UE va continua să plătească în euro sau dolari pentru gazele cumpărate din Rusia, "aşa cum este prevăzut în contracte", spune ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Barbara Pompili.
Domnia sa a făcut această afirmaţie ieri, după reuniunea extraordinară a Consiliului Miniştrilor Energiei din UE, oficialii din blocul european urmărind să dea un răspuns comun la solicitarea Moscovei potrivit căreia cumpărătorii din "ţările neprietenoase" trebuie să plătească în ruble pentru gazele naturale ruseşti, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările.
Referindu-se la această solicitare a Rusiei, Barbara Pompili, care este şi preşedintele Consiliului, a menţionat, la Bruxelles: "În urma deciziei recente, unilaterale şi brutale, a Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Bulgaria şi Polonia, am decis să convoc Consiliul extraordinar al Miniştrilor Energiei din UE în primul rând pentru a ne asigura solidaritatea cu aceste două ţări. Condamnăm acest act inacceptabil. Nu putem accepta această manevră care încalcă contractele existente".
Întrebată dacă unele companii europene au plătit deja în ruble pentru gazele cumpărate, ministrul francez a răspuns: "Important este să arătăm că suntem cu toţii de acord să continuăm să plătim în euro şi că nu vom accepta să ni se impună contracte modificate în mod unilateral".
Barbara Pompili a mai spus că membrii Consiliului se vor concentra pe problema aprovizionării cu gaze a Europei şi în special pe implementarea politicilor comune de reducere a dependenţei de gazul rusesc, dar şi pe implementarea măsurilor anunţate la Consiliul European de la Versailles, precum cele privind stocarea gazelor la nivel european.
Conform doamnei Barbara Pompili, în data de 5 mai, la Sofia, va avea loc primul grup de lucru regional, parte din Platforma Energetică a Uniunii Europene de achiziţii în comun a gazelor naturale, în cadrul căreia se va discuta despre soluţiile pentru securitatea în aprovizionarea cu energie. Ieri, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că ţara noastră va participa la această reuniune, declarând pe pagina sa de Facebook: "Vom discuta cu Bulgaria şi partenerii noştri din regiune soluţiile pentru securitatea în aprovizionarea cu energie".
Virgil Popescu a avut o întâlnire de lucru cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, temele abordate vizând situaţia securităţii energetice la nivelul UE, diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare, investiţiile planificate de România în sector, inclusiv din perspectiva valorificării potenţialului rezervelor offshore din Marea Neagră.
"În contextul discuţiilor actuale legate de reducerea dependenţei energetice de Rusia, am discutat despre modalităţile concrete de coordonare a acţiunilor viitoare la nivel european şi, în paralel, de lansare a proiectelor regionale menite să identifice soluţii alternative de aprovizionare cu energie", a spus ministrul Energiei, conform Agerpres.
Uniunea Europeană va oferi, în următoarele zile, îndrumări detaliate cu privire la ceea ce pot şi ceea ce nu pot face companiile din blocul comunitar în conformitate cu regulile privind sancţiunile UE, pentru a răspunde cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble, a declarat ieri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
------------
Germania trebuie să fie pregătită în orice moment pentru perturbări majore ale livrărilor de gaze ruseşti, a afirmat ieri directorul general al companiei de utilităţi E.ON, Leonhard Birnbaum, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, adăugând că trebuie actualizate rapid actualele planuri de urgenţă, transmite Reuters. "Trebuie să ne aşteptăm în orice moment la oprirea livrărilor. Dacă va fi în luna mai sau în toamnă, este aproape irelevant. Ca să fim pregătiţi, trebuie să adaptăm planurile noastre de urgenţă la actuala situaţie şi să clarificăm procesele", a declarat şeful companiei germane, potrivit Agerpres. Birnbaum susţine că actualul plan de urgenţă al Guvernului german, care prioritizează gospodăriile în defavoarea industriei în cazul în care este întreruptă aprovizionarea cu gaze, ar trebui reconsiderat, reflectând temerile că numeroase firme s-ar putea prăbuşi într-un astfel de scenariu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 03.05.2022, 13:46)
sigur ca se va continua plata in euro sau dolari, dar la ce banca este deschis contul unde sa face plata? si gazul pleaca doar dupa ce ajung rublele in contul care trebe, asa spun gurile rele ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 16:17)
Bai proasta ....sustineti dolarul in detrimentul Euro.Asta-i tradare ,tradarea tuturor cetatenilor UE de la care se colenteaza birurile.Esti vanduta,tie frica sa ridici glasul in sprijinul cetatenilor.Cam toti oficialii uniunii sunt la fel.UE nu mai conteaza,intyeresele americane trebuiesc sustinute..Asta e lozinca zilei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2022, 22:08)
Barbara, de ce nu renunti ACUM la petrolul si gazul rusesc? Poate pentru ca jumatate dintre reactoarele franceze sunt in modul "avarie"? Lasitatea va caracterizeaza si dupa cum zice Zelenski, va imbuibati cu resurse "patate de sange ucrainian". Sacalilor.