MINISTRUL ECONOMIEI: "Mi-aş dori ca Romgaz să preia participaţia Exxon în proiectul din Marea Neagră"

M.I.A.
Politică / 15 noiembrie 2019

Virgil Popescu (Sursă foto: Twitter)

Virgil Popescu (Sursă foto: Twitter)

Romgaz ar trebui să analizeze oportunitatea de a prelua participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii se vor retrage, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-o conferinţă de profil.

"Evident că, dacă am avea mai multe gaze, preţul ar fi mai mic. O să am o discuţie săptămâna viitoare cu Romgaz separat, să fie mai activ în piaţă, mai activ în Marea Neagră. Că tot există zvonuri privind retragerea Exxon, mi-aş dori ca Romgaz să analizeze oportunitatea şi să încerce să intre în acest consorţiu. Cred că a venit momentul ca societăţile româneşti viabile, aşa cum este Romgaz, să facă acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima dată: îmi doresc ca Romgaz să intre în proiectul din Marea Neagră", a spus Popescu, în conferinţa Focus Energetic, transmite Agerpres.

El a precizat că există o scrisoare din partea ExxonMobil către autorităţile române, însă nu a citit-o.

"Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Romgaz să văd dacă este posibil, dacă Romgaz poate face acest lucru", a continuat ministrul.

Popescu nu este primul oficial român care emite ideea ca Romgaz să preia participaţia Exxon. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a afirmat acelaşi lucru în urmă cu o săptămână.

"Consider că, în cazul în care ExxonMobil decide în final retragerea din România, ar trebui ca statul român să se implice, iar Romgaz ar trebui să preia participaţia lor. ExxonMobil nu a exclus niciodată o colaborare cu Romgaz în acest sens", a susţinut Iancu.

Potrivit acestuia, Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia americanilor în proiectul de mare adâncime din Marea Neagră.

"Dacă vă uitaţi la portofoliul de zăcăminte al Romgaz şi la rezultatele din primele şase luni ale anului, veţi vedea că Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia Exxon. Romgaz poate să devină unul dintre principalii actori de pe piaţa energetică din România, alături de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica", a precizat el, potrivit Agerpres.

Iancu a mai spus că discuţiile în Parlament pe tema Legii offshore vor fi reluate în următoarea sesiune parlamentară.

Pe 30 octombrie, la audierile din comisiile parlamentare, noul ministru al Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a arătat că doreşte să existe consens politic în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii offshore, precizând că va cere companiilor care operează în Marea Neagră să precizeze concret dacă vor să se retragă din aceste proiecte sau nu.

"Vă promit că voi avea discuţii cu operatorii şi împreună cu Parlamentul vom discuta şi vom face, dacă este cazul, modificări la Legea offshore. Îmi doresc unanimitate în Parlament pe această lege. Inclusiv modul în care s-a lucrat în Parlament la această lege a scăzut încrederea investitorilor", a spus Popescu

Totodată, Popescu va cere companiilor petroliere să precizeze dacă au trimis sau nu Guvernului scrisori în care anunţă că vor să se retragă din proiectele din Marea Neagră.

"Îmi doresc în Parlament un consens pe proiecte de importanţă naţională pentru România, aşa cum este Legea offshore. Când voi fi învestit, voi avea discuţii cu operatorii din piaţă, care au acele zăcăminte în exploatare, voi vedea dacă există sau nu există la nivelul ministerului Energiei sau Economiei scrisori de intenţie din partea unor operatori de a renunţa sau de a nu renunţa, pentru că noi nu avem decât informaţii din presă, nu există nicio declaraţie oficială. Nu vom da o ordonanţă de urgenţă, nu vom iniţia noi un proiect de lege la nivelul Guvernului, vrem să existe consens politic", a subliniat Popescu, conform sursei citate.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că noul Guvern va căuta soluţii cât mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extracţie a gazelor din Marea Neagră.

"În domeniul economiei, avem ca obiectiv să recâştigăm încrederea mediului de afaceri în Guvern. (...) A fost o bulversare legislativă. De exemplu, în domeniul offshore au fost provocate întârzieri în realizarea investiţiilor pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră, ceea ce afectează negativ economia românească. În ceea ce ne priveşte, ne vom mişca cât mai repede să găsim soluţii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru România", a spus Orban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb