Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi-a anunţat demisia

T.B.
Politică / 24 ianuarie 2024

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi-a anunţat demisia

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri că şi-a depus demisia după ce şi-a îndeplinit obiectivele cheie legate de apropierea ţării de Uniunea Europeană, se arată într-o postare pe pagina lui de socializare.

Mesajul pe care l-a transmis Nicu Popescu în legătură cu demisia este următorul, conform paginii sale oficiale:

"Dragi colegi şi prieteni,

Cu o emoţie în suflet, dar şi cu convingerea că, la această etapă, am reuşit sa realizam obiectivele majore asumate în vara anului 2021, vă comunic că am hotărât să îmi depun mandatul de ministru.

Acest mandat a început în august 2021, sub conducerea Preşedintei Maia Sandu şi în guvernele conduse de doamna Natalia Gavriliţă şi, ulterior, de Prim-ministrul Dorin Recean. Împreună, am gestionat provocări şi am sărbătorit realizări remarcabile pentru ţara noastră.

La momentul preluării responsabilităţii pentru politică externă a ţării noastre în 2021, Republica Moldova era practic lipsită de respect şi sprijin internaţional, fiind încă marcată de umbra guvernărilor corupte şi oligarhice. Am avut un obiectiv clar: să scoatem Republica Moldova din izolare, să depăşim efectele pandemiei şi să readucem ţara pe calea europeană - obiective pe care am reuşit să le promovăm cu succes. Anul 2022 ne-a adus provocări dramatice: războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat drastic contextul şi a impus o reorientare a eforturilor noastre către asigurarea păcii şi securităţii în Republica Moldova. În ciuda acestor circumstanţe extrem de dificile, am reuşit să mobilizăm sprijin internaţional masiv pentru tara noastra şi am reuşit să obţinem statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, marcând un pas semnificativ către integrarea europeană. Anul 2023 a fost marcat de ancorarea fermă a Moldovei în spaţiul şi familia europeană, odată cu decizia Consiliului European de a lansa negocierile de aderare cu ţara noastră.

În toţi aceşti ani, am reuşit să construim un dialog strategic excelent cu toate state membre UE, dar şi alţi parteneri precum: SUA, Canada, Regatul Unit, dar şi cu NATO. Toate aceste realizări au fost posibile inclusiv datorită sprijinului larg şi parteneriatului mai solid ca niciodată pe care l-am stabilit cu România.

Astăzi suntem la o nouă etapă în relaţia noastră cu Uniunea Europeană, ca viitor stat membru al Uniunii. Este necesar să avem o separare mai distinctă între aspectele politicii externe şi coordonarea internă. Drumul parcurs până acum a fost extrem de complex, şi cred că am atins cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu doamna Preşedinte la începutul drumului nostru şi la aceasta etapa am nevoie de o pauză. În acelaşi timp, în continuare rămân alături de echipa de guvernare condusă de Preşedinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean şi Preşedintele Parlamentului Igor Grosu. Exista mai multe modalităţi de a contribui la dezvoltarea şi integrarea europeană a ţării noastre, şi voi continua sa fac acest lucru, din orice poziţie m-aş afla.

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi fost alături de mine, care aţi crezut obiectivele pe care ni le-am propus. Sunt recunoscător echipei de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în special secretarilor de stat, echipei de consilieri, colegilor din misiunile diplomatice, oriunde aceştia s-ar afla, dar şi tuturor colegilor din cadrul MAEIE. Alături de aceşti oameni, dar şi cu voi toţi am scris mai multe pagini istorice pentru viitorul european al ţării noastre.

La fel, vreau să mulţumesc familiei mele dragi, care m-a susţinut necondiţionat în cele mai dificile împrejurări, în special în aceşti doi ani şi jumătate care nu au fost deloc usori.

Cu recunoştinţă şi încredere,

Nicu Popescu".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu un asemena nume, nu ai cum sa fii ministru de extrene. Ca si cum pe secretRul de stat american l-ar chema John Smith.

    1. Unii au fost presedinti ai Sua si ii chema George Bush.

      Care este problema? 

    looks like a hit a run job

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb