• Finanţele vor să elimine prima de stat acordată clienţilor băncilor pentru locuinţe
• Conform legii, statul trebuie să acorde, în prezent, o primă anuală de 30% din valoarea economiilor anuale făcute de un client al unei bănci specializate
• Pentru acest an, statul ar fi urmat să aloce cîteva milioane de euro
O iniţiativă a ministrului finanţelor zăpăceşte afacerea băncilor pentru locuinţe întrucît propune eliminarea primei de stat acordată celor care vor să-şi cumprere o casă sau un apartament prin intermediul unei bănci pentru locuinţe. Măsura este inclusă la sfîrşitul unui proiect de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri financiare, care ar fi trebuit să intre ieri pe ordinea de zi a Guvernului, dar a fost amînat pentru săptămîna viitoare. Dacă va fi adoptată, măsura va afecta puternic afacerea băncilor de locuinţe, care abia şi-au făcut apariţia pe piaţa românească. Doar două bănci româneşti au înfiinţat bănci specializate pentru locuinţe, respectiv "Raiffeisen Bank" şi HVB. Acest tip de bănci funcţionează potrivit legii privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, în care statul acordă o primă anuală de 30%, dar care nu poate să depăşească anual nivelul unui salariu mediu brut pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS) la sfîrşitul anului. Pe lîngă ajutorul de la stat şi banii economisiţi de client în cel puţin 18 luni, banca va acorda un credit de 50% din valoarea locuinţei. Valoarea primei acordată de stat a fost anul trecut de 210 euro. Pe lîngă această primă de stat, clientul primeşte pentru banii depuşi la bancă o dobîndă anuală mai mică decît pentru un depozit obişnuit. Din această cauză, eliminarea primei de stat ar face produsul neatractiv din cauza dobînzii negative- 3% pe an. Pe de altă parte, sistemul nu poate fi conceput fără primele de la stat. În toate ţările statul acordă prima respectivă. Singura diferenţă ţine de nivelul acesteia, iar la noi s-a pus problema reducerii acesteia la aproximativ 100 de dolari. De asemenea, în alte ţări, nivelul primei nu a fost modificat de stat în primii cinci ani de la înfiinţarea băncilor pentru locuinţe.
Pentru clientul unei asemenea bănci, valoare primei este extrem de importantă, întrucît, adăugată la dobîndă acordată de bancă, poate face că dobînda finală să fie mai mare decît cea oferită la un depozit obişnuit. Bancherii sînt prudenţi la aflarea iniţiativei Ministerului Finanţelor. Oficialii "Raiffeisen Banca pentru Locuinţe", care are o activitate de un an pe piaţa românească, ne-au declarat că în ultimele săptămîni au purtat discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) cu privire la modificările şi completările ce urmează să fie aduse legii privind economisirea-creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ. "Pe parcursul discuţiilor nu a fost avută în vedere posibilitatea eliminării primei de stat", susţin reprezentanţii "Raiffeisen Banca pentru Locuinţe". Totodată, ei îşi exprimă convingerea că reglementările legale privind organizarea şi funcţionarea caselor de economii în sistem colectiv pentru domeniul locativ nu vor suferi modificări de fond, întrucît ar fi stopată dezvoltarea unui segment de piaţă cu un potenţial extrem de ridicat.
"Raiffeisen Banca pentru Locuinţe" funcţionează din 2004 şi a încheiat în primul an de funcţionare aproape 43.000 de contracte de economisire-creditare, cu o sumă contractată totală de peste 220 milioane de euro. Suma medie contractată a fost în perioada menţionată de 5.200 euro, faţă de 4.700 euro valoarea bugetată. Un calcul simplu arată că pentru contractele încheiate de bancă pînă acum, statul ar fi trebuit să acorde, în primul an, maxim 9 milioane de euro.
Petre Tulin, preşedintele "HVB Banca pentru Locuinţe", bancă înfiinţată de curînd, nu a dorit să comenteze proiectul Finanţelor.