Rezultatele alegerilor din 2009 arată că este vorba despre o încercare de perpetuare a unui sistem de forţă, de şantaj, a afirmat, ieri, fostul candidat la prezidenţialele din acel an, Mircea Geoană, în faţa comisiei parlamentare de anchetă.
Geoană a calificat comisia parlamentară de anchetă ca fiind "un act de igienă democratică": "Am răspuns cu promptitudine invitaţiei şi solicitării dumneavoastră. Sunt conştient de constrângerile şi obligaţiile care revin oricărui cetăţean chemat în faţa Parlamentului pentru a clarifica adevărul şi întregul adevăr care stă la dispoziţia fiecăruia dintre noi, în speţă în calitatea mea de protagonist - unul din protagoniştii alegerilor din 2009. Este regretabil că a trebuit sa treacă atât de mulţi ani ca un astfel de demers să fie făcut. (...) A trebuit să apară elemente circumstanţiale recente pentru a declanşa acest mecanism democratic. Consider că această comisie reprezintă mai mult decât un simplu gest politic sau de reparaţie istorică. Dincolo de persoane sau de politică, cred că este un act de igienă democratică şi o investiţie într-un viitor mai bun pentru România şi pentru români".
Potrivit acestuia, citat de Agerpres, "este evident că unul din viruşii mai vechi" ai societăţii româneşti reconfirmă "dictonul mai vechi" - că puterea absolută corupe absolut - s-a aplicat din păcate şi în 2009, acesta fiind un risc şi pentru viitor. Fostul preşedinte al PSD a susţinut: "În opinia mea, şi este o opinie în care elemente subiective şi obiective se conjugă, cred că putem spune că există suspiciuni rezonabile pentru existenţa unor elemente constituite ale unui efort deliberat şi conjugat coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influenţare a alegerilor din 2009. Este vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forţă, de putere, de şantaj şi corupţie politică şi economică, cu consecinţe grave asupra stării generale a naţiunii şi a intereselor generale ale cetăţenilor României. Acţiunea din 2009 a avut un caracter inter-instituţional şi transpartinic, încolonând sub o comandă unică conducători obedienţi, nu instituţii în ansamblul lor, veleitari din politică, carierişti sau persoane şantajabile din zonele cheie ale sistemului politic şi administrativ al ţării. Vorbim de persoane şi nu de instituţii. (...) Mandatul 2009 - 2014 a fost imoral, antidemocratic şi antinaţional".
În opinia acestuia, ancheta comisiei parlamentare priveşte de fapt către viitor.