încă odată popularitatea în rândul investitorilor de retail, prima ediţie din 2023 reuşind să capteze din nou interesul acestora şi să confirme din nou importanţa acestui instrument pentru ecosistemul financiar local. Iniţiativa Ministerului Finanţelor de a stimula donarea de sânge printr-o tranşă dedicată donatorilor a fost recepţionată pozitiv de investitori şi ne bucurăm că împreună cu Bursa de Valori Bucureşti şi partenerii din consorţiu am reuşit să sprijinim acest demers civic atât de necesar în societatea românească", a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

"Titlurile de stat Fidelis au devenit deja un instrument cu o pondere semnificativă în structura de finanţare a statului român, iar din perspectiva investitorilor persoane fizice reprezintă un instrument indispensabil în optimizarea deciziilor de management de portofoliu şi de alocare a activelor, mai ales în condiţiile unei vizibilităţi mai reduse în ceea ce priveşte dinamica dobânzilor şi a condiţiilor generale de pe pieţele financiare. Emisiunile Fidelis au şi o contribuţie notabilă în ceea ce priveşte dezvoltarea bazei viitoare de investitori de retail activi pe piaţa de capital, achiziţia de titluri de stat ce pot fi tranzacţionate la BVB reprezentând pentru unii dintre subscriitori primul contact cu investiţiile în valori mobiliare", a afirmat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.

"Suntem parteneri pentru Ministerul Finanţelor, care prin derularea acestei emisiuni Fidelis aduce valoare în comunitate prin încurajarea unui comportament responsabil în raport cu banii, dar şi cu sănătatea publică. Ne bucurăm să susţinem o nouă emisiune de titluri de stat destinată exclusiv populaţiei, cu atât mai mult cu cât rolul nostru comun este să democratizăm accesul la instrumente investiţionale şi să oferim o cât mai bună înţelegere a produselor financiare şi a pieţei de capital. În plus, acest demers are un impact cu atât mai mare cu cât a îmbinat educaţia financiară cu educaţia pentru sănătate, prin solidaritate şi conştientizarea importanţei donării de sânge", a menţionat Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 27 martie - 10 aprilie, românii au plasat aproape 18.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb