România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra creării a peste 10.000 de locuri de muncă şi a unor investiţii în valoare de peste 300 de milioane de euro, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, pledând pentru diversificarea colaborării celor două ţări în sectorul economic, în condiţiile în care schimburile economice implică doar 46 de produse, relatează Agerpres.
Ministrul Ştefan-Radu Oprea a participat luni la Forumul de Afaceri România - Republica Moldova, organizat de AmCham Moldova, în parteneriat cu AmCham România şi cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Evenimentul a reunit peste 70 de lideri de companii din România şi de peste Prut, oferind o platformă pentru discuţii şi networking cu privire la oportunităţile economice şi de investiţii.
Forumul de Afaceri fost organizat într-un context semnificativ, având în vedere decizia recentă a Consiliului European, exprimată la data de 14 decembrie 2023, de a iniţia negocieri de aderare cu Republica Moldova. Astfel, obiectivul acţiunii vizează constituirea unui grup de companii interesate pentru un program amplu, care să valorifice diversitatea oportunităţilor de investiţii oferite de ţara vecină.
"Evenimentul din Parlamentul European, petrecut la 14 decembrie, reprezintă o adevărată rampă de lansare europeană şi, în acelaşi timp, o garanţie pentru investitorii americani. Republica Moldova se evidenţiază, astfel, ca o zonă extrem de favorabilă pentru investiţii. În cadrul discuţiilor de astăzi, purtate cu ocazia Forumului de Afaceri, am abordat importanţa pilonilor economici, în special evidenţierea Transgazului, un element cheie în asigurarea energiei pentru Republica Moldova. Această conexiune facilitează investiţiile şi oferă siguranţă în accesul la resurse energetice", a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea.
În prezent, România deţine statutul de principal partener comercial al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra creării a peste 10.000 de locuri de muncă şi a unor investiţii în valoare de peste 300 de milioane de euro. Conform statisticilor, cifra de afaceri atinge peste 1 miliard de euro.
În acest context, ţinând cont de potenţialul existent, ministrul Ştefan-Radu Oprea şi-a exprimat dorinţa ca, printr-un efort comun, să poată fi diversificată colaborarea în sectorul economic, 84% din importurile ţării noastre şi 93% din exporturile acesteia cu Republica Moldova implicând doar 46 de produse.
"Unul dintre cei 7.500 de investitori prezenţi în România este şi cel de la Purcari, care a investit la Ceptura, în judeţul Prahova. Astăzi, suntem mândri să exportăm atât vinuri româneşti, cât şi moldoveneşti pe pieţele internaţionale, inclusiv cu perspectiva de a ajunge în Statele Unite ale Americii. De altfel, acesta este un exemplu de colaborare care dovedeşte că, împreună, putem fi mult mai vizibili şi activi pe plan extern", a adăugat ministrul Ştefan-Radu Oprea.
Misiunea de afaceri din Republica Moldova se va încheia marţi, 6 februarie. Evenimentul include Forumul de Afaceri, sesiuni B2B şi B2G, precum şi vizite la companii şi instituţii din ţara vecină.