Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, audiat, ieri, în Comisia juridică a Senatului, a afirmat că nu a fost consultat de către colegii săi cu privire la asumarea, de către Guvern, a răspunderii pe Codul Penal şi Codul Civil şi a susţinut că rolul său în Executiv este unul aproape limitat la chestiuni de ordin tehnic.
Cătălin Predoiu a explicat: "Nu am fost consultat anterior luării acestei decizii de către coaliţie. Aştept să am o discuţie cu prim-ministrul şi apoi îmi precizez poziţia. Nu pot comenta resorturile politice ce au dus la această decizie a coaliţiei. Ce se întâmplă acum depinde de decizii ale coaliţiei, la care eu, prin statutul meu în Guvern, nu iau parte. Deşi, cu prilejul prezentării acestora, m-am referit la faptul că adoptarea lor ar deschide perspectiva unui raport mai bun fără a rezolva în totalitate problemele monitorizării, poziţia mea a fost exploatată politic şi răstălmăcită în cele mai bizare moduri".
Potrivit ministrului, de adoptarea Codurilor va conta şi raportul din vară al Comisiei Europene: "Este incontestabilă nevoia de a avea noi coduri şi se pare că nimeni nu a negat acest aspect. Din păcate, atitudinea faţă de aceste proiecte şi tendinţa de politizare excesivă a subiectului au afectat din start credibilitatea în faţa publicului. Lipsa de onestitate politică şi de maturitate a unora dintre cei care au abordat subiectul va afecta cu siguranţă evaluarea raportului în privinţa codurilor".
Ministrul a mai susţinut, potrivit NewsIn, că evaluarea Comisiei Europene va fi afectată de considerente tehnice şi politice, în contextul alegerilor pentru noua configuraţie a Parlamentului European.
Cătălin Predoiu a explicat: "Rezoluţia Bundestagului, deşi o simplă recomandare, ar putea să aibă efecte mai puternice. Iar intransigenţa pe care o promite Comisia la această evaluare nu e deloc străină de alegerile europarlamentare. Îndrăznesc să apreciez că evaluarea va fi supusă impactului a cel puţin două tipuri de considerente, tehnic şi politic, în contextul alegerilor pentru noua configuraţie a Parlamentului European şi desemnarea noii Comisii".
Oficialul a vorbit şi despre posibilitatea activării clauzei de salvgardare, precizând că "o bună aplicare a normelor comunitare în România ar trebui să facă mult mai dificil mecanismul de activare a unei atare clauze".