Ministrul Oprea: Din păcate, pe litoralul românesc am stricat conceptul de staţiune, cu blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile

A.F.
Politică / 31 august

Ministrul Oprea: Din păcate, pe litoralul românesc am stricat conceptul de staţiune, cu blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat sâmbătă, la Neptun, că, în privinţa turismului pe litoral, a fost stricat în ultimii ani conceptul de staţiune prin apariţia blocurilor de apartamente la un loc cu hotelurile, iar această situaţie afectează capacitatea de a mai promova oferta turistică a staţiunilor de pe litoral pentru turiştii străini din ţări ca Franţa, Israel sau Marea Britanie.

De asemenea, el a fost întrebat, la evenimentul Universitatea de Vară a PES Activists România, de ce sunt preţurile atât de mari pe litoralul românesc, în condiţii de calitate scăzută a serviciilor şi infrastructurii. Ministrul Radu Oprea a răspuns subliniind necesitatea funcţionării unui parteneriat public-privat real în privinţa desfăşurării activităţilor turistice pe litoralul românesc, el afirmând că partea guvernamentală nu are cum să răspundă de ce sunt preţurile atât de mari în staţiunile litorale de la noi din ţară.

"Industria turismului are un potenţial extraordinar de mare în România. Evident că nu am atins deloc acel potenţial. Turismul, în general, sau intensitatea lui este direct proporţională în ultima vreme şi cu infrastructura. Construim autostrăzi într-un ritm foarte rapid, construim Autostrada Moldovei, aeroporturi, asta înseamnă o şansă de a aduce mai mulţi turişti străini în România să echilibrăm acea balanţă (comercială- n.r.). 8,5 miliarde de euro au fost banii pe care românii i-au cheltuit anul acesta în străinătate. Încă e diferenţa foarte mare cu cât cheltuie străinii la noi. Şi aici într-un parteneriat public-privat adevărat se pot rezolva lucrurile. Pentru că, dacă ne uităm pe litoral, toate hotelurile sunt proprietate privată. Fără un dialog solid între autoritatea locală, între ministerul de profil, între Ministerul Mediului, Administraţia Apelor, plajele şi licitaţiile pentru plaje sunt la ei, lucrul acesta nu s-ar putea dezvolta", a declarat Radu Oprea.

Totodată, ministrul a subliniat că povestea turismului de litoral în România a fost "stricată" de apariţia blocurilor de apartamente în staţiuni.

"Din păcate, am stricat ceva. Am stricat conceptul de staţiune. Avem blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile. Au apărut şi e necesar să ai şi magazine de proximitate acolo unde sunt blocuri, dar staţiunea ca atare, să poţi să faci OMD - Organizaţia de Management a Destinaţiei, să vorbeşti despre el, să te duci în Germania aşa cum am avut campanii de promovare, în Franţa, în Israel, în Marea Britanie sau acolo unde avem potenţial de a aduce turişti din străinătate, nu avem cum să mergem să vorbim despre un concept solid. Care este zona de distracţie pe litoral, care este zona unde putem să atragem familiile cu copii de unu, doi, trei ani? Spunem o astfel de poveste turistului? Pentru că fără o poveste, turismul nu se vinde. Cum spunem împreună povestea?", a afirmat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

El a mai precizat că strategia de dezvoltare a turismului se află în avizare interministerială.

"Şi atunci în Consiliul Consultativ pentru turism am venit cu strategia pentru dezvoltarea turismului, lucrul acesta e în avizare interministerială şi îl vom face, discutăm tot timpul despre îmbunătăţirile legislative, că acestea sunt în sarcina şi în dreptul Ministerului Turismului, politicile publice. Însă, fără parteneriatul public-privat real nu voi şti să răspund niciodată la întrebarea 'de ce sunt preţurile atât de mari pe litoral'. Că nu noi, ministerul, facem preţurile, ci fiecare antreprenor care ştie cu cât îşi vinde camera pe noapte sau cu cât vinde friptura la restaurantul lui", a mai spus Radu Oprea.

La rândul său, prezent la eveniment, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a răspuns unei întrebări referitoare la "noroiul" existent în acest weekend în staţiuni şi condiţiile scăzute pentru turişti, în contextul lipsei de infrastructură. Ministrul Câciu a acuzat "nepăsarea" autorităţilor locale din zona de sud a litoralului pentru situaţia creată în urma ploilor intense şi inundaţiilor înregistrate vineri şi sâmbătă.

"Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare, este nepăsarea de zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni. Pe de altă parte, este şi inadecvarea, pentru că tot de autoritatea locală ţine, a antreprenorilor care au proprietăţi, care au hoteluri- nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot dacă autoritatea locală doarme ... Dar probabil că prin nişte reguli şi printr-un parteneriat real, ferm, dar şi reciproc avantajos lucrurile astea se pot rezolva. Dacă sunt întâmplări de genul acesta, se întâmplă pentru că cineva nu şi-a făcut treaba. Dincolo de hazard. Hazardul natural va exista întotdeauna. Dar este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să o găseşti ... să nu o găseşti, că în prima fază nu o găseşti, că nu o vezi, după aia începi să vezi că de fapt ai cam pierdut-o", a spus ministrul Adrian Câciu.

Un participant la eveniment a întrebat şi care ar putea fi soluţiile pentru ca la finalul lunii septembrie să nu se mai închidă obloanele pe litoralul românesc, deoarece sunt instituţii diverse în judeţul Constanţa care organizează evenimente iarna, dar ajung să meargă în Turcia pentru a le putea desfăşura.

"Evident că trebuie un parteneriat dacă vrei să ai, de exemplu, litoralul deschis tot anul. E un parteneriat care trebuie să se nască, construit pe strategia de turism pe care o realizează Radu Oprea, dar împreună cu autorităţile locale şi cu antreprenorii privaţi. Pe de altă parte, la mine s-a schimbat modelul, deja mă urăsc unii colegi de-ai mei subalterni că le-am spus foarte clar ca formarea profesională să o facă vara la munte, iarna la mare. Dar nu am unde să îi duc la mare, poate găsim nişte hoteluri în Mamaia care sunt deschise tot timpul anului", a mai răspuns ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

La Neptun se desfăşoară, la acest sfârşit de săptămână, Adunarea Generală şi Universitatea de Vară a PES Activists România, la care participă zeci de membri din toată ţara ai organizaţiei, precum şi demnitari şi lideri ai PSD.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Se contrazice? Blocurile presupus că sunt deschise tot timpul anului.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb