Miron Cozma are şanse să scape de închisoare

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2005

Graţierea acordată de Ion Iliescu ar putea fi extinsă asupra noii pedepse primită ieri

Miron Cozma ar putea scăpa de condamnarea în dosarul "Costeşti", dacă pedeapsa va fi cumulată cu cea primită în cazul mineriadei din 1991. Conform legii, în cazul în care o persoană are două condamnări pentru fapte similare, pedepsele se contopesc, fiind executată pedeapsa mai mare. Textul legii mai spune că, în acele cazuri în care condamnarea mai mare este graţiată, de graţiere beneficiază şi pedeapsa mai mică.

Adrian Roşeţ, avocatul lui Miron Cozma, va depune la instanţa supremă o cerere de contopire a pedepselor primite de clientul său, fapt ce ar conduce la evitarea pedepsei noi primite de liderul minerilor. Deşi poate evita executarea pedepsei, Cozma a declarat, ieri, într-o conferinţă de presa ulterioară pronunţării sentinţei, că aceasta a fost influenţată politic şi că nu înţelege acuzaţia de subminare a autorităţii de stat, formulată împotriva unor oameni care "nu făceau altceva decît să-şi ceară drepturile".

Totodată, fostul lider al minerilor a mai spus că el şi celelalte persoane care au făcut obiectul anchetei, nu şi-au făcut decît datoria pe care o cerea poziţia de lideri sindicali, aceea de "apărare a drepturilor celor mulţi şi amărîţi". Miron Cozma a mai precizat că mişcările sindicale din ţara noastră au scăzut în intensitate ca urmare a încarcerării sale şi că "...spiritul revoluţionar al românilor este pe cale să dispară".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri recursul în dosarul "Costeşti" şi a menţinut decizia din decembrie 2003 a Curţii de Apel Bucureşti, privind condamnarea lui Cozma şi a altor cinci lideri sindicali ai minerilor. Dorin Loiş, Ionel Ciontu, Vasile Lupu, Constantin Creţan şi Romeo Beja au primit fiecare cîte cinci ani de închisoare ca urmare a evenimentelor din ianuarie 1999, în timp ce Miron Cozma a primit o pedeapsă de 10 ani. Acesta din urmă are, însă, şanse mari să scape de executarea pedepsei, ca urmare a graţierii acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Miron Cozma a cerut achitarea sa în dosarul "Costeşti" în urmă cu două săptămîni, cînd şi-a susţinut nevinovăţia în faţa magistraţilor, încercînd să prezinte acestora motivele sociale care au dus la declanşarea evenimentelor din ianuarie 1999. El a precizat că minerii nu au dorit să se ajungă la violenţe.

În acelaşi timp, Romeo Beja, care în prezent se află în străinătate, va fi dat în urmărire prin Interpol, în eventualitatea în care acesta nu va reveni în ţară pentru a se preda.

Potrivit actului de acuzare, "cei şase lideri sindicali au determinat, înlesnit şi ajutat ca mase de oameni să comită fapte cu consecinţe grave", precizează surse judiciare. Actele care conţin sentinţa instanţei supreme au fost remise ieri Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care are competenţa să comunice Poliţiei, în termen de 48 de ore, documentele de executare a sentinţei.

Cu toate că legea îi va oferi posibilitatea să rămînă în libertate, Miron Cozma a declarat că va prezenta cazul Curţii de la Strasbourg, acolo unde "domnii politicieni nu mai pot da telefoanele necesare pentru a influenţa decizia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb