MINISTRUL FINANŢELOR DE LA MOSCOVA, ANTON SILUANOV: Rusia îşi va achita datoria externă printr-o schemă similară celei pentru plata gazelor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2022

Rusia îşi va achita datoria externă printr-o schemă similară celei pentru plata gazelor

Rusia intenţionează să îşi achite obligaţiile pe care le are faţă de deţinătorii de eurobonduri utilizând un mecanism similar cu schema care în prezent este utilizată pentru plata în ruble a gazelor naturale ruseşti, informează cotidianul financiar rus Vedomosti, care îl citează pe ministrul Finanţelor de la Moscova, Anton Siluanov, transmite Reuters.

Ca să fie plătiţi, deţinătorii de eurobonduri emise de Rusia vor trebui să îşi deschidă un cont în valută şi unul în ruble la o bancă rusească, a declarat Anton Siluanov pentru Vedomosti.

Miercurea trecută, SUA au împins Rusia mai aproape de punctul de intrare în incapacitate de plată, prin decizia de a nu prelungi o excepţie care permitea plata în dolari a deţinătorilor americani de obligaţiuni ruseşti, pe măsură ce Washingtonul creşte presiunile asupra Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina, conform Agerpres.

Confruntat cu o criză a datoriilor fără precedent, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a declarat vineri că Moscova va continua să îşi ramburseze datoria externă în ruble, adăugând că va apăra, prin orice mijloace, rolul Rusiei de debitor de încredere.

"La fel ca în cazul plăţii în ruble pentru gazele naturale: suntem creditaţi în valută, există un schimb în ruble în numele cumpărătorilor de gaze şi aşa se face plata. Mecanismul de soluţionare a eurobondurilor va opera în mod similar, numai că în cealaltă direcţie", a spus Anton Siluanov pentru Vedomosti. Graţie acestui sistem, Rusia va putea ocoli infrastructura de plată occidentală, iar plăţile vor fi făcute prin intermediul depozitarului central din Rusia, a adăugat Siluanov.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,6% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 120,18 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a crescut cu 0,7%, la 115,85 dolari barilul la ora locală 08.50.

Rusia ar trebui să reducă producţia de petrol cu 20%-30%, de la 10 milioane de barili pe zi în prezent până la şapte-opt milioane de barili pe zi, ca să obţină un preţ mai bun şi să evite vânzarea cu discount, susţine vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, citat de publicaţia rusească RBC, conform Reuters.

"De ce ar trebui ca Rusia să menţină producţia de petrol la 10 milioane de barili pe zi dacă putem (mai) eficient să consumăm şi să exportăm şapte până la opt milioane de barili pe zi fără pierderi la bugetul de stat?", spune Fedun, adăugând: "Ce este mai bine - să vinzi 10 barili de ţiţei pentru 50 de dolari sau şapte barili, dar pentru 80 de dolari?". În opinia lui Fedun, este extrem de important pentru Rusia să păstreze acordul de limitare a producţiei convenit cu alţi mari producători de petrol în cadrul OPEC+, conform Agerpres.

Rusia şi-a majorat uşor producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi (bpd) în perioada 1 - 29 mai, a anunţat ieri agenţia rusă TASS, dar aceasta încă este cu aproape un milion bpd sub nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale.

-----------------

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iunie era de 86,32 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 88,3 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.55 atingea 86,46 euro.

Polonia ar putea construi un al doilea terminal plutitor de stocare şi regazificare (FSRU), în apropierea unei instalaţii similare care este planificată în prezent, ca urmare a interesului exprimat de Cehia şi Slovacia pentru a cumpăra mai multe gaze lichefiate, a declarat ieri ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, transmite Reuters.

Cehia şi Slovacia încearcă să găsească alternative la livrările ruseşti de gaze naturale, iar săptămâna trecută firma de stat SPP, operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, a semnat mai multe acorduri pentru a cumpăra gaze naturale din Norvegia precum şi gaze naturale lichefiate, conform Agerpres.

Polonia intenţionează ca în anul 2026 să inaugureze un prim terminal plutitor de stocare şi regazificare pe coasta Mării Baltice, în apropiere de oraşul Gdansk. Acest terminal va avea o capacitate de regazificare de şase miliarde metri cubi pe an. Polonia are deja un terminal terestru de gaze lichefiate, cu o capacitate de 6,2 miliarde metri cubi.

-----------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,1%, la 1.859,20 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.53, cea spot - cu 0,2%, la 1.856,42 dolari/uncie.

-----------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a coborât cu 1,1% ieri, la ora locală 16.11, până la 2.381,66 puncte, RTS - denominat în dolari - a crescut cu 7,1%, la 1.213,98. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 1,4% la ora 16.12, atingând 298,75 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft au scăzut cu 3,4%, la 387,70 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank s-au depreciat cu 0,2%, la 120,97 ruble la ora 16.12.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb