Rusia vrea să obţină în noul an 1.000 de miliarde de ruble (13,53 miliarde de dolari) din privatizări, a afirmat joi ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, semnalând o accelerare majoră a planurilor de vânzare a activelor de stat, potrivit Reuters.
Planurile, care par ambiţioase pe hârtie, au fost amânate în ultimii trei ani, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare şi a dificultăţilor cu care se confruntă economia Rusiei, pe fondul sancţiunilor occidentale şi a scăderii preţurilor materiilor prime.
Totuşi, aceste evoluţii negative determină Guvernul de la Moscova să încerce să facă rost de bani, accelerând planurile de privatizare ca o alternativă la majorarea taxelor, reducerea cheltuielilor sau epuizarea rezervelor fiscale.
"Anul viitor, vom schimba semnificativ abordarea noastră referitoare la procesul de privatizare. Guvernul rus pregăteşte propuneri de vânzare a unor participaţii în marile companii de stat", a afirmat Siluanov într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.
Iniţial vor fi pregătite pentru privatizare firmele petroliere Rosen şi Bashneft, a anunţat Anton Siluanov. Guvernul de la Moscova deţine 69,5% din Rosen şi în 2013 a anunţat că vrea să vândă 19,5% din acţiunile companiei.
În timp ce ministrul rus de Finanţe este decis să accelereze privatizările pentru a majora veniturile statului, şefii unor companii importante, cum ar fi directorul general al Rosneft, Igor Sechin, cer amânarea vânzărilor până când preţurile companiilor listate se vor redresa. Rosneft este cea mai mare companie petrolieră din Rusia, fiind responsabilă pentru 40% din producţia totală a ţării.