Apropierea unor foste republici sovietice de Uniunea Europeană (UE), în cadrul Parteneriatului Estic, nu este îndreptată împotriva Rusiei, a declarat ministrul estonian de externe, Urmas Paet, apreciind că în această problemă s-a manifestat "o nervozitate excesivă" din partea Moscovei, arată Agerpres.
"Programul Parteneriatului Estic nu este un program antirusesc şi nu este îndreptat împotriva cuiva anume. Problema legată de o colaborare mai strânsă între UE şi aceste state este aceea că ea răspunde intereselor acestor state şi alegerii lor", a declarat şeful diplomaţiei de la Tallinn într-un interviu.
Domnia sa a adăugat că nu vede "de ce ar trebui cineva să fie agresiv sau să arate o nervozitate excesivă" în această problemă, făcând aluzie la atitudinea Moscovei faţă de politica de apropiere a unor foste republici sovietice de UE.
"Uniunea Europeană are încheiate acorduri de liber schimb cu o serie de alte state, ceea ce nu înseamnă că acestea nu pot avea relaţii bune, inclusiv economice, cu alte ţări, inclusiv şi cu Rusia. Nu înseamnă că aceste state trebuie să fie a priori închise pentru colaborarea cu state terţe. Fiecare stat are posibilitatea de a hotărî singur ce fel de acorduri doreşte să încheie şi cu cine", a continuat ministrul estonian.
Moscova a fost deseori acuzată de utilizarea armei comerciale pentru a face presiuni asupra ţărilor din fosta URSS care doresc să se apropie de UE în cadrul Parteneriatului Estic încheiat de Uniune cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan.
Rusia a blocat recent importurile de la un mare producător ucrainean de dulciuri şi a interzis importurile de vin din Republica Moldova, sancţiuni comerciale considerate de Parlamentul European drept "acoperiri pentru o presiune politică evidentă".