Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei, Gheorghe Barbu, consideră că 2006 nu va fi un an uşor din punct de vedere social, ţinînd cont de disponibilizările anunţate într-o serie de societăţi deţinute de stat. Domnia sa spune: "Nu cred că va fi un an uşor, mai întîi din perspectiva disponibilizărilor, pentru că sînt anumite condiţionalităţi în domeniul mineritului şi nu numai. Acum sînt şi în domeniul administrării pădurilor pentru că s-a trecut la aplicarea legilor privind proprietatea, multă lume îşi pierde locurile de muncă. Eu sper să reuşesc ca toţi cei îndreptăţiţi de lege să beneficieze de sume de completare care să-i sprijine în această perioadă, pînă cînd vor reuşi fie să se recalifice, să urmeze cursuri de formare profesională, care să le dea o altă şansă pe piaţa muncii".
De asemenea, o parte dintre pensionarii cărora li s-a recalculat pensiile nu vor avea nici o majorare a pensiei în 2006. "Peste 45% dintre pensionari au beneficiat, în urma recalculării, de majorări de pensii - în medie cu peste 21% pentru aceşti 1.600.000 de oameni din totalul de 3.577.000. Recalcularea aduce un echilibru, a fost o procedură prin care s-a eliminat mare parte din inechităţile exis-tente în sistem. Sigur că unii o să fie mulţumiţi, alţii o să fie nemulţumiţi, o să vedem pe parcursul anilor care urmează documentele pe care le aduc suplimentar astfel ca lucrurile să fie la locul lor", a arătat Barbu.
Oficialul MMSSF a precizat că încă 500.000 persoane, adăugate la cele 1.600.000, se vor bucura în 2006 de o oarecare creştere a pensiilor prin majorarea punctului de pensie. "Va rămîne un număr de pensionari care în 2006 nu vor beneficia de majorări, dar este evident că dumnealor au beneficiat de nişte venituri în anii anteriori, despre care nu spun că au fost necuvenite, aşa a fost legislaţia, dar a venit şi rîndul celor care ani în şir au rămas cu pensii foarte mici, tocmai pentru că acest proces nu s-a aplicat la vremea potrivită", a spus Gheorghe Barbu. Ministrul muncii a dat ca exemplu cazul unui pensionar, care, după recalculare, a cîştigat 12 milioane lei vechi la pensia pe care o avea. "Acel cetăţean a pierdut timp de cinci ani aceşti bani. Media majorării pensiilor este de vreo 580.000 de lei. Deci 1.600.000 de pensionari au pierdut timp de cinci ani cîte 580.000 pe lună. Cred că şi pentru ei această reparaţie este cuvenită, cum poate alţii, avînd o şansă ţinînd de o anumită legis-laţie, au beneficiat de nişte venituri mai mari la vremea res-pectivă", a spus Barbu, citat de Rompres. El a adăugat că MMSSF şi Casa Naţională de Pensii mai studiază încă variante pentru cei cărora li s-a recalculat pensia, pentru a vedea dacă pot fi aduse unele îmbunătăţiri astfel încît pentru anumite categorii care nu şi-au putut dovedi unele perioade înscrise în cartea de muncă, nu din motive imputabile lor, şi nu au nici o şansă să le poată dovedi pentru că la vremea respectivă legea nu obliga la anumite înscrisuri în cartea de muncă, să poata fi făcute anumite reparaţii. "Aceasta depinde însă şi de posibile evoluţii financiare pentru că sîntem în anumite constrîngeri. Eu cred că cu puţină răbdare lucrurile vor ajunge într-o zonă mai bună", a mai spus ministrul muncii.