MINISTRUL MEDIULUI: "Peste jumătate din deşeurile municipale generate în România sunt biodeşeuri, care pot fi valorificate"

J.P.
Miscellanea / 27 august 2020

"Peste jumătate din deşeurile municipale generate în România sunt biodeşeuri, care pot fi valorificate"

În cadrul conferinţei despre Gestionarea bio-deşeurilor din 26 august 2020, organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Asociaţia Ecoteca, European Environmental Bureau (EEB) şi MAVA, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a vorbit despre situaţia biodeşeurilor din ţară şi a instrumentelor aflate la îndemâna autorităţilor pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii comunităţilor locale şi a atinge obiectivele de reciclare şi de pregătire pentru reutilizare asumate prin Tratatul de Aderare, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Ministrul Mediului a afirmat că peste jumătate dintre deşeurile municipale sunt de fapt bio-deşeuri, iar gradul scăzut de reciclare şi de reutilizare al acestora nu numai că reprezintă o pierdere pentru societate ci generează şi probleme majore în comunitate, de la costurile asociate pentru companii, mirosurile puternice din preajma gropilor de gunoi şi până la gazul metan produs de biodeşeuri, cu impact puternic asupra efectului de seră, care ar putea fi in schimb captat şi utilizat ca sursă de energie.

Experţii Piotr Barczak, de la European Environmental Bureau, şi Enzo Favoino, Zero Waste Europe, au prezentat reglementările europene în domeniu, precum şi multe exemple de bune practici, atât din România cât şi din alte ţări. Ambii experţi au salutat apariţia Legii 181/2020 privind administrarea deşurilor compostabile, pe care o consideră foarte bine aliniată priorităţilor europene şi au atras atenţia asupra oportunităţii României de a stimula compostarea individuală, o soluţie potrivită pentru un stat unde aproximativ jumătate din populaţie trăieste în mediul rural.

Conferinţa a avut parte şi de invitaţi locali, care au prezentat o serie de studii de caz de succes în gestionarea bio-deşeurilor: Proiectul Dobroeşti Compostează, primul proiect pilot de lângă Bucureşti pentru colectare separată a deşeurilor vegetale, proiectul A.C.U.M. care îşi propune realizarea unei grădini urbane pe acoperişul Cantinei Moxa a Academiei de Studii Economice, precum şi un studiu de caz privind digestia anaerobă prezentat de Genesis Bio Partner. La final, a avut loc un panel de discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, asociaţiilor neguvernamentale şi a experţilor din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Atât Ministrul Mediului, Costel Alexe, cât şi Mircea Fechet, Secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, s-au arătat optimişti în ceea ce priveşte posibilităţile de valorificare a bio-deşeurilor în România, mai ales în contextul recentei adoptări a Legii nr. 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, însă pe de altă parte dezamăgiţi de lipsa de acţiune şi chiar de conformare din partea unor autorităţi locale în ceea ce priveşte administrarea deşeurilor în general. Acestea din urmă vor avea însă, în continuare, un rol primordial în relaţia cu cetăţenii şi implementarea sistemelor de colectare separată a bio-deşeurilor, şi în acelaşi timp şi în demersul de informare a populaţiei cu privire la colectare separată şi compostare.

Dincolo de barierele în calea gestionării eficiente a bio-deşeurilor, schimbările de legislaţie nasc şi noi oportunităţi pentru toţi actorii implicaţi. Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a subliniat astfel, în încheiere, necesitatea dezvoltării de către mediul de afaceri a unor modele de business standardizabile pe diferite industrii, dând exemplul unui proiect în curs de implementare la centrul comercial Veranda Mall din Bucureşti, care vizează preluarea bio-deşeurilor generate în cadrul activităţii centrului comercial şi transformarea acestora în compost, care poate fi utilizat ulterior în diferite destinaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb