Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat că, începând din toamna acestui an, informaţiile despre procedurile anti-bullying vor fi incluse în contractul educaţional. Măsura are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor cu privire la mecanismele de prevenire şi combatere a violenţei în şcoli, susţine Daniel David într-o postare pe o reţea de socializare.
• Lipsa de informare, principala problemă
Ministrul a subliniat că, deşi sistemul de învăţământ din România dispune de proceduri clare pentru gestionarea bullying-ului şi altor forme de violenţă, acestea sunt puţin cunoscute de elevi, profesori şi părinţi. "Ce am învăţat cu siguranţă este faptul că avem multe proceduri foarte bune, dar care din păcate nu sunt cunoscute. Societatea, în general, are impresia că noi nu ne ocupăm de aceste aspecte, dar realitatea este alta", a notat, pe Facebook, Daniel David.
• O schimbare importantă în contractul educaţional
Pentru a remedia această problemă, Ministerul Educaţiei va introduce, începând cu anul şcolar 2025-2026, un set clar de informaţii despre procedurile anti-bullying în contractul educaţional, mai susţine Daniel David. Această modificare va asigura că părinţii, profesorii şi elevii vor avea acces la informaţii esenţiale despre prevenirea şi gestionarea cazurilor de bullying şi mobbing în mediul educaţional.
Conştientizare şi responsabilizare
Ministrul Educaţiei consideră că este esenţial să se discute deschis despre violenţa în şcoli şi alte probleme grave, precum consumul de droguri, astfel încât tinerii să fie mai bine informaţi şi să conştientizeze pericolele. "Sper ca, prin această iniţiativă, să transformăm reglementările bune pe care le avem în conţinut concret şi aplicabil, astfel încât să nu rămânem doar la nivel de reguli fără impact real", a adăugat el.
Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg de reformă a sistemului educaţional, menit să creeze un mediu mai sigur şi mai incluziv pentru toţi elevii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 08:59)
bine ca s - au trezit ... dupa atatia ani in care o multime de asa zisi " educatori , invatatori , profesori " cu asa zise aptidudini vocationale , isi bat jos de f multi copii , facandu - le viata ... usoara , in loc sa - ai ajute si sa ii sprijine prin integrare , asa cum se face in toata lumea civilizata . macar de s - ar adopta acest proiect