Mircea Ursache, ASF: "Suntem la acelaşi nivel de reglementare ca oricare alt stat din UE"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2017

Mircea Ursache, ASF: "Suntem la acelaşi nivel de reglementare ca oricare alt stat din UE"

"Sper ca intrarea în vigoare a proiectului de lege privind MiFID II să se facă în sesiunea parlamentară din toamnă"

Piaţa de capital din România se găseşte la acelaşi nivel de reglementare ca oricare alt stat membru al Uniunii Europene, a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei conferinţe referitoare la MiFID II (Directiva pentru Pieţele de Instrumente Financiare II).

"Parcurgem, de vreo patru ani, mutaţii serioase sub aspect legislativ, apariţia a trei legi noi, aproape douăsprezece regulamente, anularea a aproape 40 de dispuneri de măsuri", a spus vicepreşedintele ASF, adăugând: "Toate acestea au creat o dinamică din punct de vedere legislativ, astfel încât, astăzi, eu cred că, în piaţa de capital românească, putem discuta de acelaşi nivel de reglemetare ca în oricare alt stat al Uniunii Europene".

De asemenea, Mircea Ursache şi-a manifestat speranţa ca proiectul de lege privind implementarea directivei europene MiFID II să fie parcurs în sesiunea parlamentară din toamnă. Domnul Ursache a declarat: "Eu nutresc speranţa că, indiferent care va fi problematica politică, vom reuşi în Parlament, în sesiunea din toamnă, să parcurgem acest act normativ important, astfel încât, intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege să se facă în sesiunea parlamentară din toamnă".

Referitor la aplicarea prevederilor MiFID II în România, vicepreşedintele ASF a menţionat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat proiectul de lege referitor la pieţele de instrumente financiare, ce a fost supus procesului de avizare interministerială şi consultării publice de către Ministerul Finanţelor Publice. În acest moment, ASF analizează propunerile primite, proiectul parcurgând toate etapele necesare adoptării.

Mircea Ursache a explicat că MiFID I nu a putut să ţină pasul cu dezvoltarea tranzacţionării în general, cu tehnologia, cu creşterea inovaţiei produselor financiare, astfel încât, şi pe fondul parcurgerii crizei financiare, a fost necesară apariţia noii directive MiFID II şi a regulamentului MiFIR (Regulamentul privind Pieţele de Instrumente Financiare).

De asemenea, vicepreşedinetele ASF a arătat că principala problemă este legată de protecţia consumatorilor, necesitând cerinţe mai stricte privind administrarea portofoliilor.

Directiva MiFID II ar trebui să intre în vigoare începând cu ianuarie 2018.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In urma cu aproape 4 ani ASF i-a luat peste picior pe clientii Harinvest!

    Din investitori pe piata de capital i-a facut creditori ai Harinvest alaturi de firma care facea deratizare si dezinfectie in sediul Harinvest! 

    Cum au fost respectati investitorii furati direct din Depozitarul central de catre SSIF Harinvest?

    Ei erau creditori ai Harinvest ??? 

    Scrisoare deschisa adresata membrilor Consiliului Autoritatiide Supraveghere Financiara

     

    In atentia dlui Mircea Ursache,  

    Vicepresedinte Investitii si Instrumente Financiare 

     

     

    Stimati membrii ai Consiliului ASF, 

     

     

    Prin prezenta, in calitate de actionar al S.I.F. TransilvaniaS.A., emitent listat pe Bursa de Valori Bucuresti, prinraportare la articolul “ASF incepe, saptamana viitoare, interviurile pentru avizarea conducatorilor SIF-urilor” publicatde Adina Ardeleanu in data de 07.06.2017 in ziarul Bursa precum si in contextul cerintelor si criteriilor pentru evaluareaadecvarii persoanelor cu functii de conducere reglementate de Regulamentul ASF nr. 14/2015, va solicit in mod public  

    ca in aplicarea propriilor regulamente si a prevederilor legalein vigoare sa respingeti aprobarea domnilor Szabo Stefan, Carapiti Dumitru, Lutac Gheorghe si Andanut Crinel Valeriuin functia de membri ai Consiliului de Supraveghere a SIF Transilvania deoarece aceste persoane nu indeplinescexigentele legale pentru a ocupa functia in care au fost alesiprin Hotararea AGOA din data de de 28.04.2017.  

    Solicitarea are in vedere activitatea desfasurata de persoanelementionate anterior in cadrul mandatului de 4 ani (2013-aprilie 2017) la emitentul SIF3 si, cu precadere, privesteaprobarea mentinerii mandatului si responsabilitatilor dluiMihai Fercala in functia de Presedinte/ Director General in baza Hotararii Consiliului de Supraveghere adoptata in data de 14.10.2016. Aceasta Hotarare CS privind Directoratul SIF Transilvania a facut obiectul raportului curent al emitentuluiSIF3 din data de 14.10.2016. 

    Precizez ca Hotararea CS din 14.10.2016 a fost adoptata de persoanele mentionate anterior cu incalcarea actelor de autorizare emise de ASF, respectiv Decizia A.S.F. nr.1995/12.10.2016. Totodata aceasta decizie de mentinere a mandatului d-lui Mihai Fercala nu a intrunit conditiile legale, stipulate de art. 153^2, alin. 5 din Legea 31/1990, respectiv‘’in caz de vacanta a unui post de membru al directoratului, consiliul de supraveghere va proceda fara intarziere la desemnarea unui nou membru, pe durata ramasa pana la expirarea mandatului directoratului’’.  

    Suplimentar aceasta hotarare a Consiliului de Supraveghere a generat la nivelul emitentului S.I.F Transilvania existenta unuirisc operational, de conformitate si a unui risc de guvernanta. 

    Subliniez ca fapta mentionata reprezinta contraventie, conform prevederilor art. 195 lit. n) din OUG nr.32/2012. 

     

    Prin raportare la prevederile Regulamentului ASF nr. 14/2015, in vigoare, dnii Szabo Stefan, Carapiti Dumitru, LutacGheorghe si Andanut Crinel Valeriu nu indeplinesc exigentelenecesare aprobarii stipulate in art. 5 care dispune in sensul ca in scopul asigurarii unui management prudent si corect al entitatii reglementate, persoanele evaluate, indeplinesc simentin, pe toata durata de desfasurare a activitatii, cerintereferitoare la competenta si experienta profesionala, guvernanta si integritate precum si in art. 6 care dispune in sensul ca pentru evaluarea competentei si experienteiprofesionale corespunzatoare pozitiei vizate se iau in considerare printre altele abilitatea manageriala, sferacompetentelor, responsabilitatilor, a riscurilor aferente sicapacitatea de a lua decizii in functiile anterior detinute si in functia vizata. 

     

     

    Deasemenea, in ceea ce priveste faptele descrise anterior si a riscurilor induse prin hotararea CS din 14.10.2016, va adresezin mod public solicitarea de a raspunde concret in ce mod a inteles reglementatorul pietei de capital din Romania, sub conducerea dvoastra domnule Mircea Ursache, sa isidesfasoare prerogativele legale de monitorizare si evaluarepermanenta a activitatii organelor de conducere SIF Transilvania, de evaluare continua a adecvarii persoanelor cu functii in cadrul structurilor de conducere pentru a asigurapremisele necesare functionarii pietei de capital romanesti in mod transparent, prudent si predictibil.  

    Totodata, va rog sa precizati si care sunt masurile adoptate de catre reglementatorul ASF pentru sanctionarea contraventieisavarsite de membrii Consiliul de Supraveghere care au adoptat hotararea din 14.10.2016. 

     

    Cu stima, 

     

     

     

     

     

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb