Legea pensiilor va fi trimisă săptămâna viitoare spre avizare ministerială, a declarat la Digi 24 ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Ea a susţinut că legea a fost suficient de mult "dezbătută, simulată şi calculată, astfel încât să nu fie necesare foarte multe amendamente de la Parlament", relatează Agerpres.
Ministrul Muncii a mai spus că pensiile cresc până în 2021, dar abia atunci se va aplica noua formulă, pentru că până atunci nu există posibilitatea tehnică de a recalcula cinci milioane de pensii.
"Legea pensiilor - săptămâna viitoare urmează să fie trimisă în avizare interministerială. Am avut o perioadă de o lună în care am stat în dezbatere publică. Am primit inclusiv de la ministerele care trebuie să fie avizatoare începând de săptămâna viitoare tot felul de observaţii, pe care am dorit să le preluăm pe parcurs şi, când le trimitem în avizare, legea să fie cu aceste observaţii. Din această cauză, va fi un weekend de foc pentru cei de la Casa de Pensii, pentru că vor trebui să completeze aceste observaţii de pe parcursul dezbaterilor. Nu ştiu cât va dura la celelalte ministere, sper să se mişte cât se poate de repede, cu atât mai mult cu cât noi preluăm cele mai multe dintre observaţiile lor, astfel încât să o adoptăm în guvern în două săptămâni şi să o putem trimite la Parlament", a declarat Olguţa Vasilescu.
Aceasta a susţinut că în perioada în care legea a fost în dezbatere publică au fost consultaţi profesori de Drept Constituţional, astfel încât să nu fie probleme de constituţionalitate.
"După ce vom prelua observaţiile ministerelor avizatoare, nu ar mai fi mare lucru de completat. Legea va fi rotundă, pentru că vom avea un impact financiar foarte exact calculat de Ministerul Finanţelor şi după ce am preluat acele observaţii din dezbaterea publică. De asemenea, textele ne asigurăm că nu sunt neconstituţionale, pentru că trec prin Ministerul Justiţiei. Nu vă ascund că în perioada de dezbateri pe legea pensiilior, şi chiar în perioada în care am lucrat la lege am discutat cu foarte mulţi profesori de drept constituţional, al muncii, Consiliul Legislativ, ca să nu avem surprize de niciun fel. E suficient de mult dezbătută, simulată şi calculată, ca să nu trebuiască să acceptăm foarte multe amendamente de la Parlament. Desigur, dezbaterea parlamentară va fi deschisă şi, dacă va fi cazul, dacă vom considera că mai e nevoie de unele lucruri să le preluăm de la Parlament, suntem deschişi", a mai afirmat ministrul Muncii.
Întrebată dacă există un feedback de la Ministerul Finanţelor, Olguţa Vasilescu a spus că săptămâna viitoare va avea impactul calculat real.
"Să vorbim pe cifre când le avem, foarte bine discutate şi cu cei de la Finanţe. E dublul bugetului asigurărilor faţă de ce am avut anul trecut, aşa cum arată legea acum. Dacă ne gândim că pe punctul de pensie se dublează, şi impactul e pe măsură. Am pornit de la 871 lei punctul de pensie când am venit la guvernare şi va trebui ca până în 2020 să ajungem la 1775 lei", a declarat Vasilecu.
De asemenea, întrebată care sunt ultimele schimbări care se fac la lege şi cee se întâmplă cu Pilonul ll, ministrul Muncii a spus că aceasta este, poate, una dintre modificările nesemnificative în proiectul de lege: "Asta vă interesează pe dvs, dar e poate una dintre modificările nesemnificative în proiectul de lege. Din punctul nostru de vedere era clar şi înainte că nu salariatul va asigura comisionul care intră la Casa de Pensii, ci administratorii privaţi. Dar am clarificat mult mai exact. E vorba de comisionul de 2,5%, pe care îl pun administratorii de fonduri private, cei de pe pilonul II. Casa făcea toată munca: primea sumele, le colecta, apoi le punea pe CNP-uri şi le transfera la fondurile de pensii, care nu făceau decât să preia munca acestei Case Naţionale de Pensii, în schimb reţineau tot comisionul. Aşa ceva nu e corect şi nu se mai poate întâmpla, dar e clar că nu salariaţii vor fi afectaţi şi nu din unitatea lor de fond se va suporta acest comision".
Întrebată dacă valoarea puctului de referinţă va fi indexată cu valoarea inflaţiei şi dacă vor fi făcute modificări în funcţie de salariul mediu, ministrul Muncii a spus că există patru variante care au fost trimise Ministerului de Finanţe pentru a le calcula.
"Ne dorim o lege foarte dreaptă, frumoasă, dar o lege perfect aplicabilă şi trebuie să avem avizul de la Ministerul de Finanţe. Două dintre variante sunt deja cunoscute publicului. Una e prevederea care există în legislaţia actuală, adică inflaţia plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Cealaltă variantă a fost expusă la Neptun, după CEx, când s-a cerut să se ia în considerare inflaţia plus 2%. Dacă avem o inflaţie anul acesta de 5%, se adaugă 5% la pensie plus 2%, în total 7%. Când vom avea avizul Ministerului Finanţelor, vom comunica varianta aleasă. Vorbim de 2021, legea se aplică etapizat. Anul acesta a fost o majorare a punctului de pensie de la 1000 la 1100. Anul viitor e prognozat să fie la 1265 lei, în 2020 - 1775 lei, 2021, punctul creşte la 1875, dar deja acolo se intră pe VPR, pentru că în cei doi ani se calculează cele 5 milioane de dosare şi se va putea intra pe noua formulă, care e foarte aproape de perfecţiune, pentru că nimeni nu pierde, toţi câştigă, dar ne permite să reglăm inechităţile din legea pensiilor. De exemplu, trei profesori, două femei şi un bărbat, care aveau acelaşi stagiu de 35 de ani, în aceleaşi condiţii, una dintre femei are pensie de 1450 lei, alta de 1650, bărbatul de 1250. E clar că existau diferenţe între persoanele care au avut şi aceleaşi venituri şi au lucrat acelaşi număr de ani. Pe noua formulă, toţi trei, din 2021, vor avea pensie de 3.000 de mii lei. Pensiile cresc până în 2021, dar abia atunci se aplică noua formulă, pentru că până atunci nu avem posibilitatea tehnică de a recalcula 5 milioane de pensii", a adăugat ministrul Muncii.