Ministrul "apciză" pleacă la BEI cu un salariu de 20.000 de euro lunar

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2015

Ministrul "apciză" pleacă la BEI cu un salariu de 20.000 de euro lunar

Gheorghe Ialomiţianu (PNL): "Nominalizarea Ioanei Petrescu la BEI s-a făcut pe sub masă"

Fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, îl va înlocui pe Mihai Tănăsescu ca vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, propunerea fiind transmisă autorităţilor europene după ce premierul Victor Ponta a discutat mutarea, inclusiv la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit DIGI 24.

Autorităţile noastre sunt presate să îl retragă pe Mihai Tănăsescu din funcţia de vicepreşedinte, întrucât este urmărit penal în dosarul Microsoft, fiind acuzat că ar fi primit mită. Acesta a intrat în concediu prelungit la instituţia europeană.

Ioana Petrescu preia funcţia când mai e doar un an de mandat. Salariul unui vicepreşedinte al Băncii depăşeşte 20.000 de euro pe lună.

Cât timp a fost ministrul finanţelor, Ioana Petrescu şi-a atras porecle batjocoritoare, precum "Ministrul Usturoi" sau "Ministrul Apciză", după ce, într-un interviu, a îndemnat românii să cumpere tot usturoiul din pieţe de la bătrâne, iar într-un altul a folosit "apciză" în loc de cuvântul acciză.

Mai mult, Ioana Petrescu îndemna la disciplină fiscală, dar, în acelaşi timp, mergea la conferinţe organizate de grupul de presă Mediafax, care nu-şi plătea taxele către stat şi care, ulterior, a fost acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Celebru este episodul în care fostul ministru al Finanţelor se prezintă, împreună cu Victor Ponta, în faţa preşedintelui Traian Băsescu, cerându-i acestuia să promulge legea reducerii CAS, fără să-i prezinte mecanismul şi sursele băneşti de recâştigare a celor cinci miliarde, estimate că s-ar pierde prin adoptarea măsurii, de la bugetul asigurărilor sociale. Băsescu le-a reproşat celor doi miniştri că nu au prezentat felul în care au gândit reechilibrarea, socotind că, în total, ar ajunge la un deficit bugetar suplimentar de circa 1,7%, dacă ar promulga legea. Fâstâcită ca o şcolăriţă, Ioana Petrescu nu a reuşit să răspundă întrebărilor "profesorului".

Gheorghe Ialomiţianu, deputat liberal în Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor, consideră că nominalizarea Ioanei Petrescu în funcţia de vicepreşedinte al BEI nu s-a făcut în mod transparent şi nu au fost consultate instituţiile abilitate precum Banca Naţională a României.

Fostul ministru de Finanţe ne-a declarat: "Premierul Victor Ponta trebuia să spună de ce o numeşte pe Ioana Petrescu la BEI. Nominalizarea s-a făcut pe sub masă. Are premierul vreo obligaţie faţă de Ioana Petrescu sau faţă de alţii pentru a pune anumite persoane în funcţii călduţe şi bine plătite?".

Deputatul liberal ne-a spus că era nevoie de o persoană care să ducă "în mod onorabil" până la sfârşit mandatul ţării noastre la instituţia internaţională.

Unul dintre argumentele pe care le aduce Gheorghe Ialomiţianu împotriva numirii Ioanei Petrescu la BEI este gestionarea păguboasă a contractelor cu Loteria din vremea când aceasta era ministru de Finanţe.

"Diferenţa dintre Ioana Petrescu şi Mihai Tănăsescu este mare", opinează parlamentarul, adăugând că Ioana Petrescu nu are experienţă în domeniul bancar.

"Propunerea ca Tănăsescu să fie vicepreşedinte la BEI s-a luat în consultare cu BNR, Guvern şi Preşedinţie, deoarece persoana reprezintă România. Nu ştiu dacă Victor Ponta s-a consultat cu BNR, spre exemplu. Mihai Tănăsescu are experienţă în cadrul Băncii Mondiale", a explicat fostul ministru al Finanţelor.

Lumea vorbeşte că toate numirile sunt controlate de serviciile speciale. Dacă ar fi adevărat, înseamnă că au intrat în criză de personal, de vreme ce Ioana Petrescu a fost promovată ca propunere a României pentru vicepreşedinte BEI.

Numirea vicepreşedinţilor BEI se face de către Boardul Guvernatorilor, la propunerea Boardului Directorilor. Boardul Guvernatorilor este alcătuit din miniştri de finanţe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar Boardului Directorilor are 29 de membri (câte un director pentru fiecare stat membru plus un reprezentant al Comisiei Europene).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...poate pe sub fusta, ca Ioana nu umbla cu masa pe ea.

    As zice ca propunerea se face pe baza de miros ... unora le place mirosul ...

    1. ...pestilential.

    doi prosti care au tasnit din burta mamei prostilor via ponta si basescu care - beneficiari ai unei lipse flagrante de cunostinte si expertiza care put - ne-au facut "de comanda" si de kko. asa ne trebuie! jos meritocratia! votati psd, votati pnl !

    Cocotarea aceste fete numai in functii inalte, fara o dovada cinstita ca ar merita aceste numiri, miroase de la o posta a interes de grup. Oare cine este acest grup si cehram poarta in ecuatia complicata a Romaniei ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb