MINISTRUL MUNCII: "Miercuri sperăm să avem adoptată ordonanţa privind salarizarea bugetarilor"

Mina Irina
Macroeconomie / 6 iunie 2016

Actualizare 18:47

Ministerul Muncii lucrează împreună cu toate celelalte ministere pentru ca textul ordonanţei privind salarizarea bugetarilor să fie pregătit pentru a fi adoptat, miercuri, în şedinţa de Guvern, a declarat ministrul de resort, Dragoş Pîslaru, astăzi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

"Mai sunt anumite (...) lucruri care se rezolvă acum privind observaţii în procesul de avizare dar, din perspectiva aceasta, echipa de la Ministerul Muncii lucrează împreună cu toate celelalte ministere să putem avea miercuri textul acestei ordonanţe pentru adoptare în şedinţa de Guvern", a spus Dragoş Pîslaru.

El a precizat că a primit şi alte recomandări de la partenerii sociali, fapt care i-a dat încredere că se poate ajunge la o propunere de lege de salarizare unitară până la sfârşitul anului.

"Este un moment important, am primit recomandări de la partenerii sociali cu privire la lucruri care transcend ziua de miercuri, când sperăm să avem adoptată această ordonanţă. Acest lucru ne-a dat încredere, mi-a dat mie încredere personal că putem construi în continuare pentru a ajunge la o propunere de lege de salarizare unitară până la sfârşitul anului şi putem într-adevăr să lucrăm împreună cu partenerii sociali şi alte proiecte importante pe care le avem în agenda Ministerului Muncii şi a Guvernului. (...) Această deschidere ne arată că, până la urmă, partenerii sociali (...) sunt mai mult decât dornici să construiască împreună cu Guvernul lucruri şi că se poate trece mai departe decât, evident, tensiunile care ţin de aşteptări care (...) au fost mult ridicate de guvernele trecute în ceea ce priveşte posibilităţile de a rezolva salarizarea unitară în sistemul public", a spus ministrul Muncii.

(M.I.)

----------

Actualizare 18:25 Pîslaru: 50% din creşterile din grila de salarizare din educaţie intră în vigoare la 1 august 2016

Grila de salarizare din Educaţie este definită într-un mod similar cu cea din Sănătate, 50% din creşteri urmând să intre în vigoare la 1 august 2016, iar întreaga majorare va fi aplicată în decembrie 2017, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, astăzi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

"Ce se întâmplă de la 1 august 2016? (...) Intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate, la aceeaşi funcţie, vechime. (...) Persoane care sunt colegi de birou, cu aceeaşi funcţie, vechime, au salarii diferite. Acest lucru se rezolvă. (...) Grila pe sănătate, care presupune în ansamblul său (...) o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment, intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017. În ceea ce priveşte grila pe educaţie, ceea ce am făcut în textul ordonanţei (...) am definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar (...) 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, deci la un loc cu celelalte, dar majorarea ei la nivelul întreg pe care îl regăsim în grilă intră în decembrie 2017 şi pe impact bugetar din 2018 încolo", a explicat Dragoş Pîslaru, vorbind despre ordonanţa privind salarizarea bugetarilor.

El a afirmat că de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie, similar cu domeniul sănătăţii.

"Ultima măsură pe care noi o adoptăm este legată de aparatele proprii ale ministerelor şi aici, fără neapărat să le denumim, discutăm (...) de circa şapte ministere şi aici (...) măsura pe care am luat-o a fost aceea de a seta un nivel minim de 70% din grila Secretariatului General al Guvernului pentru această majorare", a spus Pîslaru.

Potrivit acestuia, în cazul acestor ministere nu este vorba despre o mărire salarială, ci despre rezolvarea unor inechităţi în aparatul central al Guvernului.

"Nu este vorba de o mărire salarială, este vorba că o poziţie de consilier, pe care o am într-un minister, cum ar fi Ministerul Mediului şi Ministerul Culturii, este din punct de vedere al funcţionarilor publici la fel ca şi în celelalte ministere, care şi-au rezolvat grilele salariale în trecut. Prin urmare, este o problemă de inechitate între consilierii care sunt pe aceeaşi funcţie, cu aceeaşi vechime, în ministere diferite. Într-o administraţie centrală coerentă nu poţi să ai aceste tipuri de decalaje, mai ales că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost că tot personalul valoros din ministerele care aveau grilele scăzute (...) se ducea în ministerele care aveau grilele crescute şi în acest mod avem politici cheie publice care sunt afectate, iar calitatea politicilor publice depinde până la urmă de oamenii care lucrează. Prin urmare, nu discutăm de creşteri, discutăm de rezolvarea unor inechităţi (...) doar în aparatul propriu, central, pe care Guvernul îl are în acest moment", a explicat ministrul Muncii.

Dragoş Pîslaru a mai spus că anul acesta vor fi făcute economii în privinţa personalului, pentru că într-un număr mare de ministere există posturi vacante.

"Acesta este un lucru pe care l-a spus astăzi în CNT doamna ministru Dragu. Anul acesta (...) facem economii pe personal, pentru că într-un număr mare de ministere, întâmplător sau nu, aş zice eu exact acelea care au salariile mici, există posturi vacante, care deşi au fost concursuri, care au fost unul după altul, nu s-au ocupat. Şi atunci (...) poate că dacă am o grilă salarială care să fie la fel cu celelalte ministere şi (...) discutăm de un nivel minim, deci nici nu discutăm să le ducem la nivel de SGG sau peste şi atunci poate că, dacă voi avea într-adevăr un nivel salarial care să mă ducă peste 1.600 de lei într-un minister, atunci va veni cineva la concurs şi voi putea avea oameni de calitate şi ocuparea posturilor vacante", a mai afirmat Pîslaru.

(M.I.)

---------

Actualizare 17:51 Pîslaru: "Există o suplimentare de fonduri în ordonanţa privind salarizarea bugetarilor pentru cerinţele din Educaţie"

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat astăzi că impactul bugetar al corecţiilor financiare pe care le va aduce ordonanţa privind salarizarea bugetarilor va fi mai mare decât s-a prevăzut iniţial, fără a afecta însă stabilitatea fiscal-bugetară.

"Discuţiile iniţiale se încadrau într-o anvelopă de 2,3 miliarde de lei pe anul 2017. (...) Anul acesta avem între 800 şi 900 milioane pentru ceea ce înseamnă ultimele patru luni ale acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusul de la Sănătate şi modul în care sunt repartizate sumele, discutăm undeva între 2,5-2,6 miliarde de lei. Evident, au fost inclusiv astăzi anumite discuţii în procesul de avizare, dar undeva suntem într-o limită care a fost considerată rezonabilă împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, rezonabilă în parametri de dezvoltare şi modelul macroeconomic pe care îl avem pus pe masă. (...) Există o suplimentare de buget care, evident, s-a dus pentru a putea acomoda această cerinţă din zona Educaţiei", a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, Pîslaru a anunţat că nu au putut fi rezolvate toate cerinţele sindicatelor din Educaţie pentru că s-ar depăşi limitele fiscal-bugetare prevăzute.

(M.I.)

-----

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat astăzi, după întâlnirea Consiliului Naţional Tripartit, că principala nemulţumire a sindicatelor din Educaţie este legată de termenele de la care ar urma să fie aplicate corecţiile financiare şi nu de principiile pe care le vizează ordonanţa privind salarizarea bugetarilor.

"Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu este legată de fondul problemei, de principiile pe care le-am respectat de la un cap la altul în tot acest proces. (...) Problema lor e legată de termen. Ei ar fi vrut ca, aşa cum există la Sănătate o grilă care se aplică de la 1 august 2016, să existe şi la Educaţie. Noi am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Şi aş vrea să mai insist pe un lucru cheie şi anume că nu discutăm de creşteri procentuale.(...) În sectorul de Educaţie ceea ce facem este să eliminăm o lege specială dedicată sectorului de Educaţie - Legea 63 care era o lege anuală şi se proroga an de an - şi să o înlocuim cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare şi acest lucru, combinat cu faptul că punem accent pe debutanţi, pe partea de jos a sistemului, pe reaşezarea unor ierarhii funcţionale şi de vechime care nu mai erau respectate, este punctul cheie", a afirmat Pîslaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb