Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii sindicatelor grefierilor şi cu cei ai sindicatelor personalului TESA din sănătate, pe tema salarizării din cele două sisteme, potrivit informaţiilor publicate de ministrul de resort pe Facebook, conform Agerpres.
În cadrul întâlnirii cu liderii sindicatelor grefierilor, ministrul Muncii a subliniat că problemele salarizării acestui sistem trebuie incluse în punctul de vedere unitar care urmează să fie formulat de Ministerul Justiţiei.
"Salarizarea şi pensiile de serviciu au fost principalele subiecte pe care le-am abordat astăzi (marţi), în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor grefierilor. Pentru elaborarea unei legi a salarizării echitabile şi unitare, care să includă şi o perspectivă adecvată asupra sporurilor în fiecare domeniu de activitate, am demarat deja consultări cu ministerele de linie, printre care şi Ministerul Justiţiei. Am stabilit, împreună cu reprezentanţii sindicali, ca problemele semnalate în domeniul salarizării grefierilor să fie incluse în punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justiţiei", a transmis Raluca Turcan.
În ceea ce priveşte pensiile de serviciu, ministrul Muncii le-a cerut reprezentanţilor grefierilor să aibă în vedere criteriului contributivităţii.
"Cu această ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public: salariile de bază să fie raportate la nivelul de 2.300 de lei; reconfigurarea grilei de salarizare, astfel încât salariile să fie motivante şi în condiţiile regândirii sistemului de sporuri; păstrarea sporurilor justificate şi plafonarea lor la 20% din salariul de bază. În ceea ce priveşte pensiile de serviciu, am adresat reprezentanţilor sindicali invitaţia de a formula propuneri care să dea prioritate criteriului contributivităţii în stabilirea nivelului acestor pensii. Obiectivul nostru principal în domeniul pensiilor este să aducem echitate în sistemul public, or acest lucru presupune, evident, să intervenim şi asupra pensiilor de serviciu", a precizat Raluca Turcan.
În cadrul întrevederii ulterioare avute cu reprezentanţii sindicali ai angajaţilor TESA din sănătate, ministrul Muncii a apreciat că aceştia reprezintă un exemplu al inechităţii din sistemul public de salarizare.
"Când vorbim despre inechităţile din sistemul public de salarizare, un exemplu grăitor este cel al personalului tehnic-administrativ din sănătate, care include aproximativ 23.000 de salariaţi. Am discutat astăzi, cu reprezentanţii sindicali din Uniunea TESA din sănătate, despre discrepanţele salariale dintre această categorie de angajaţi şi celelalte categorii de personal din sănătate. Le-am reconfirmat faptul că susţin includerea personalului TESA din domeniul medical în grila de salarizare a familiei ocupaţionale în care activează - ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă - pentru a permite astfel recuperarea decalajelor atât în ceea ce priveşte salariile de bază, cât şi aşezarea sporurilor. Propunerile sindicatelor în ceea ce priveşte reconfigurarea grilei de salarizare din sănătate vor fi incluse în varianta formulată de ministerul de resort, aşa cum am procedat şi în cazul celorlalte categorii profesionale. Noua lege a salarizării din sistemul public va reuni aşadar propunerile Ministerului Muncii, pe cele ale ministerelor de linie şi ale sindicatelor, cărora se va alătura expertiza internaţională, cu indicatori de performanţă obiectivi", a notat Raluca Turcan.