Liderii Partidului Social Democrat au început deja să îşi anunţe dorinţa pentru ocuparea anumitor posturi în viitoarea echipă de conducere a formaţiunii politice care va fi aleasă la Congresul ce ar urma să se desfăşoare în 24 august.
Deputatul european Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a anunţat vineri că şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, funcţie ocupată în acest moment de europarlamentarul Vasile Dâncu. Consiliul Naţional al PSD este o platformă de analiză şi elaborare de programe în interiorul PSD. Preşedintele acestui for interior al partidului face parte din echipa de conducere a PSD, alături de preşedinte, prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi şi secretarul general.
Întrebat despre funcţia de comisar european, Mihai Tudose a spus că a declinat această propunere. "Pentru funcţia de comisar, am declinat demult. Îl susţin pe Victor Negrescu", a precizat fostul premier din perioada în care PSD era condus de Liviu Dragnea.
Gabriela Firea a declarat şi ea vineri, după şedinţa Consiliului Politic Naţional, că speră să se afle în continuare la conducerea PSD. Ea a afirmat că îşi doreşte să se regăsească pe moţiunea pe care Marcel Ciolacu o va prezenta în cadrul Congresului PSD din 24 august, explicând în acelaşi timp şi care consideră că sunt motivele pentru care dorinţa sa este una legitimă: "Dacă ne aducem bine aminte, actuala conducere a PSD a fost aleasă tot într-un moment dificil pentru partid. Noi, practic, domnul preşedinte Ciolacu, domnul prim-vicepreşedinte Grindeanu, domnul secretar general, Paul Stănescu, şi cu mine am fost primii semnatari ai scrisorii faţă de activitatea fostului preşedinte, Liviu Dragnea. Noi ne-am asumat atunci acel proiect politic. Am fost 38 pe o listă, din care mulţi au renunţat să îşi mai menţină semnătura, am rămas vreo 7-8, principalii fiind noi, cei pe care i-am enumerat puţin mai sus, şi aşa am devenit conducerea Partidului Social Democrat. Dacă acest lucru îl uită cineva, eu îl reamintesc".
Deputatul european Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei şi fost ministru al Familiei şi Tineretului, a precizat modul în care va decurge Congresul PSD de peste două săptămâni: "Acum, practic, este o prelungire a acestei conduceri, un fel de act adiţional, pentru că mandatele noastre expiră pe 22 august. Nu prevede statutul o conducere interimară automat, iar pentru a putea avea liste pentru alegerile parlamentare, cu semnături eligibile şi să nu ne conteste nimeni aceste liste, atunci, de comun acord cu toţi colegii din ţară, în cadrul CPN-ului, am decis să avem acest congres ordinar, cu o moţiune, o singură moţiune, o competiţie, în sensul acceptării acestei formule la Congresul din 24 august, şi cred că ar fi corect şi cu respect pentru munca politică pe care am dus-o atunci şi riscurile pe care mi le-am asumat atunci, să fim în continuare împreună, până la următorul congres, când probabil se va organiza un alt tip de competiţie politică".
Cu toate acestea, fostul edil general al Capitalei nu pare sigur de locul pe care ar urma să îl ocupe în viitoarea structură de conducere a PSD şi a ţinut să menţioneze că are susţinerea a organizaţiilor PSD din cinci sectoare ale municipiului Bucureşti şi a Organizaţiei PSD a judeţului Ilfov.
Gabriela Firea a menţionat: "În ceea ce mă priveşte, cinci sectoare şi judeţul Ilfov au votat rezoluţie să rămân în continuare pe poziţia de prim-vicepreşedinte al PSD. Cred că domnul preşedinte Marcel Ciolacu decide, luând în calcul şi istoricul nostru, şi modalitatea în care noi am ajuns la conducerea partidului şi anume: acele riscuri pe care ni le-am asumat semnând o scrisoare împotriva a ceea ce era atunci modul de a conduce al celui care era atunci cel mai puternic om din ţară, care la acel moment era Liviu Dragnea. Şi am fost fost puţintei cei care îndrăznit atunci. Dar colegii noştri ne-au şi spus, tocmai pentru că ne-am asumat riscurile şi am fost puţini, noi suntem legitimi să conducem Partidul Social Democrat. Acum, dacă se doreşte altceva, nu pot decât să mă supun, ca un coleg adevărat şi un soldat disciplinat, cum am făcut-o şi la locale, candidând cu 3-4 săptămâni înainte de alegeri şi neavând timp de precampanie şi o campanie serioasă".
În ceea ce priveşte candidatura lui Marcel Ciolacu la funcţia de preşedinte al PSD şi la alegerile prezidenţiale din această toamnă, potrivit declaraţiilor celor doi lideri social-democraţi de mai sus pare că nimic nu a fost stabilit la şedinţa de vineri a Consiliului Politic Naţional. Cu toate acestea, cei doi şi alţi câţiva colegi de-ai lor au lăsat să se înţeleagă că Marcel Ciolacu va anunţa candidatura la prezidenţiale, după ce va discuta cu fiecare preşedinte de filială în parte.
Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a spus: "De când este el preşedinte de partid, deciziile s-au luat în cadrul partidului. În perioada următoare, Marcel Ciolacu va lua contact cu toţi preşedinţii de filiale. Apoi, în funcţie de discuţiile respective pe o eventuală candidatură a lui, va apărea şi anunţul oficial din partea sa. Cel mai târziu pe 22 august, sau poate şi mai devreme, vom avea un anunţ".
El a precizat că membrii CPN au transmis o rezoluţie de susţinere a lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de preşedinte al PSD.