Ministrul de externe al Lituaniei cere ca Ucraina să poată utiliza liber armamentul occidental

F.D.
Internaţional / 27 septembrie

Ministrul de externe al Lituaniei cere ca Ucraina să poată utiliza liber armamentul occidental

Ucraina ar trebui să poată utiliza fără restricţii armamentul primit, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, relatează Agerpres.

Înarmarea ucrainenilor nu este extrem de eficientă dacă nu li se permite să folosească armele, a arătat el, adăugând că speră ca forţele Kievului să poată lovi mai în adâncime pe teritoriul rus cu mijloacele pe care Washingtonul a anunţat că le va furniza.

"Obiectivul strategic care pune Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă cere să fie lăsaţi să utilizeze liber armamentul", a spus Landsbergis.

Ucraina insistă ca SUA şi alte ţări occidentale să autorizeze lovituri la distanţe mari, care ar contribui la contracararea atacurilor aeriene ruseşti neîntrerupte.

Rusia a avertizat că orice permisiune acordată Ucrainei de a lovi cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ar accentua ceea ce Moscova consideră o implicare directă a Statelor Unite şi a Europei în război şi ar declanşa o reacţie din partea forţelor ruse.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de opt miliarde de dolari, sumă apreciată de Landsbergis ca "uriaşă". Pachetul include livrarea primei bombe teleghidate precis, cu planare, numită Joint Standoff Weapon, cu rază de acţiune de până la 130 de km, acţionată de la o distanţă sigură. Acesta poate lovi mai departe decât alte bombe cu planare lansate din aeronave furnizate până acum de SUA.

"Citesc declaraţia preşedintelui Biden şi văd că acolo este vorba de un nou tip de rachete în curs de livrare, care au rază de acţiune mai lungă decât precedentele. Sper că nu este o rachetă cu care se poate trage de departe, de la distanţă de front, că vor fi lăsaţi să folosească aceste rachete şi să tragă mai departe", a declarat ministrul lituanian.

Conform unui oficial american, Biden nu urmează să anunţe că Washingtonul permite Ucrainei să folosească rachete americane pentru a lovi obiective aflate la o distanţă mai mare în adâncimea teritoriului rus.

Landsbergis a mai afirmat că, deşi nu a văzut detaliile aşa-numitului "plan pentru victorie" anunţat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a aflat de la ucraineni că trebuie discutate garanţii de securitate. Reprezentantul guvernului de la Vilnius a precizat că au reînceput discuţii despre includerea Ucrainei în zona de apărare comună a NATO, iar Lituania susţine ideea şi apreciază reactualizarea ei.

"Trebuie să se întâmple asta", a susţinut el. "Dacă spunem OK, vrem ca Ucraina să fie într-o poziţie sigură, securizată, fără risc de a fi atacată, trebuie să răspundem în ce mod. Şi sincer, nu e mare filosofie".

Zelenski a spus joi, în timpul unei vizite la Washington, că este important să se asigure viitorul ţării sale în NATO, pe care îl doreşte de mult. Aliaţii nu au făcut însă deocamdată pasul respectiv.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Asa, sa le tina in stoc, se pare. Oricum nimeni nu poate verifica independent realitatea fiecarei declaratii in acest razboi singeros, absurd si perdant pt toti!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb