Miniştrii de externe ai statelor membre UE încearcă să găsească o soluţie pentru transportarea cerealelor blocate în Ucraina

G.D.
Internaţional / 20 iunie 2022

Miniştrii de externe ai statelor membre UE încearcă să găsească o soluţie pentru transportarea cerealelor blocate în Ucraina

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene discuta astăzi, la Luxemburg, despre modalităţi de a scoate din Ucraina milioane de tone de cereale blocate din cauza blocadei impuse de Rusia porturilor la Marea Neagră, informează Reuters, potrivit Hotnews.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi furnizori de grâu la nivel global. În prezent, peste 20 de milioane de tone sunt blocate în silozuri ca urmare a invaziei ruse.

Moscova neagă orice responsabilitatea pentru criza alimentară provocată şi dă vina pe sancţiunile occidentale pentru penuria care a dus la o creştere a preţurilor la alimente la nivel mondial şi pentru avertismentele ONU privind spectrul foametei în ţările mai sărace, care se bazează foarte mult pe cereale importate.

UE sprijină eforturile ONU de a negocia un acord de reluare a exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte, dar pentru asta ar fi nevoie de acordul Moscovei.

Turcia are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, şi a declarat că este pregătită să îşi asume un rol în cadrul unui mecanism de observare cu sediul la Istanbul, în cazul convenirii unui acord.

Nu este însă clar dacă UE s-ar implica în securizarea militară a unui astfel de acord."Dacă va fi nevoie în viitor de escortarea acestor nave comerciale, aceasta este un semn de întrebare şi nu cred că suntem încă acolo", a spus un oficial al UE.

Între timp, discuţiile între statele membre UE cu privire la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei continuă, potrivit oficialului UE, care a semnalat că nu este iminentă adoptarea de noi măsuri. Sancţiunile adoptate sunt deja extinse şi nu există prea mult spaţiu de negociere pentru un acord care să impună sancţiuni exporturilor de gaz rusesc către UE, a spus oficialul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Comertul mondial cu cereale reprezinta 10-15% din productia mondiala. o proportie importanta din cerealele tranzactionate sunt sub forma de furaje. Importatorii mari precum Egiptul s-au orientat rapid catre alti producatori. Marii speculatori pe piata internationala realizeaza profituri uriase prin revanzarea recoltei 2021 la un pret dublu fata de cel de achizitie.

    Foametea este endemica in Sahel si in unele state esuate care se bazau pe livrarile umanitare . Datorita cresterii preturilor fondurile pt donatii nu mai sunt suficiente. Sa nu uitam ca zeci de milioane de tone de porumb au fost scoase din circuitul alimentar fiind folosite pt biofuel.

    In acest context blocarea exporturilor ucraieniene au un anumit efect pe piata dar in haosul generat de razboi si de ambitiile beligerantilor nu se poate ajunge la o solutie rationala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb