MINISTRUL DE FINANŢE RUS: Ţările BRICS îşi lansează banca de dezvoltare

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2014

Ţările BRICS îşi lansează banca de dezvoltare

O sută miliarde dolari, capitalul băncii

Cele cinci ţări membre ale BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) urmează să lanseze banca de dezvoltare a grupului săptămâna viitoare, potrivit ministrului de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov.

Evenimentul va avea loc cu ocazia ediţiei din acest an a reuniunii BRICS, care urmează să aibă loc pe 15-16 iulie, în oraşul brazilian Fortaleza, a precizat domnia sa.

Capitalul băncii va fi de o sută miliarde dolari, relatează Reuters.

Proiectul unei bănci de dezvoltare care să fie finanţată şi condusă de cele cinci ţări a fost anunţat anul trecut, cu prilejul summit-ului BRICS de la Durban, din Africa de Sud.

Demersul a fost, însă, unul greoi, din cauza neînţelegerilor cu privire la structura capitalului instituţiei, la conducerea sa şi locaţia care va servi drept sediu.

Ministrul rus de Finanţe a precizat, ieri, că ar urma ca oraşul care va găzdui banca să fie ales dintre Shanghai şi New Delhi

Lansarea băncii de dezvoltare ar fi prima realizare de anvergură a ţărilor BRICS care, anul trecut, s-au confruntat cu ieşiri puternice de capital, în urma reducerii, de către FED, a programului de relaxare cantitativă, ieşiri în faţa cărora acestea nu au reuşit să se coordoneze, arată Reuters.

Instituţia financiară ar urma să reprezinte un simbol al influenţei în creştere a grupului de cinci ţări, îndeplinind un deziderat al Rusiei după sancţionarea sa, de către statele occidentale, din cauza implicării sale în conflictul din Ucraina, mai arată publicaţia.

Finanţarea băncii ar urma să primească zece miliarde dolari pe parcursul a şapte ani, la care se vor adăuga 40 miliarde dolari, sub formă de garanţii, a explicat Anton Siluanov, adăugând că suma de 50 miliarde dolari se va dubla, în timp.

Banca de dezvoltare va putea să ofere împrumuturi începând cu anul 2016, potrivit ministrului de finanţe rus.

Domnia sa a mai declarat că şi alte ţări vor putea să intre în acţionariatul băncii, însă deţinerea BRICS nu va putea să coboare sub 55%.

Conducerea instituţiei va fi asigurată de un preşedinte ales pentru cinci ani, mai arată oficialul, notând că toţi membrii vor da preşedintele, printr-un sistem rotativ, dar nu s-a stabilit încă, ţara de unde va veni primul preşedinte.

Publicaţia Russia and India Report scria anul trecut, că o bancă de dezvoltare controlată de BRICS ar face sistemul financiar global mai echitabil, în condiţiile în care economiile emergente sunt creditori neţi ai ţărilor dezvoltate, însă averea globală rămâne concentrată în mâinile acestora din urmă.

Un alt argument în favoarea înfiinţării băncii este, conform publicaţiei, că statele membre BRICS deţin rezerve uriaşe de dolari, care se depreciază, din cauza tipăririi de bani, de către FED, sume care pot fi mai bine utilizate prin finanţarea de proiecte de dezvoltare.

Russia and India Report susţine că instituţia financiară ar putea să "detoxifice" sistemul bancar global, care este plin de produse toxice şi de scandaluri de manipulare a dobânzilor.

Sursa citată mai precizează că Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional nu au reuşit să scoată din sărăcie aproape nicio ţară, în toată activitate lor din cauză că, pe de-o parte, scopul lor nu este să ajute, ci să creeze sărăcie şi dependenţă, iar, pe de altă parte, atunci când încearcă să aibă contribuţii pozitive, nu înţeleg că statele slab dezvoltate nu au nevoie de proiecte de anvergură, precum cele pe care le promovează ele, ci de investiţii mai mici, care vizează rezolvarea unor probleme concrete.

China mai promovează un alt proiect de bancă de dezvoltare, pe lângă cel al instituţiei financiare a BRICS, şi anume Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură, un instrument prin care doreşte atât să contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii pe continentul asiatic, cât şi să îşi crească influenţa în regiune.

Autorităţile de la Beijing au în vedere să deţină aproximativ 50% din bancă.

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că instituţia pe care o conduce este deschisă la colaborări cu orice bancă de dezvoltare, fie că este vorba despre banca BRICS sau despre Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură.

Ţările BRICS vor să pună resurse în comun pentru a îşi stabiliza pieţele valutare

Pe lângă lansarea băncii de dezvoltare comună, ţările BRICS ar urma să semneze săptămâna viitoare şi un proiect de o sută miliarde dolari menit să le stabilizeze pieţele valutare, potrivit Reuters.

Această iniţiativă a fost determinată de faptul că, după ce timp de trei ani, cele cinci state au înregistrat intrări mari de capital străin, anul trecut, fluxul s-a inversat, creându-le probleme importante.

Anton Siluanov a susţinut că membrii BRICS au ajuns la concluzia că este important să aibă încă un "tampon" (eng. buffer) financiar, în afara celui oferit de Fondul Monetar Internaţional.

Dacă va fi semnat, acordul în acest sens nu va conţine şi angajamente concrete de vărsare a unor sume, acestea urmând să facă subiectul unor înţelegeri viitoare între băncile centrale ale celor cinci state, scrie presa internaţională.

Un oficial brazilian a declarat presei, sub rezerva anonimatului, că fondul comun ar putea să devină operaţional de anul viitor.

Potrivit acordului, banii vor fi ţinuţi în rezervele individuale ale ţărilor BRICS, dar vor putea fi transferaţi de la un membru la altul, dacă va fi nevoie.

Conform informaţiilor oficiale, China ar urma să aibă cea mai mare contribuţie la fond, de 41 miliarde dolari, în timp ce Brazilia, India şi Rusia vor oferi, fiecare, câte 18 miliarde dolari, iar Africa de Sud va pune la dispoziţie cinci miliarde.

În cazul în care va fi nevoie de utilizarea banilor, China va putea să ceară echivalentul a jumătate din contribuţia sa, Africa de Sud, jumătate din aceasta, iar celelalte ţări, o sumă egală cu contribuţiile lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb