Ministrul Educaţiei solicită "şcoli deschise" indiferent de incidenţa infectărilor

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 septembrie 2021

Ministrul Educaţiei solicită "şcoli deschise" indiferent de incidenţa infectărilor

Creşterea accelerată a numărului de infectări cu noul coronavirus împinge educaţia cu totul spre zona de online. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că doreşte ca şcolile să rămână deschise şi după ce incidenţa dintr-o localitate trece de 6 la mia de locuitori. Sorin Cîmpeanu şi-a manifestat disponibilitatea de a semna împreună cu ministrul Sănătăţii modificarea ordinului comun care prevede că, la depăşirea incidenţei de 6 la mie, şcolile trec în sistem online, însă a precizat că ar face acest lucru după consultarea tuturor celor îndreptăţiţi să se pronunţe şi numai pe baza unei hotă­râri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. "Ne-am angajat public în ziua de vineri să aducem la cunoştinţă cum vor funcţiona şcolile pentru săptămâna următoare", a precizat ministrul.

Cîmpeanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că vor avea loc discuţii cu cei care trebuie să se pronunţe privitor la menţinerea şcolilor deschise: "Vom avea discuţii cu toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui echilibru, risc gestionabil versus beneficii. Este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcţionare al şcolilor. La acest moment regula este clară, în localităţile unde se depăşeşte rata de infectare de şase la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă, şcolile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, grădiniţele şi creşele urmând să rămână deschise. Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectiva educaţională, cât şi din perspectivă sanitară. Până vineri va trebui să anunţăm cât se poate de clar pentru că vineri este ziua în care anunţăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleaşi reguli sau dacă, aşa cum ne dorim noi din domeniul educaţiei dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea să menţinem, pe modelul grădiniţelor şi şcolile deschise până la apariţia unui număr de cazuri. Ieri am primit şi o informare de la reprezentanţa României la Bruxelles prin care am analizat deciziile luate în toate celelalte state europene cu privire la modul de funcţionare al şcolilor. Cele mai multe state aplică principiul şcolile se închid ultimele şi se deschid primele".

Ministrul a explicat că există două variante de lucru: "Fie rămânem pe aceste prevederi, care ne spun că la depăşirea ratei de incidenţă de 6 la mie într-o localitate toate şcolile trec în online, în afara celor speciale, grădiniţele şi creşele. A doua variantă - dacă prin discuţia pe care ne-o dorim să o avem astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, CNCAV, CNSU se va consolida un numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionat, beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educaţiei din perspectiva şcolii cu prezenţă fizică vor fi predominante, atunci am deplină disponibilitate de a semna alături de ministrul Sănătăţii modificarea ordinului comun pe baza unei hotărâri CNSU care să aibă valoare de hotărâre de Guvern. Deci, în primul rând discuţie, consolidarea numitorului comun, apoi hotărâre CNSU, hotârâre de Guvern aferentă care să abiliteze ministrul Educaţiei cu ministrul Sănătăţii să modifice scenariile de funcţionare".

Sorin Cîmpeanu, a afirmat că nu a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la nivelul unităţilor de învăţământ, precizând că vor exista suficiente teste disponibile pentru cei care doresc să se testeze: "Am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, au fost vicii de organizare, nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la nivelul şcolilor atunci când şcolile solicită astfel de teste. S-a deblocat din punct de vedere organizatoric. Vă asigur că vor exista teste suficiente disponibile pentru cei care doresc să se testeze. Al doilea lucru care va fi pus pe masa discuţiilor va fi armonizarea prevederilor ordinului comun de ministru Educaţie, Sănătate. Pentru că în ordinul comun de ministru este prevăzută posibilitatea ca în cazul apariţiei unui caz după şapte zile, în cea de-a opta zi cei care doresc să poată reveni la şcoală cu prezenţă fizică cu condiţia un rezultat negativ în urma testării. Acest lucru necesită o armonizare cu metodologia INSP care spune că testarea se face doar în cazul contacţilor direcţi". Ministrul Educaţiei a afirmat că în ultima săptămână numărul elevilor vaccinaţi a crescut cu 12.000, precizând că este un trend ascendent şi un progres în această privinţă: "În săptămâna 13 - 20 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.000 de elevi. În săptămâna 21 - 27 septembrie s-au vaccinat în medie 1.700 de elevi pe zi. Practic, în săptămâna 21 - 27 septembrie, numărul elevilor vaccinaţi a crescut cu 12.000, 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16 - 19 ani şi peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12 - 15 ani. Le mulţumesc elevilor pentru înţelegerea importanţei vaccinării. Este un trend ascendent, semnificativ, este un progres care ne dovedeşte că aceste vaccinuri nu sunt în zadar, au efect. Erau puţin peste 100 de elevi pe zi, am trecut la 1.000, săptămâna trecută am avut 1.700 de elevi vaccinaţi pe zi".

Prezent la conferinţa de presă alături de Sorin Cîmpeanu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că nu trebuie să ne obişnuim să trăim în aceste condiţii de pandemie, cu spitalele asaltate zilnic de pacienţi bolnavi, cu secţii de Terapie Intensivă pline şi cu oameni care îşi pierd viaţa în fiecare zi: "Este momentul să conştientizăm realitatea cu care astăzi ne confruntăm. Am avut ieri peste 11.000 de cazuri confirmate, peste 200 de decese din cauza COVID-19. Cred că este o situaţie de neacceptat în momentul de faţă în condiţiile în care avem la dispoziţie soluţia prin care putem să reducem consecinţele negative ale acestei pandemii şi anume pierderea de vieţi omeneşti. Este cât se poate de evident rolul benefic al vaccinului împotriva COVID-19, vaccinarea reduce substanţial riscul de deces, reduce riscul de a face o formă gravă de boală, reduce riscul de transmitere chiar dacă acest risc nu este redus la maxim. Se vorbeşte tot mai mult de faptul că trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Aş putea să spun că în niciun caz nu trebuie să ne obişnuim să trăim în aceste condiţii de pandemie, zilnic, cu spitale asaltate de pacienţi bolnavi, de secţii de terapie intensivă pline şi de oameni care în fiecare zi îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii. Trebuie să facem cu toţii un efort pentru a reuşi să controlăm această pandemie şi singura soluţie prin care noi putem să facem acest lucru este prin vaccinare".

Profesori, părinţi, bunici, elevi aşteaptă cu interes sfârşitul acestei săptămâni, când vor afla cum se va face şcoală în această toamnă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb