Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă au depus Fişa de Proiect pentru aprobarea acordării de subvenţii din fonduri europene pentru achiziţionarea de către persoanele cu dizabilităţi, de tehnologii şi dispozitive asistive, informează un comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, scrie Agerpres.
Subvenţiile vor fi acordate din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi, activităţile cuprinzând şi acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilităţi beneficiare de servicii de informare şi consiliere profesională, mediere şi formare profesională, potrivit Ministerului Muncii.
Subvenţia se va acorda sub forma unui voucher tipărit de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, care va fi distribuit de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap şi a recomandării medicului specialist, conform documentului citat.
Valoarea maximă a voucher-ului este de 5.000 de euro, iar subvenţia acordată pentru dispozitivele asistive a căror valoare nu depăşeşte acest prag poate fi şi de 100%, mai scrie agenţia.
Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru aprobarea procedurii de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, a fost semnat cu două săptămâni în urmă, a amintit ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.
De asemenea, ministrul Muncii a menţionat că va continua implementarea măsurilor din Programul de Guvernare, iar această măsură este prevăzută la Capitolul Politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei Sociale în cadrul măsurii "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi".
"Vorbim de tehnologie modernă, spre exemplu programe software şi scannere cu ajutorul cărora computerele pot scana şi citi nevăzătorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputaţii sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficienţe de auz", a precizat Marius Budăi.
Beneficiarii vor fi luaţi în evidenţa ANOFM şi vor primi tot sprijinul serviciului de ocupare în vederea găsirii unui loc de muncă.
În funcţie de cerere şi rezultatele iniţiale ale proiectului, a cărui valoare este de 35 de milioane de euro, Ministerul Fondurilor Europene poate suplimenta această sumă pentru a deservi o categorie cât mai largă de beneficiari.
1. Alt furt din banii publici fara ca persoanele cu d
(mesaj trimis de Radu în data de 24.04.2019, 10:29)
Zeci de milioane de euro pentru un produs senzational dar destul de inutil si mult supraevaluat vandut de o firma din Israel, pentru 7000 de persoane cu dizabilitati alese pe spranceana din sutele de mii de persoane cu dizabilitati existente. Probabil ca o parte din banii platiti se vor intoarce drept recunostinta catre politicienii care au decis organizarea acestui proiect. E doar perioada electorala si este nevoie de bani. Iar cum DNA nu mai exista...
2. Credit ptr. Persoane cu handicap
(mesaj trimis de Ivan Costeluta în data de 17.02.2020, 16:07)
Șanț mama a 2copii cu handicap grav, băiat la 17ani este surdo mut, și fetita de 5ani născută cu malformație congenitala palatoschizis, dețin documente ptr. Amândoi, fetita trebuie operata, numai necazuri,