Misiunea FMI vine să evalueze dacă acordă României şi a doua tranşă

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iulie 2009

Prima misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, care va evalua modul de îndeplinire de către România a angajamentelor asumate prin acordul semnat în martie cu FMI va veni miercuri, 29 iulie, în România, a anunţat luni instituţia.

Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula până pe 10 august.

Scopul misiunii este să pregăteas­că un raport privind planul de redresare economică a României, semnat în martie cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare. Board-ul FMI ar putea discuta acest raport în a doua jumătate a lunii septembrie, însă data exactă nu a fost încă stabilită.

Board-ul FMI va decide dacă angajamentele asumate au fost îndeplinite de autorităţile române, condiţie de care depinde acordarea celei de-a doua tranşe a împrumutului, de circa 1,9 miliarde euro, calculată la cursul de schimb din 24 iulie.

Misiunea FMI se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi băncilor. De asemenea, la o parte din întâlniri vor participa reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Premierul Emil Boc a stabilit luni ca, din echipa guvernamentală care va participa la discuţiile cu FMI şi CE să facă parte miniştrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica şi miniştrii Constantin Niţă şi Marian Sârbu.

România a ajuns în luna martie la un acord pentru o finanţare totală de 19,95 miliarde euro pe o perioadă de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeană, 1 miliard euro de la Banca Mondială şi 1 miliard euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la CE şi Banca Mondială sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru bănci, în vederea susţinerii creditării.

Prima tranşă de la FMI, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost virată pe 6 mai, iar acordarea următoarei tranşe depinde de misiunea de evaluare a FMI.

Autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) încadrarea în anumite ţinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel încât, la finalul lunii decembrie, acesta să nu depăşească 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, ţinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfârşitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb