Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că în Ungaria există o comunitate de români ce se confruntă cu probleme foarte reale de supravieţuire, unele dintre ele, privind funcţionarea şcolilor sau existenţa unui ziar românesc, fiindu-i prezentate diplomatului român în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la Budapesta, cu reprezentanţi ai acestei comunităţi.
Teodor Meleşcanu a declarat, într-o întâlnire cu presa, potrivit Agerpres: "Noi avem o comunitate relativ mică, concentrată mai ales pe frontiera de est a Ungariei şi est a României, confruntată cu probleme foarte reale de supravieţuire a unei comunităţi româneşti care a fost în anumite perioade destul de însemnată. Din punctul lor de vedere, principala preocupare este aceea de a obţine şi ei un sprijin mai substanţial de la autorităţile maghiare, aşa cum şi comunitatea maghiară din România primeşte sprijin de la Guvern şi finanţare. Au foarte multe probleme legate de funcţionarea şcolilor, de funcţionarea Asociaţiei Românilor din Ungaria şi de asemenea de tipărirea unor mijloace de informare, a unui ziar care este publicat aici. (...) Doresc un sprijin mai serios din partea autorităţilor de la Budapesta pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale".
Ministrul afacerilor externe a adăugat că românii din Ungaria au fost interesaţi şi de modul în care statul român sprijină comunitatea, una din propunerile directe făcute în cadrul discuţiilor fiind legată şi de necesitatea unei prezenţe culturale mult mai importante a României în Ungaria.
Meleşcanu a adăugat: "Din abordarea pe care mi-au expus-o oamenii de aici am înţeles că sunt două mari direcţii de acţiune. Una este aceea de a organiza mai multe activităţi culturale cu oameni care vin din România, fie artişti, fie scriitori, fie oameni de cultură care ar putea să vină în mijlocul lor şi să le aducă o plus valoare care nu se poate găsi neapărat doar aici în Ungaria dar în al doilea rând îşi doresc foarte mult ca şi în sensul celălalt, o parte din activităţile pe care le desfăşoară ei aici, în domeniul cultural şi artistic, să fie cunoscute şi în România. (...) Oamenii sunt foarte realişti, nu au viziuni care ar putea să contravină statului maghiar, dimpotrivă sunt cetăţeni loiali ai statului maghiar şi singura lor preocupare este asigurarea identităţii culturale, spirituale şi religioase".
El a precizat că au existat şi solicitări de sprijin financiar din partea Guvernului român pentru capela ortodoxă de la aşezămintele Gojdu şi pentru amenajarea unor spaţii în care să poată fi desfăşurate diferite activităţi de învăţare a limbii române, a istoriei României.
Diplomatul român a afirmat: "Este o comunitate mică, confruntată cu probleme, dar în acelaşi timp există un entuziasm foarte mare de la o parte importantă a acestei comunităţi de a găsi cele mai bune modalităţi pentru promovare şi păstrarea identităţii culturale şi spirituale ale românilor din Ungaria".
La recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane din Ungaria au declarat că sunt de origine română, 13.886 au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a efectuat luni o vizită oficială la Budapesta, la invitaţia ministrului afacerilor externe şi al comerţului exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, fiind printre primele deplasări externe ale acestuia de la preluarea actualului mandat de şef al diplomaţiei române.
Programul vizitei a inclus consultări cu şeful diplomaţiei ungare, o întrevedere cu prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi susţinerea unei alocuţiuni, în premieră pentru un ministru român, la reuniunea anuală a diplomaţiei ungare. Totodată, ministrul român a avut programată şi o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.
1. Estul Ungariei peste estul Romaniei!!!!
(mesaj trimis de Ionci în data de 28.02.2017, 09:20)
"Noi avem o comunitate relativ mică, concentrată mai ales pe frontiera de est a Ungariei şi est a României, confruntată cu probleme foarte reale de supravieţuire a unei comunităţi româneşti care a fost în anumite perioade destul de însemnată.
Dati-i azimutul la nenea Mele; sta rau cu orientarea turistica; sau Bursa cu redactarea?