Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marţi cu Ordinul NATO "Serviciul Merituos", în semn de recunoaştere a "excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice", informează Agerpres.
Ceremonia de decorare a avut loc la sediul Alianţei din Bruxelles şi a fost găzduită de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
"Perspectiva şi experienţa dumneavoastră au fost de nepreţuit pentru mine. (...) Mulţumită dumneavoastră am făcut progrese în timp record", a declarat Stoltenberg la ceremonia de premiere.
Mircea Geoană l-a notificat la 3 septembrie pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că se va retrage din funcţia de secretar general adjunct al Alianţei începând cu data de 10 septembrie.
"Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele. Îi mulţumesc secretarului general Stoltenberg pentru încredere şi prietenie. Împreună, în ultimii cinci ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtăşit şi nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianţe din istorie", a scris Geoană, marţea trecută, pe pagina sa de Facebook.
Jens Stoltenberg a acceptat demisia, mulţumindu-i lui Mircea Geoană pentru activitatea sa.
"Îi doresc tot binele în viitor", i-a transmis Stoltenberg.
Geoană este primul român care a deţinut funcţia de secretar general adjunct al NATO.
Boris Ruge, asistentul secretarului general pentru afaceri politice şi politica de securitate, va îndeplini funcţia de secretar general adjunct interimar până este desemnat succesorul lui Geoană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mihnea în data de 10.09.2024, 18:35)
O lichea ordinara, pana sa inceapa razboiul din Ukraina romanii nici nu stiau ce functie importanta ocupa Geoana. Ce-ai facut baaaa acolo ? A ajuns Romania presul americanilor. Doneaza Patriot, cumpara tancuri Abrams, cumpara F35 ! Baaa.. Romania a cumpart de 15 miliarde de dolari echipament militar american. Iar investitiile americane la noi sunt de 7 milairde. Cine e mai castigat ?
Ai tradat Romania ptr interesele americii !!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 12:51)
Este pacat ca un roman ajuns la varful acestei organizatii deosebit de importante este atat de hulit si terfelit de unii dintre noi.
NATO, organizatia militara defensiva din care si noi in sfarsit facem parte, i-a acordat zilele acestea lui M.G. semnul ca acolo el a fost un om de incredere, profesionist, competent, devotat, care si-a indeplinit pe deplin atributiunile.
Romanii si-au dorit sa acceada in NATO, au avut si au incredere in aceasta alianta.
Cum oare ar fi posibil ca la nivelul conducerii acestui colos sa existe asemenea fisura incat o persoana cu atat de multe probleme ca cele atribuite lui M.G. de unii romani, sa acceada acolo si sa insele rigoarea acestui organism militar.
Cu siguranta ca totul este o manevra murdara desfasurata pentru a schimba perceptia pe care romanii ar trebui sa o aiba fata de acest roman apreciat de conducerea NATO din interese "de campanie", pusa in opera de cineva fara sanse in fata acestui "veteran" al NATO, care are puterea, care poate si care va care va smulge si va duce Romania in afara sferei intereselor straine poporului roman.
Poporul roman are si trebuie sa aiba incredere in NATO si in omul care a lucrat acolo. Aprecierile venite de acolo, distinctia acordata, constituie o garantie a faptului ca M.G.este un om de calitate, care nu este implicat in mizeriile politice de astazi, de pe plaiurile Dambovitene.
2. Hahaha
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2024, 18:38)
Doar gusterii cred balivernele astea cu demisia.
Din servicii nu se iese decat cu picioarele inainte intr-o cutie de carton.
Nu-ti dai demisia si te apuci de pescuit, ca nu esti sofer la autobaza.
Iar Nato e mai presus de orice serviciu secret, acolo regulile sunt si mai dure.
3. Ciudat moment
(mesaj trimis de GabrielIliev în data de 11.09.2024, 08:18)
Deși primirea Ordinului NATO „Serviciul Merituos” este, fără îndoială, o recunoaștere simbolică a contribuției lui Mircea Geoană în cadrul Alianței, unii ar putea vedea această distincție ca fiind mai mult un gest diplomatic decât o reflectare a unor realizări substanțiale. În timp ce este lăudabil că a avut un rol important în conducerea NATO, nu este clar ce rezultate concrete a obținut Geoană pentru securitatea României sau pentru alți membri ai Alianței în timpul mandatului său. Criticii ar putea argumenta că, deși această onoare personală este notabilă, ea nu compensează o eventuală lipsă de inițiative sau de reforme semnificative care să fi avut un impact direct asupra politicilor NATO.