Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, conduce delegaţia României la reuniunea internaţională la nivel înalt "Stockholm+50", care are loc azi şi mâine în Regatul Suediei, potrivit Agerpres.
"Stockholm+50" reprezintă un moment de sărbătorire a 50 de ani de la prima Conferinţă a Naţiunilor Unite privind Mediul Uman (1972), care a pregătit raportul "Avem un singur pământ".
Tema reuniunii din acest an este "O planetă sănătoasă pentru prosperitatea tuturor-Responsabilitatea noastră, oportunitatea noastră", fiind o oportunitate de implicare a tuturor părţilor interesate în direcţia realizării unui viitor sustenabil în relaţie cu oamenii şi natura, modul de realizare a investiţiilor şi gestionarea resurselor.
"Conferinţa este co-sponsorizată de către Regatul Suediei şi Republica Kenya şi reprezintă un eveniment important în continuarea eforturilor pentru o planetă sănătoasă, reprezentând o oportunitate de a reflecta asupra unor noi acţiuni şi în direcţia unor angajamente ambiţioase pentru realizarea dezvoltării durabile", se menţionează în comunicat.
Formatul Conferinţei "Stockholm+50" vizează organizarea a 3 dialoguri de leadership pentru identificarea unor modalităţi de facilitare a implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a Acordului de la Paris privind schimbările climatice şi a Cadrului global pentru biodiversitate post-2020, cu referire la următoarele aspecte: reflecţie asupra nevoii urgente de acţiune pentru o planetă sănătoasă şi prosperitate pentru toţi; realizarea unei redresări durabile şi incluzive post-COVID19; accelerarea implementării dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în contextul Decadei de acţiune şi pentru realizarea dezvoltării durabile.
"Cele mai recente rapoarte ştiinţifice demonstrează că ne confruntăm cu o triplă criză planetară generată de schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi poluare, inclusiv poluarea cu plastic. Credem cu tărie că, în acest moment crucial, Stockholm+50 ne oferă oportunitatea de a reacţiona urgent faţă de starea planetei noastre, de a aborda eficient problemele de mediu, identificând soluţii concrete pentru a avea o planetă sănătoasă pentru noi toţi accelerând, în acelaşi timp, progresul prin Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru o redresare ecologică mai bună. Ca parte a eforturilor noastre de redresare după pandemia de COVID-19 ne concentrăm pe implementarea Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, vizând investiţii şi reforme în diferite sectoare ale mediului precum apă, biodiversitate, deşeuri şi economie circulară", a declarat, în intervenţia sa, ministrul Barna Tanczos.
Totodată, secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionuţ Sorin Banciu, a participat alături de delegaţia României şi la segmentul la nivel înalt al Conferinţei Statelor Părţi la Convenţiile de la Basel, Rotterdam şi Stockholm din data de 1 iunie 2022, care s-a desfăşurat în conexiune cu evenimentul "Stockholm+50".
Tema asociată a fost intitulată "Acorduri globale pentru o planetă sănătoasă: managementul adecvat al substanţelor chimice şi al deşeurilor", iar obiectivul acestei reuniuni a fost acela de a oferi o platformă interactivă pentru schimbul de experienţă şi de a realiza un angajament politic reînnoit privind punerea în aplicare a convenţiilor.
Totodată, prin intermediul Segmentului la nivel înalt, s-a abordat modul în care convenţiile de la Basel, Rotterdam şi Stockholm au contribuit la abordarea triplei crize planetare legate de pierderea biodiversităţii, schimbările climatice şi poluarea.
1. Ștacheta e ,, jos "
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 18:50)
Filozofarea tot mai ,, sus "