Situaţia celei mai mari economii europene ar urma să se îmbunătăţească în cursul anului, începând cu primăvara anului 2023, a anunţat astăzi Ministerul german al Economiei, transmite Agerpres.
Dacă va avea loc o recesiune, ea va fi mai blândă şi mai scurtă decât s-a estimat anterior, datorită măsurilor de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor de preţurile ridicate ale energiei, şi reducerii consumului de gaze. "Cu toate acestea, există încă mulţi factori care generează stres: invadarea Ucrainei de către Rusia şi consecinţele sale economice, nivelul slab al economiei mondiale, preţurile în continuare mari la energie şi inflaţia ridicată, comparativ cu nivelul de dinaintea crizei", a informat Ministerul Economiei.
În pofida îmbunătăţirii perspectivelor, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, se aşteaptă la multiple dificultăţi în 2023, deoarece situaţia rămâne volatilă. Există reticenţe privind anumite investiţii, de exemplu în sectorul construcţiilor, a explicat Habeck. Comenzile noi în sectorul construcţiilor au scăzut cu 8,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, faţă de primele 11 luni din 2021, a anunţat astăzi Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit miercuri previziunile privind creşterea economiei germane, care ar urma să se situeze la 0,2% în 2023 (faţă de un declin de 0,4% estimat în toamnă), în timp ce inflaţia ar urma să scadă la 6% în 2023, faţă de prognoza precedentă de 7%. În 2022, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 7,9%.
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estima recent că economia ţării se va contracta cu 0,5% în 2023, dar va reveni pe creştere în 2024 şi 2025.
Un studiu al Institutului economic Ifo publicat miercuri arată că indicele climatului de afaceri în Germania a urcat la 90,2 puncte în ianuarie, de la 88,6 puncte în decembrie.
"Încrederea în economia germană s-a îmbunătăţit, companiile fiind mai puţin pesimiste în legătură cu perspectivele economice", susţine Ifo.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2023, 19:12)
cu 200 miliarde de euro,ajutor de stat
si noi am fi mai optimisti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2023, 02:18)
cele 200 de miliarde = germania le are prin tiparire de euro = adica inflatie
cine plateste inflatia ?
1.cei care au bani cash sau in depozit la banca
2.cei care cumpara titluri de stat cu dobinda sub nivelul inflatiei
4.cei care muncesc pentru cash = adica cei la care marirea de salar ( sau pensie ) este sub nivelul inflatiei
adica cetatenii obisnuiti
se cheama costuri de razboi
la cele 200 de miliarde ajutor se va adauga in curind costul cu inarmarea = alti bani alta distractie
prostii platesc ...adica cetatenii care nu inteleg ce se intimpla datorita propagandei de razboi care le-a sters creierul