Ministerul Sporturilor, între necesitate şi promisiune de campanie

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2012

Ministerul Sporturilor poate reapărea în cadrul viitorului Guvern, care se va forma după alegerile din 9 decembrie. Nu este vorba doar de o promisiune electorală, în această perioadă se spun multe, ci şi de o constatare a oamenilor politici care au observat că în absenţa unui reprezentant la cel mai înalt nivel, sportul autohton riscă să se "sufoce" din cauza multiplelor probleme. În plus sportul s-a dovedit a fi un ambasador excepţional pes-te hotare, printre cei mai cunoscuţi 5 români din toate timpurile aflându-se nu mai puţin de 3 foşti mari campioni. Cele mai slabe rezultate obţinute de ţara noastră la Jocurile Olimpice de Vară au apărut exact în perioade când sportul nu a avut un minister, este vorba de JO Beijing 2008 (8 medalii) şi JO Londra 2012 (9 medalii). Faptul că de la buget către sport ajung sume din ce în ce mai mici afectează în mod evident calitatea mişcării sportive autohtone, care are o bază de selecţie din ce în ce mai îngustă.

Tocmai de aceea, premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul Galei "100 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Societăţilor Sportive din România", că speră ca din luna decembrie Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) să devină Ministerul Sportului: "Sper ca din luna decembrie ANST să devină Ministerul Sportului, fără tineret şi alte lucruri. Ideea de a avea în guvern un reprezentant al sportului poate fi o idee foarte bună până când sportul se va organiza atât de bine încât să nu mai aibă nevoie de guvern. Ştim cu toţii că dacă investim în sport în următorii 3-4 ani o să avem rezultate peste 10-15. Dacă însă nu vom investi nimic, nu vom avea rezultate deloc. În ceea ce priveşte infrastructura, mă bucur că anul acesta încep lucrările şi la Sala Polivalentă, atât de mult aşteptată".

În ultimii 22 de ani, la conducerea Ministerului Tineretului şi Sporturilor s-au aflat: Mircea Angelescu (decembrie 1989 - iunie1990), Bogdan Niculescu Duvăz (iunie 1990-octombrie1991), Ioan Moldovan (octombrie 1991-noiembrie 1992), Gheorghe Angelescu (noiembrie 1992 - august1993), Alexandru Mironov (august 1993 - decembrie 1996), Sorin Stănescu (decembrie 1996 - decembrie 1997), Crin Antonescu (decembrie 1997 - decembrie 2000), Georgiu Gingăraş (decembrie 2000 - iunie 2003), Monica Iacob Ridzi (decembrie 2008-iulie 2009), Sorina Luminiţa Plăcintă (iulie 2009 - octombrie 2009).

În timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, des-făşurate în această vară, conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, nemulţumită de rezultatele obţinute, şi-a manifestat intenţia de a grăbi reforma în sportul românesc. Practic COSR dorea modificarea Legii Sportului, care să prevadă trecerea federaţiilor în subordinea sa, preluarea Institutului de Medicină Sportivă, a Institutului de Cercetare pentru Problemele Sportului şi a trei baze sportive naţionale, Piatra Arsă, Poiana Braşov, cu Hotelul Olimpic, şi Constanţa, cu hotelul Sport. Această iniţiativă a avut mai mulţi opozanţi care au considerat că sportul de înaltă performanţă nu trebuie amestecat cu sportul de masă şi că tocmai de aceea ar fi mult mai util să reapară un Minister al Sporturilor care să conclucreze îndeaproape cu COSR. Anul viitor, ţara noastră va organiza un eveniment sportiv foarte important: 46 de ţări vor participa la cea de-a 11-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) care se va desfăşura la Braşov, în perioada 17-22 februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb