Creşterea finanţării pentru sănătate cu 1% din PIB pe an, dar şi un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene sunt printre priorităţile Ministerului Sănătăţii, conform programului de guvernare, transmite Agerpes.
Documentul arată că se va acţiona pentru "creşterea încrederii cetăţenilor şi a rezilienţei sistemului de sănătate, prin modificări legislative care să încurajeze competiţia loială şi transparentă între sistemul public şi cel privat de sănătate, urmând exemplul de bune practici din alte ţări europene".
Programul de guvernare prevede o creştere progresivă a finanţării alocate sănătăţii cu 1% din PIB anual, până la atingerea mediei europene. De asemenea, se va îmbunătăţi şi va deveni mai predictibilă finanţarea sistemului de sănătate prin bugetare multianuală. Printre măsurile propuse se numără acordarea de reduceri pentru asigurările complementare de sănătate şi realizarea unui grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene destinate sectorului sănătăţii în perioada 2025-2028, informează Agerpres.
Se au în vedere, totodată, "restructurarea sistemului de sănătate publică, dezvoltarea reţelei de laboratoare de sănătate publică, dezvoltarea capacităţii de intervenţie în teren, dezvoltarea politicilor de prevenţie şi de screening, precum şi a monitorizării bolilor cronice".
O altă prioritate a programului de guvernare este implementarea accelerată a Planului naţional de combatere şi control al cancerului.
De asemenea, un obiectiv important în domeniul sănătăţii pentru următorii patru ani este dezvoltarea asistenţei medicale comunitare, prin construirea, modernizarea şi dotarea centrelor medicale din mediul rural şi oraşele mici.
Tot la capitolul obiectivelor, se mai au în vedere dezvoltarea asistenţei medicale primare, iar pentru asigurarea personalului în mediul rural şi în zone defavorizate se are în vedere finanţarea unui pachet de instalare şi de retenţie pentru medici, farmacişti şi asistenţi medicali. Pentru medicii de familie ajunşi la vârsta pensionării, se are în vedere prelungirea, la cerere, a perioadei de activitate, dar cu avizul autorităţii locale, scrie Agerpres.
Programul prevede continuarea şi finalizarea investiţiilor în spitale şi clădiri noi prin PNRR, precum şi demararea unor noi investiţii pentru alte spitale şi clădiri, finanţate din împrumuturi externe, inclusiv prin parteneriate public-private.
În domeniul politicii medicamentului, programul include scurtarea duratei de introducere în compensare a medicamentelor inovative şi încurajarea dezvoltării industriei farmaceutice autohtone.
La capitolul "Prevenţia şi programele de sănătate", se are în vedere accelerarea derulării programelor naţionale de screening, depistare precoce şi extinderea acestora cu finanţare de la UE, dar şi dezvoltarea reţelei judeţene de centre de prevenire, consiliere şi combatere a adicţiei la droguri, cu prioritate pentru copii şi adolescenţi.
Implementarea Planului naţional de îngrijiri paliative, creşterea finanţării pentru minimum 4.000 de paturi de paliaţie, dezvoltarea de centre publice de paliaţie pentru copii, sunt alte măsuri prevăzute în programul de guvernare.
Referitor la resursele umane, se are în vedere "încurajarea revenirii profesioniştilor români din domeniul medical din diaspora prin debirocratizarea recunoaşterii profesionale". Tot aici sunt menţionate ca priorităţi finalizarea Registrului Profesioniştilor din Sănătate şi corelarea locurilor şi posturilor scoase la concurs cu nevoile reale de asistenţă medicală la nivel local şi regional. Nu în ultimul rând, se prevede implementarea unui nou sistem de asigurări de malpraxis pentru toţi profesioniştii din sănătate, notează Agerpres.
La capitolul Digitalizare, este prevăzută, între altele, realizarea unei noi Platforme Unice a Asigurărilor de Sănătate "pentru facilitarea accesului pacienţilor, debirocratizare şi eliminarea fraudelor".
Operaţionalizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES), instrument medical pentru accesul facil al pacientului la toate categoriile de servicii, "cu asigurarea unei protecţii maximale ale datelor cu caracter personal", este o altă prioritate în domeniul digitalizării în sănătate.
Opinia Cititorului