Ministerul Finanţelor a împrumutat 3,34 miliarde de lei, în octombrie, de pe piaţa internă

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2021

Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor a realizat împrumuturi de 3,34 miliarde de lei, în octombrie, de pe piaţa internă, mult sub planul de la debutul lunii care viza atragerea a 5,63 miliarde de lei. Împrumuturile realizate în luna octombrie de Guvern au dus necesarul brut de finanţare la o acoperire de aproximativ 70%, după cum notează analiştii BCR Cercetare. În luna septembrie Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 4 miliarde de lei, în august 3,8 miliarde de lei, 5,18 miliarde de lei în iulie şi 4,2 miliarde de lei în iunie. Totodată, în august, Ministerul Finanţelor a împrumutat 176,3 milioane de euro de pe piaţa internă, iar în luna iulie a atras 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe.

Analiştii BCR anticipează că Finanţele vor folosi cel mai probabil până la finalul anului o parte din bufferul ce acoperă nevoile de finanţare pe 4 luni în condiţiile în care este nefezabil ca emisiunile de titluri de stat să crească semnificativ în ultimele două luni ale anului. De notat de asemenea că analiştii anticipau o nouă emisiune de datorie pe pieţele externe din partea Guvernului în octombrie, emisiune care nu a mai avut loc din cauza crizei politice.

"Licitaţia (de luni) pentru obligaţiuni în valoare de 600 milioane lei cu scadenţa în ianuarie 2028 a fost respinsă de Ministerul Finanţelor care nu a acceptat randamentele cerute de investitori. Cererea investitorilor a totalizat 1,07 miliarde lei. Luna octombrie s-a încheiat cu emisiuni de titluri de stat de 3,34 miliarde lei reprezentând 59% din suma planificată la începutul lunii prin prospectul de emisiune. Ministerul Finanţelor a acoperit până în prezent aproximativ 70% din necesarul brut de finanţare pe 2021. Până la finalul anului Ministerul Finanţelor va folosi cel mai probabil o parte din rezerva de lichiditate aflată la dispoziţia sa deoarece creşterea semnificativă a emisiunilor lunare de titluri în noiembrie şi decembrie nu pare fezabilă. Fonduri suplimentare (2,8 miliarde de euro - n.r.) sunt aşteptate până la finalul anului din viramentul iniţial din fondurile alocate pentru PNRR", arată analiştii BCR Cercetare.

De notat că ieri au ajuns la scadenţă obligaţiuni în valoare de 9,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanţelor a injectat lichiditate în piaţa bancară prin emisiunea netă de titluri de stat.

"BNR nu a mai organizat (luni) licitaţia săptămânală de atragere de depozite de la bănci deoarece presiunile pe lichiditate s-au intensificat pe fondul plăţilor trimestriale către bugetul de stat, lucru vizibil în creşterea dobânzii interbancare la o săptămână, media cotaţiilor bid/ask atingând nivelul de 1,97%. Luni au ajuns la scadenţă depozite în valoare de 1 miliard de lei constituite acum o săptămână de două bănci la BNR, iar scadenţa unei obligaţiuni guvernamentale în valoare de 9,3 miliarde lei ar trebui să amelioreze lichiditatea din piaţă", mai notează analiştii BCR.

România a înregistrat în acest an un record de licitaţii eşuate de titluri de stat, 18, după 16 licitaţii eşuate în 2017 şi 2019, iar evoluţia inflaţiei şi situaţia politică ar putea să ducă în continuare la noi emisiuni fără succes pentru Finanţe.

Şirul de licitaţii eşuate din ultimele luni în special a venit în condiţiile în care costurile de finanţare ale statului şi ale populaţiei şi firmelor au crescut în ultima perioadă pe fondul creşterii accelerate a inflaţiei şi a demarării de către BNR a ciclului de majorare a dobânzilor. Cu toate acestea, creşterea accelerată a randamentelor nominale a fost lăsată puternic în urmă de creşterea preţurilor, iar randamentele reale s-au scufundat în teritoriu negativ.

În ceea ce priveşte statul şi nevoie sale de finanţare, există posibilitatea ca deficitul bugetar (diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile din buget) să fie mai redus decât cele 83,7 miliarde de lei (7,13% din PIB) trecute în buget la rectificarea din august în condiţiile în care după primele nouă luni din an gaura de la buget se situa la 44,3 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb