Ministrul Muncii: "Proiectul legii pensiilor urmează să fie adoptat în Guvern pe 9 noiembrie"

F.D.
Politică / 6 noiembrie 2023

Ministrul Muncii: "Proiectul legii pensiilor urmează să fie adoptat în Guvern pe 9 noiembrie"

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat, luni, deputaţilor din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor, precizând că, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament, relatează Agerpres.

"Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români", a declarat ministrul Muncii.

Ea a făcut referire şi la impactul bugetar: "Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie", a explicat Bucura-Oprescu.

Ministrul a precizat că legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, menţionând că la această dată punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

"Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie", a explicat Bucura-Oprescu.

Demnitarul a explicat şi procedura majorării pensiilor de la 1 septembrie 2024.

"Cu privire la 'de ce aplicăm de la 1 septembrie' - este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie", a mai spus ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că proiectul cuprinde pensia şi indemnizaţia minimă socială, adăugând că actul normativ încurajează contributivitatea şi munca.

"Pentru creşterea pensiilor, plecând de la formula cu care noi venim şi anume faptul că avem un algoritm cu care încurajăm două elemente: unu - contributivitatea; doi - munca. Încurajăm munca prin acele puncte de stabilitate pe care le oferim pentru o perioadă de peste 25 de ani în care munceşti. Cu alte cuvinte, dacă ai o perioadă contributivă de 25 de ani, pentru perioada de la 25 la 30 de ani vei obţine 0,5 puncte pe an în plus, de la perioada 31 la 35 de ani - 0,75 şi de la perioada peste 35 de ani vei obţine un punct în plus pe an. Cu alte cuvinte, prin asta îndeplinim ceea ce ni se cere în jalonul 214 aferent reformei sistemului public de pensii, în sensul că încurajăm munca şi adecvarea pensiilor mici", a explicat ministrul.

Ea a mai spus că, datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.

"Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%", a precizat ministrul Muncii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Cu privire la 'de ce aplicăm de la 1 septembrie' - este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie"

    Ce se va intampla daca legea va fi contestata la CCR si CCR zice niet? 

    Va necistia modificari, revotare in Parlament, promulgata de Presedinte si astfel se va publica in Moniorul Oficial pe la Paste...pastele cailor! 

    Elaboararea normelor de aplicare incepe dupa 1 Mai...si ce sa vezi, vine vara bine imi pare. 

    Dar sa fim multumiti daca normele de aplicare apar pe la 1 semptembrie. 

    Dupa care caiet de sarcini, licitatie publica si sel ectarea firmei care va dezvolta softul...si daca se contesta licitatia in instanta? 

    Si uite asa trece timpul...si vom avea un nou guvern numit prin decembrie 2024. 

    Un nou guvern care poate sa fie multumit sau nu cu normele de aplicare si cu softul...si daca chiar este OK, aplicarea legii a pensiilor se face ceva mai tarziu...pentru ca vor fi alte prioaritati...elaborarea bugetului pe 2025 care nu se poate face daca nu se va stii clar care va bugetul asigurarilor sociale pe 2025 si cu cat se vor indexa pensiile la 1 ianuarie 2025. 

    Si vom ajunge la marea dilema cine a fost mai intai oul sau gaina? 

    Si pana se va aplica noua lege, cei care vor iesi la pensie dupa 1 ianuarie 2024...ce lege se va aplica la calculul pensiilor...si pana cand? Si mai ales ce se va intampla dupa? 

    La speciali nu s-a admis recalcuarea pensiilor aflate in plata, noile cerinte se vor aplica d-abia d-acum incolo.

    Oare nu este vorba de o mare discriminare? Va iesi lumea in strada! 

    De ce să abrogati art. 20 din O.U.G. 59/2000 privind Statutul Personalului Silvic. Acest articol a fost introdus pentru a face o reparație silvicultorilor care, a îngrijit și îngrijește fondul forestier național de multe ori cu prețul vieții. Nu ați fost niciodată înconjurat sau înconjurați de persoane care erau cu topoare și fierăstraie mecanice (drujbe) în mina și tu le expicai articole din lege, și te gândeai dacă mai ajungi sănătos acasă. Eu am pățit nu o dată ci de mai multe ori. De citeva ori eram însoțit și de organe de poliție și tot aveam teamă. Și cei de la poliție au recunoscut ca aveau teamă și ma întrebau dacă am mai pățit asa ceva, iar cind le spuneam ca da nu le venea sa creadă.

    Încă nu știți cit de stresanta și grea este meseria de silvicultor. Toată lumea crede ca aceasta meserie consta în plimbare prin pădure. 

    Noi silvicultorii suntem cei care vrem sa asiguram pentru viitor permanenta pădurii dezvoltarea și mărirea fondului forestier. Sunt povesti tăierea a cite 3 ha pe ora sau zi cum spun unii Onești. Dacă urmăriți datele statistice și anume Silv 1 o sa vedeți că an de an suprafata fondului forestier național a crescut în fiecare an. Aceste povesti spuse dd unele ONG-euri sunt ca să obțină finanțări, sa poată trai bine mersi cu familia în străinătate. Știu ce spun înstrăinate un nare șef de ONG de la noi si-a trimis familia în Austria pentru a o proteja. Chiar așa? În Austria. De unde are bani ? Nu v-ati întrebat? 

    Aceștia sunt cei care sunt crezut. Spun asta că acest Oengist ajunsese consilierul Ministrului Mediului. Nu găsea Ministru un silvicutor meseriaș pentru asta. 

    Aceștia sunt oamenii care considera muncă de silvicultor ceva ușor și deci de sz fie considerata activitatea lor muncă în condiții speciale. ESTE MUNCA IN CONDITII SPECIALE FIINDCA ACTIVITATEA DE SILVIVULTOR ESTE UNA SPECIALA, CARE VA ASIGURA LEMNUL DE CIND VA NASTETI- ACEL LEAGAN SI PATUT ESTE DIN LEMN- SI PINA LA MOARTE, (SICRIUL).

    DECI: NU SUNT DE ACORD CU ABROGAREA ART.20 DIN OUG 59/2000 STATUTUL PERSONALULUI SILVIC.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb