Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vizitat miercuri una dintre cele mai mari şi importante companii din Orientul Mijlociu, Almarai, care deţine ferme de vaci de lapte şi unităţi de procesare, dar care investeşte masiv şi în sectorul de creştere a păsărilor, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Şeful MADR se află în aceste zile într-o vizită oficială în Arabia Saudită, împreună cu secretarul de stat Sorin Moise.
"În prima zi a vizitei oficiale pe care o realizează în Arabia Saudită, delegaţia condusă de ministrul Florin Barbu, alături de secretarul de stat Sorin Moise, s-a deplasat la sediul companiei Almarai, una dintre cele mai mari şi mai importante din Orientul Mijlociu. Compania deţine ferme de vaci de lapte, precum şi unităţi de procesare în care sunt realizate o varietate de produse, inclusiv lactate, sucuri şi patiserie. Produsele lactate ale companiei Almarai sunt realizate din lapte de înaltă calitate provenit din mai multe unităţi de producţie, cu un total de 195.000 de vaci. Acestea beneficiază de nutriţie avansată şi îngrijire superioară permanentă pentru a asigura o calitate optimă", a scris MADR pe reţeaua de socializare, conform surselor.
În prezent, compania produce 1,5 miliarde litri de lapte pe an, fiind cea mai mare companie de lactate integrată vertical din lume.
Potrivit MADR, vizita a început în ferma de vaci, unde delegaţia României a văzut modul în care sunt crescute şi hrănite animalele. În prezent, din fermele Almarai se obţin 4 milioane litri de lapte pe zi, în medie 42 de litri per vacă pe zi, aproximativ dublu faţă de media europeană.
După vizitarea fermei, ministrul Agriculturii împreună cu delegaţia din MADR au mers în fabrica de procesare, ocazie cu care au văzut liniile de producţie şi au purtat discuţii pe diverse teme, printre care şi despre creşterea păsărilor, domeniu în curs de dezvoltare la Almarai prin investiţii semnificative.
Barbu a transmis că în România gradul de autosuficienţă a acestui sector este de 160% şi că există ferme foarte performante ce produc pui hrăniţi cu furaj de înaltă calitate (90% porumb), urmând ca în viitorul apropiat să fie crescută capacitatea cu încă 100 milioane capete.
Partea Saudită s-a arătat interesată de producţia de păsări din România, iar ministrul Agriculturii a declarat că va împărtăşi experienţa din aceste zile cu asociaţiile de profil din ţara noastră, pentru ca părţile interesate să intre în dialog.
Joi, 4 iulie, va fi semnat un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Mediului, Apelor şi Agriculturii din Regatul Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul agriculturii, transmite media.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 12:12)
Ministre, vacile din Arabia Saudita manaca stuf?
Da stuful ca furaj la export!
Cu inventia asta suntem mai tari la Musk, Zuckerberg sau Gates!