Minoritari care părăsesc companiile reclamă că acţiunile le sunt subevaluate

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2024

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

Marius Motogna, investitor: "Companiile se listează la un multiplu faţă de valoarea contabilă, dar la retragerea acţionarilor din societăţi apar, în unele cazuri, evaluări în care preţul este cu mult sub valoarea contabilă"

Evaluările recente ale unor companii întocmite pentru stabilirea preţului pe care acestea trebuie să-l plătească acţionarilor ce se retrag din societăţi, în urma unor operaţiuni corporative precum divizări sau schimbarea obiectului de activitate, au stârnit nemulţumirea investitorilor.

Conform legii societăţilor comerciale, preţul plătit de o companie pentru acţiunile celui ce exercită dreptul de retragere este stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezultă din aplicarea a cel puţin două metode de evaluare recunoscute de legislaţia în vigoare. Or, investitorii reclamă că, prin aplicarea unor metode inadecvate activităţii companiilor, se ajunge la evaluări cu mult sub valorile reale, în dezavantajul acţionarilor minoritari care nu sunt de acord cu schimbările din viaţa societăţilor.

Ies în evidenţă cazurile Compa Sibiu şi Mecanică Fină, unde evaluatorii au stabilit preţuri pentru retragerea investitorilor ce echivalează cu 26%, respectiv 54% din valorile contabile ale acţiunilor.

Marius Motogna, vechi investitor la Bursa de Valori Bucureşti, spune: "Companiile care vin acum în piaţă se listează la un multiplu faţă de valoarea contabilă. Dar la retragerea acţionarilor din societăţi apar, în unele cazuri, rapoarte de evaluare în care preţul este cu mult sub valoarea contabilă. Or, din această perspectivă, orice listare va ridica automat semne de întrebare".

În principal, investitorii reclamă ocolirea de către evaluatori a abordării bazată pe active pentru companii care, în esenţă, desfăşoară activităţi în domeniul imobiliar. Aceştia au sesizat cazurile fostei conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar care nu a luat nicio măsură.

"ASF-ul s-a spalat pe mâini şi a trimis investitorii către ANEVAR şi către instanţă. Dar aceasta nu este o soluţie, pentru că ASF-ul trebuie să protejeze investitorii din piaţa de capital. Investitorii cu deţineri mici nu îşi permit să intre într-un proces cu un evaluator. În trecut ASF-ul chiar a retras autorizaţiile unor evaluatori. Autoritatea sesiza ANEVAR-ul care verifica raportul, iar în cazul în care constata neconformităţi majore, retrăgea autorizaţia evaluatorului şi dispunea refacerea raportului de evaluare", subliniază Marius Motogna.

De remarcat că tentativa de divizare a Compa Sibiu din decembrie 2023 - ianuarie 2024, prin care se dorea transferarea a aproape jumătate din activele companiei într-o altă societate nelistată, cu activităţi în domeniul imobiliar, a fost întreruptă în urma solicitărilor venite din partea investitorilor, după cum susţine compania în raportarea de la Bursa de Valori Bucureşti. Anterior, ziarul BURSA şi câţiva investitori sesizaseră cazul actualei conduceri a ASF. Supraveghetorul pieţei ne-a transmis că autoritatea în măsură să emită un punct de vedere legat de un raport de evaluare este ANEVAR, dar că, în limita atribuţiilor şi a competenţelor sale, monitorizează situaţia şi, după caz, poate dispune măsuri specifice inclusiv din perspectiva asigurării respectării drepturilor acţionarilor.

În urmă cu două săptămâni ne-am adresat Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autoprizaţi din România (ANEVAR) legat de oportunitatea utilizării abordarii prin active la evaluarea unei companii a cărei activitate este aproape în totalitate imobiliară şi ce soluţii au investitorii când consideră că preţul stabilit de evaluator este cu mult sub valoarea reală a companiei/acţiunii, dar, până acum, nu am primit un răspuns.

Astăzi prezentăm cazul Mecanică Fină, iar în zilele următoare vom prezenta şi alte cazuri.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Bravo! Bine punctat!

    1. De mult se intampla pe BVB si anume companii retrase de pe piata sau intra in faliment cu actionari majoritari bogati.

    asful protejaza “investitorii interni” nu oite!

    s c c r e t 

    Bravo. Am reclamat si noi situatia la ASF. Fiti atenti cu UCM Resita si nu cumparati - e faliment acolo.

    Dar tentativa de infracțiune a lui manate&deac ramane asa?

    Legea e proastă !!! Evaluatorul face 2 abordari din cele 3 si face media, nu e obligat sa tina cont de active, dar o beleste daca nu le justifica pe cele folosite, nu si in cazul celor de sus

    1. Nu exista legi proaste, exista legi cu dedicatie. Evaluatorul scoate pretul pe care il doreste majoritarul. La compa cred ca ar putea fi usor caracterizata situatia drept manipulare de piata si s ar face si puscarie.bine, in alta tara

    valabil si pentru oferta sidertrans calarasi ! vor sa rascumpere actiunile la valoarea nominala in conditiile in care au avut profit de 9 miliarde in 2022 !

    Romania,tara in care cetatenii sunt ABANDONATI si hotii se cred destepti! Oare de ce? Simplu,pentru ca ei conduc.

    1. :)))))))))))))))))))

      Acest FURT pe fata nu se intampla numai cu cei din economie ci,se intampla tot mai des in FOTBAL. Acolo,adica in FOTBAL,se FURA cu ARBITRII,se FURA cu PRIETENIILE intre uni conducatori care au jucat la echipa impotriva careia joaca echipa la care a jucat conducatorul. Si nu se FURa putin,ci,din cauza FURTURILOR,ECHIPE IUBITE si care JOACA FOTBAL,sunt IMPIEDICATE sa castige CAMPIONATUL. Aseara la meciul U CLUJ cu FCSB,arbitrul nu a acordat 11 metrii pe care FCSB il merita. In toate STUDIOURILE SPORTIVE ale TELEVIZIUNILOR de SPORT,a fost NUNTA pentru ca FCSB a pierdut un punct.si toti NUMARATORII de CORNERE spuneau ca EXTRACOMUNITARII din ENCLAVA GIULESTI vor CASTIGA CAMPIONATUL. Le transmit o RECOMANDARE FOTBALISTILOR de la FCSB. Chiar daca luptati IMPOTRIVA TUTUROR NUMARATORILOR de CORNERE,a ARBITRILOR,a CONDUCATORILOR CLUBURILOR RIVALE,LUPTATI si CASTIGATI,numai astfel le l puteti inchide GURA CLEVETITORILOR si celor care va DUSMANESC. ARATATILE tuturor celor care il URASC pe BECALI pe FCSB si IMPLICIT pe voi ,ca,nu poate sa va INVINGA niste HOTI ORDINARI.!

      esti sigur ca nu te-ai ratacit???

    Atentie la BRD!

    1. Exact. Sau pilonul 2 sau market makerul isi bat joc - cand se opres va fi un dump masiv... mai ales ca venit si BRK cu o recomandare de pret de 21 lei pfff....

      HaHaHa! Daca erai putin atent faceai 2 % cu BRD in cateva zile! Noi acum avem 62 %

      Noi cine?

    Nimeni nu te obliga sa cumperi actiuni care ti se par supraevaluate. Asa ca argumentul nu tine.

    1. Dar de ce te obliga sa le vinzi la evaluari necorespunzatoare?

      Pentru actionarii minoritari, care au achzitionat acum tzispe ani, ce argument ar trebui sa tina?

      pentru Dan_Bruma: e vorba de altceva si la Compa si EFO/THR Marea Neagra/Transi - Armeanu doarme ca intotdeauna...

      Uitati-va la Actiunile S.N. ORSOVA ... majoritarii aparuti acolo , sant efectiv innebuniti de furie , ca nu reusesc sa acumuleze 75 % + 1 ... ca sa Scape de actionarii mici , care se pare ca le stau ca un ghimpe in coaste ! Actiunile Acestea ( asa le consider eu .. si .. se pare ca si ei .. ca fiind Nepretuite Pentru viitor .. ) ! Au in lucru multe contracte , si , datorita Influentei lor si a Relatiilor ,o rsa aibe si mai multe .. Acum vreo 2 Ore , ASF-UL , a prelungit pentru a doua Oara , perioada de Acumulare A Actiunilor Ramase in piata .. Pana in 29 februarie 2024 ! Probabil , la indemnul lui DRAGOI & Compania ... Sant se pare Disperati ! Stiu ei ce Stiu ... dar Stiu la fel de bine si Actionarii mici , care Bine Fac ca nu le vand ... Compania chiar este de Viitor , si ar fi pacat sa Fie delistata de niste Super - Smecheri unsi cu toate Alifiile ... Nici eu Nu m-i le vand , la nici un pret ! Vreau sa Raman in Coasta lor ...

      Da, la orsova alta mizerie damboviteana.

      Eu cred ca SIF MUNTENIA ca actionar la SNO este un actionar puternic care aduce viitor acestei companii. FARA SIF MUNTENIA SNO nu poate merge mai departe. mereu cu comenzi si contracte. SIF TRANSILVANIA bine ca a vandut catre SEA CONTAINER, oricum era in plus, FERCALA i-a distrus. SNO este puternica cu SIF MUNTENIA in actionariat. Nu am nimic cu DRAGOI, dar din cate am citit in MEDIA, este tare tipul si destept, el poate face SNO puternic si cu viitor. ESTE o parere de cuponar-actionar.

    Actiunile evaluatorilor care fac astfel de manevre constituie fara dubiu un complex de infractiuni grave! Fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu( cu consecinte deosebit de grave, in anumite imprejurari-vezi cuantumul pagubei provocate).Oricare dintre actionarii ce se considera prejudiciati pot sesiza parchetul fara nici o jena !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb