Ministrul german al Mediului confirmă deconectarea ultimelor trei centrale nucleare, din 15 aprilie

G.D.
Internaţional / 19 martie 2023

Ministrul german al Mediului confirmă deconectarea ultimelor trei centrale nucleare, din 15 aprilie

Guvernul german îşi menţine obiectivul de a ''opri energia nucleară'' începând din 15 aprilie, când vor fi deconectate ultimele trei centrale, după ce în 2022 a fost aprobată o amânare cu trei luni şi jumătate a calendarului prevăzut iniţial pentru "a spune adio" acestei surse de energie, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Ministrul Mediului, Steffi Lemke, a precizat, în declaraţiile pentru grupul media "Mediengruppe", că nu va fi o nouă prelungire sau situaţie de rezervă pentru aceste centrale şi că aprovizionarea cu energie este garantată.

"Riscurile legate de energia nucleară sunt incontrolabile", a spus ministrul, în opinia căreia situaţia aprovizionării cu energie a Germaniei este mai bună decât în alte ţări vecine, mai dependente de centralele nucleare.

"Pariul pe dezvoltarea regenerabilelor va fi, pe termen lung, cea mai bună modalitate pentru a garanta o stabilitate a preţurilor în sector", a subliniat ea.

Iniţial, renunţarea la energia nucleară ar fi trebuit să aibă loc în 31 decembrie 2022, data prevăzută pentru dezactivarea ultimelor trei centrale.

Însă, în octombrie 2022 a fost aprobată o prelungire a termenului pentru a garanta aprovizionarea în contextul crizei energetice, precipitate de războiul din Ucraina. Decizia a fost luată de cancelarul Olaff Scholz, văzând că partenerii liberali şi verzi nu ajung la un acord în acest sens.

Scholz s-a folosit de competenţele sale speciale şi a cerut celor trei ministere implicate - al Economiei şi Protecţiei Climatice şi Mediului, conduse de verzi şi al Finanţelor, condus de liberalul Christian Lindner- să elaboreze un nou act normativ pentru a începe procesul parlamentar corespunzător.

Decizia prevedea ca ultimele trei centrale - Isar 2 şi Neckar 2, în sudul ţării, şi Lingen, în centru- să fie deconectate din 15 aprilie 2023, ca soluţie de compromis la tensiunea menţinută de ministrul Economiei de la Verzi, Robert Habeck, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, de la Liberali.

Pentru Verzi, un partid pentru care închiderea centralelor era un fel de semn de identitate, orice amânare era greu de acceptat, în timp ce liberalii lui Lindner insistau că ar trebui ca cele trei centrale să rămână în funcţiune sau de rezervă până în 2024, mai scrie EFE.

Atât Habeck, cât şi Lemke, au considerat că îşi pot asuma decizia lui Scholz, deoarece nu ar fi fost necesară utilizarea unor noi cantităţi de combustibil - şi nici nu se vor genera deşeuri radioactive - fiindcă până la 15 aprilie se vor utiliza în continuare cele existente.

Amânarea a presupus o nouă modificare a calendarului, promovat prima dată de cancelarul social-democrat Gerhard Schroder, în 2000, cu Verzii ca şi aliaţi, şi reluat în 2011 de conservatoarea Angela Merkel, ca urmare a catastrofei de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima.

Ultimele trei centrale acopereau la finele lui 2022 doar 6% din totalul consumului de electricitate, dar erau considerate necesare pentru asigurarea aprovizionării.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Germania a accelerat procesul de reducere a dependenţei energetice de Rusia, până a ajuns la niveluri minime.

În schimb, a trebuit să reactiveze o serie de exploatări de cărbune, însă îşi menţine obiectivul de a renunţa şi la această sursă de energie în perioada 2030- 2038.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce ipocrizie germana,

    energia electrica masiv importata din Franta,

    este exclusiv din centralele nucleare franceze 

    1. Dar ne obliga pe noi sa inchidem 600 MW putere centrale pe lignit !! Cu ce le inlocuim? Simplu, cu import curent produs tot pe carbune...din Germania

    Ei construiesc centrale pe gaze din Marea Nordului.

    Mai bine sa recunoasca odata ca opresc centralele pentru ca randamentele au intrat puternic pe negativ si deci in anumite regiuni /tari este economic corect sa inchizi din capacitati ca sa mentii sau sa impingi pretul in sus. Se numeste excess de capacitati / oferta concureaza cu Pretul ce nuu ii da voie sa se duca in sus in raport cu incasarile nominale de taxe in sus de catre guverne.

    Este pur si simplu o politica de taxare inversa a cetatenilor; plus ca in Germania si unele salarii si costuri de mentenanta nu mai justifica functionarea centralelorl; deci long la client final tot pret sus; asa cum a fost si in 2012 -2015 cu deflatie reala in piata siar gov a tinut pret real sus la client final; asa a reumplut frumusel visteria. 

    Am mai spus: guvernele au modialitata lor de a recupera banii din piata prinsaracirea pietei sau prin bogatirea piete aparent ciclica prin: politici de taxare si impozitare cu mutari ciclice pe cadrane si cadre / ramuri economice; prin manipularea detinerilor la activele monopol (gax petrol apa caldura etc). 

    Statul nu pierde; doar ca se caliceste uneori si cocoseaza populatia. 

    Ce face Germaia cu energia nucleara nu este rau pe termen lung; este rau pe termen scurt si mediu; Aceasta politica de "decarbonizare" este foarte buna pentru directionare de capital catre alte noi capacitati ce pot stimula urmatorul ciclu economic. 

    Este o politica buna doar ca va lasa cicatrici pe pielea unora. 

    S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb