Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă, într-un mesaj de Ziua Limbii Române, că aceasta reprezintă "liantul primordial" care ne defineşte ca naţiune şi subliniază că "e nevoie de o lege a limbii române", care s-o apere de cuvinte ce o "pătează", care "îşi fac loc" în vorbirea curentă, relatează Agerpres.
"Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne defineşte ca naţiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată aşa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul şi a-i garanta un viitor în matca în care a fost aşezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăţie, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanţă a sufletului, trebuie păstrată şi promovată cu toată forţa celor ce au menirea şi puterea de ajunge la oameni, profesori, preoţi, oameni de cultură, media şi nu numai", a scris Romaşcanu, pe Facebook.
Ministrul atrage atenţia că "trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă".
"Acest fenomen trebuie oprit şi responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aş zice că da... Poate e momentul să repornim această discuţie în societate. La Mulţi Ani limbii române!", a mai transmis Lucian Romaşcanu.
Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an la data de 31 august ca urmare a unei iniţiative legislative din anul 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele "Limba Noastră", pentru a transmite mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere.