• Jens Stoltenberg: "Finlanda şi Suedia, posibil să adere rapid la NATO"
Ucraina se aşteaptă la "săptămâni extrem de dificile" împotriva armatei ruse care "a acumulat deja forţe pentru o ofensivă majoră în estul" ţării, o prioritate pentru Moscova, notează AFP.
"Avem săptămâni extrem de dificile în faţă", a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un comunicat pe Facebook, lansând un apel ucrainenilor "la rezilienţă şi unitate" după mai bine de două luni de conflict cu Rusia.
"Din păcate, vom pierde mai mulţi soldaţi înainte să câştigăm", a adăugat Reznikov, estimând că "vor fi mai multe distrugeri şi răniţi", conform Agerpres.
Potrivit oficialului de la Kiev, armata rusă, "conştientă deja de înfrângerea strategică, va încerca să provoace cât mai multă suferinţă posibilă" soldaţilor ucraineni.
Mai devreme, armata ucraineană recunoscuse un avans al forţelor ruse în estul ţării, cu capturarea mai multor localităţi din regiunea Harkov şi din Donbas.
La 18 aprilie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat debutul ofensivei ruse împotriva estului ţării, din care o parte se află din 2014 în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi care este acum obiectivul prioritar al Moscovei.
"Punerea în aplicare a acordurilor (cu ţări străine), instruirea şi desfăşurarea logisticii durează ceva timp", şi-a exprimat regretul Oleksii Reznikov, menţionând, totuşi, că "ajutorul pentru Ucraina va creşte" în zilele următoare.
• Jens Stoltenberg: "Dacă Finlanda şi Suedia decid să solicite intrarea în NATO, vor fi primite cu căldură"
"Finlanda şi Suedia vor putea să adere la NATO rapid dacă decid să solicite statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice", a afirmat ieri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.
"Dacă aceste ţări decid să solicite (intrarea în NATO - n.r.), Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură şi mă aştept ca procesul să se desfăşoare rapid", a declarat Stoltenberg la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, notează Agerpres.
Jens Stoltenberg s-a declarat convins că pot fi găsite soluţii pentru perioada interimară cuprinsă între data depunerii cererii de aderare şi cea a încheierii procesului de ratificare în parlamentele celor 30 de state membre NATO.
Rusia a anunţat că va desfăşura arme hipersonice şi nucleare în exclava sa Kaliningrad - aflată între Polonia şi Lituania - dacă Finlanda şi Suedia decid să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
Finlanda şi Suedia sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor "90 prin intermediului programului "Parteneriat pentru Pace". Finlanda s-a opus mult timp opţiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această ţară, care are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.
• Antonio Guterres, ONU: "Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea"
Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea, spune secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, aflat în vizită la Borodianka, una dintre localităţile din apropierea Kievului, unde ucrainenii îi acuză pe ruşi că au comis abuzuri în timpul perioadei în care au ocupat regiunea, în martie, informează AFP.
Antonio Guterres, care efectuează prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, a făcut aceste declaraţii pentru jurnalişti, în faţa unor case în ruine, însoţit de militari ucraineni şi responsabili locali, conform Agerpres.
Antonio Guterres s-a deplasat apoi la Bucea, altă localitate de lângă capitala Kiev, unde Moscova este acuzată că a comis crime de război. De la Bucea, el a îndemnat Moscova "să accepte să coopereze" cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra unor posibile crime de război comise în Ucraina.
• Kremlin: "Livrarea de arme grele Ucrainei ameninţă securitatea europeană"
Kremlinul a insistat ieri asupra faptului că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european, relatează EFE şi Reuters.
"În sine, tendinţa de a pompa arme, inclusiv grele, în Ucraina şi în alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea pe continent şi provoacă instabilitate", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, notează Agerpres.
Peskov a răspuns astfel la o întrebare despre afirmaţiile ministrului britanic de Externe, Liz Truss, care a declarat miercuri că ţările care se opun invaziei Rusiei în Ucraina trebuie să îşi dubleze sprijinul, inclusiv prin furnizarea de arme grele, tancuri şi avioane.
Rusia a avertizat anterior că va considera armele furnizate Ucrainei de către Occident drept "ţinte legitime" pentru forţele sale armate.
În acest sens, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat săptămâna aceasta NATO că "luptă împotriva Rusiei printr-un interpus şi înarmează acest interpus".
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de Sky News: "Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona trupelor sale să se consolideze, să sape tranşee şi să devină o excrescenţă canceroasă în Ucraina, după ce toate obiective principale au eşuat".
Conform news.ro, oficialul britanic subliniază că Marea Britanie încearcă să furnizeze rachete anti-navă Ucrainei să apere Marea Neagră, un punct strategic pentru exportul de cereale, care afectează preţurile alimentelor la nivel mondial, precum şi oraşele, de eventuale bombardamente organizate de navele ruseşti.
-------------------
Ucraina "are dreptul" să lovească ţinte militare ruse, anunţă un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care sugerează astfel că Kievul ar putea efectua atacuri pe teritoriul rus, relatează AFP, conform news.ro.
"Rusia a atacat Ucraina şi a ucis civili. Ucraina se va apăra prin toate mijloacele, inclusiv prin atacuri vizând depozite şi baze ale asasinilor ruşi", declară Podoliak, menţionând: "Lumea recunoaşte acest drept".