MINISTRUL MUNCII: "Dacă nu respectăm resursa umană, din păcate şi rezultatele exerciţiilor financiare vor fi altele"

G.B
Politică / 28 ianuarie 2022

Marius Budăi

Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a lansat astăzi un apel către reprezentanţii mediului de afaceri privind salarizarea angajaţilor lor, subliniind că într-o societate cea mai importantă resursă este resursa umană, potrivit Agerpres.

"Lansez un apel la mediul de afaceri. Atunci când mediul de afaceri se va apleca asupra angajatului lui cu mai multă atenţie, iar angajatul se va simţi respectat, cu siguranţă că şi randamentul muncii va creşte şi aşa va ajunge la creşterea rezultatelor din exerciţiul financiar. Cea mai importantă resursă de pe pământ este resursa umană. Dacă nu respectăm resursa umană, din păcate şi rezultatele exerciţiilor financiare vor fi altele", a afirmat Marius Budăi în cadrul unei conferinţe de presă la Iaşi.

Acesta a subliniat totodată rolul instituţiilor statului în acest demers privind încurajarea creării şi ocupării forţei de muncă.

"În acelaşi timp trebuie să luăm măsuri şi să încurajăm ocuparea. Şi avem măsuri la Ministerul Muncii pentru a încuraja ocuparea şi pentru a sprijini angajatorul. Aceste măsuri sunt cei 2.250 lei pentru fiecare ucenic, tânăr angajat, şomer de peste 45 de ani, acele categorii greu angajabile. Trebuie să creăm măsuri să sprijinim mediul de afaceri să îşi creeze locuri de muncă, să şi le apere, dar şi mediul de afaceri trebuie să se aplece cu atenţie asupra angajaţilor săi", a spus ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, deşi se ştie că încă se mai practică munca la negru, nu există sesizări oficiale făcute la Inspecţia Muncii cu privire la încălcarea drepturilor şi legislaţiei în vigoare.

"Cu toţii ştim că există muncă la negru sau muncă nedeclarată, dar nimeni nu sesizează oficial Inspecţia Muncii. Pe vorbe nu putem face nimic", a precizat el.

Budăi a subliniat cât este de importantă implicarea autorităţilor în conştientizarea angajaţilor privind munca nedeclarată, mai ales că aceasta este o practică veche, dar care poate avea repercusiuni atunci când se ajunge la vârsta de pensionare.

"Noi, autorităţile, trebuie să conştientizăm în primul şi în primul rând angajatul. În 2013, 2014, 2015, eram director la Casa de Pensii din judeţul Botoşani. Venea foarte multă lume care spunea că a lucrat 30-40 de ani şi pensia este foarte mică. Credeţi-mă că pe atunci mi-au trecut prin mâini, filă cu filă, peste 10.000 de dosare din cele 110.000 dosare care erau la Botoşani la acea vreme. Foarte multe persoane au câte 20-25 de ani stagii de cotizare, în cel mai bun caz la normă întreagă, cu salariul minim, dar majoritatea au fracţiune de normă. A fost unul din motivele pentru care am introdus acea măsură ca atunci când ai un singur contract de muncă şi ai jumătate de normă şi nu mai ai şi alte contracte să fie plătit pe principiul contributivităţii, de angajator, la normă întreagă. Acei oameni care au lucrat 20 de ani la fracţiune de normă pe salariul minim gândiţi-vă ce contribuţii au avut la pensii. Şi pensiile sunt aşa cum sunt şi din această cauză", a susţinut el.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes-Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii, la nivel naţional în programul REGES/REVISAL sunt înscrise 6.593.847 contracte muncă, din care 1.144.168 contracte parţiale şi 5.533.587 salariaţi. Dintre contractele parţiale existente, vineri erau înregistrate 324.055 contracte cu normă de patru ore şi 315.993 contracte cu normă de două ore.

Comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut situaţia este în creştere. La sfârşitul lunii ianuarie 2021, la nivel naţional erau înregistrate 1.801.705 contracte de muncă parţiale, 297.326 fiind cu program de muncă de două ore şi 304.334 cu program de muncă de patru ore.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. e unde e pt. ca 70% din resursa umana e de nivelul prostanacului asta...

    1. Fritz are un nivel ridicat de pregatire. Se vede la Timisoara, acum e foarte bine.

    Caricatura asta cu mansetele mari are studii mici. Baccalaureate la 36 de ani si apoi Bioterra. Asta e ministru care sa aiba o agenda si un plan serios? Asta? Vai de capul lui si de fundul nostru!

    Pe de altă parte e si o insultă pentru resursa umană capabilă să vadă cine ii conduce.

    1. Comentacii de la 1, 2 si 3 au nevoie de ciumeti care sa-si bata joc de ei si de toata lumea. Daca unul spune ca vrea sa mareasca pensiile imediat apar niste agarici care il fac in toate felurile, conform punctajului. Nu e bine sa se discute despre pensii, trebuie discutat doar despre homosexuali, incalzire globala si investitii adica ajutoare de stat pentru firmele straine.

      ...

    Romania e in acelasi front al saracilor alaturi de Bulgaria si Letonia (top 3 cele mai mici salarii minime pe economie in 2021 din UE).

    Pana cand nu intelegeti sa cresteti accelerat salariile cu controlul inflatiei nimic nu se schimba in tara asta.  

    De ce romanii devin brusc hiper-productivi cand lucreaza in Vest ?  

    Pentru ca munca lor E PLATITA, de aia!  

    In Romania DACA PLATA E CU DISCOUNT, SI MUNCA E CU DISCOUNT! ... ca angajatii au si ei butonul lor special de productivitate.. care poate fi crescuta sau ...scazuta , in functie de salarizare, respectul reciproc de la locul de munca, atmosfera ok sau toxica de la locul de munca ,etc.  

    Cat dati, atata face, desteptilor!  

    Forta de munca din Romania nu mai e forta de munca tampita din anii 1990 care nu intelegea relatiile directe cauzale intre plata muncii si productivitatea muncii!  

    E gata, s-au desteptat romanii!  

    Daca ii mai tineti in saracie, le faceti si va faceti singuri rau!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb