Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din ţară trebuie să aibă, de luni, directori.
Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Ministrul Educaţiei a declarat că a luat, împreună cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, deoarece, "de luni, fiecare şcoală din România trebuie să aibă o conducere".
Pavel Năstase a precizat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59% din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.
Ministrul Educaţiei a afirmat: "În nota care a fost dată din partea predecesorului meu s-a spus că pentru posturile rămase vacante în urma concursului pot fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise".
El a susţinut că este vorba de o discriminare.
Pavel Năstase e explicat: "Se consideră o discriminare. După ce nu mai eşti pe funcţie de ce nu ai putea să participi la aceste nominalizări?".
Ministrul a adăugat că a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva această problemă.
"Am spus să facem o corecţie, să nu îi discriminăm, oamenii ăştia au fost o perioadă directori", a declarat Năstase, precizând că a găsit soluţia modificării metodologiei împreună cu sindicatele din învăţământ.
Pavel Năstase a menţionat că măsura este temporară, deoarece, în iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi.
"Până la 1 septembrie eu doresc să fie rezolvată problema corect, transparent, prin concurs", a precizat ministrul. El a adăugat că, în următoarea perioadă, va fi pregătită o metodologie, va fi aprobat un calendar şi va fi anunţată o bibliografie pentru desfăşurarea concursului.
Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori şi directori adjuncti vor putea fi numiţi în aceste functii, "prin detaşare în interesul învăţământului", potrivit unei adrese emise vineri de ministrul Educaţiei, obţinută de Ziarul de Iaşi.
Conform documentului citat, numirea se va face de către inspectorul general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului.
"Pot fi numite şi persoanele care până la data concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise", scrie în adresa numărul 24.187 din 6 ianuarie 2017.
Documentul este aprobat de ministrul Pavel Năstase şi de secretarul de stat Liviu Pop.
"Numirea prin detaşare în interesul învăţământului se realizează prin decizie a inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului scolar şi cu acordul scris al persoanei solicitate, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017", se mai arată în adresă.