Ministerul Educaţiei generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor odată cu sesiunea august - septembrie 2023 a examenului naţional de bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, conform agerpres.ro.
"Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite şi instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârşitul probei scrise, în prezenţa candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenţi. Secretizarea lucrării se face automat în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidaţi/profesorii asistenţi. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat şi aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflaţi în alt judeţ decât judeţul din care provin candidaţii", precizează MEN într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în această perioadă au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată şi au fost elaborate şi transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă, iar procesul de evaluare digitalizată "nu implică schimbări în ceea ce priveşte criteriile de evaluare/baremele şi tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat".
"Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naţionale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare naţională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci şi firesc, în contextul evoluţiei tehnologice", a spus Ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.