Mişu Negriţoiu vrea să taie cheltuielile ASF, ca să poată reduce comisioanele

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2014

Mişu Negriţoiu vrea să taie cheltuielile ASF, ca să poată reduce comisioanele

"Nu am venit aici pentru bani", spune preşedintele ASF, dar ţine salariul la secret

"Sunt prea mulţi şefi în ASF"

"Piaţa RCA şi piaţa CASCO au fost deformate"

"Ne propunem o dublare a ponderii finanţării nebancare în economie"

Reducerea taxelor şi comisioanelor este un obiectiv, ne-a declarat, vineri, Mişu Negriţoiu, noul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, la finalul unei conferinţe în care a anunţat un program de tăiere masivă a cheltuielilor ASF şi o reoganizare a instituţiei.

Până acum, ASF a preferat să facă "promoţii" pentru anumite taxe, pentru perioade determinate de timp. După ce, la începutul anului, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF, Autoritatea a demarat un program pilot de reducere a unor tarife, pentru şase luni.

Mişu Negriţoiu ne-a declarat că aceste promoţii vor fi reevaluate la finalul perioadei de şase luni. "Avem un un program de reducere masivă a cheltuielilor ASF care să ne permită să scădem taxe de piaţă şi comisioane", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Comisioanele pieţei vin şi din cheltuieli operaţionale şi eu cred că acolo va trebui să umblăm".

Potrivit lui Mişu Negriţoiu, ASF va intra într-un proces de realiniere şi ajustare, având ca obiective reducerea substanţială a cheltuielilor cu personalul şi îmbunătăţirea performanţei angajaţilor.

"Acest proces presupune refacerea organigramei şi redefinirea atribuţiilor direcţiilor şi departamentelor până la redefinirea poziţiilor de execuţie", a spus Mişu Negriţoiu.

Potrivit preşedintelui ASF, restructurarea va privi în principal funcţiile de conducere şi în special pe cele de middle management.

"Sunt prea mulţi şefi în ASF", a spus Negriţoiu.

Domnia sa a precizat că, la nivelul Consiliului ASF, a fost operată deja o reducere substanţială a salariilor: "Am aliniat salariile Autorităţii sub cele din autorităţile similare. Ne încadrăm, legal, sub salariile din BNR".

Mişu Negriţoiu a precizat că are cea mai mare scădere de salariu, fără să ofere cifre, însă ulterior a spus că, de fapt, nu ştie ce salariu va avea.

"Eu am cea mai mare scădere (a salariului - n. r.), dar nu vă dau procente. Eu nu vreau să intru în jocul cifrelor", a afirmat domnia sa, adăugând: " Nu am niciun salariu, nu am discutat niciun salariu când mi s-a făcut propunerea, nu am discutat niciun venit, nici nu ştiu dacă am un contract, am doar un mandat de la Parlament. Am o misiune politică, nu am venit pentru bani. Am venit să fac un lucru pentru piaţă, pentru ţară, dacă vreţi.

Este un proiect naţional, dar nici nu am probabil un venit mic. Nu am astăzi să vă spun cât salariu am şi nu îl am într-un document. Nu am întrebat pe nimeni câţi bani o să iau".

Şeful ASF a anunţat că angajările din ASF au fost blocate şi au fost suspendate toate primele şi bonusurile până la finalizarea noii organigrame. În opinia lui Negriţoiu, salariaţii ASF ar trebui să primească o singură primă, în funcţie de performanţa anuală, iar primele de performanţă să fie doar excepţii, pentru rezultate pe proiecte speciale.

Restructurarea ASF a fost anunţată şi de fostul preşedinte, Dan Radu Ruşanu, însă în loc de reducerea de personal, în Autoritate au fost angajate câteva zeci de persoane.

Scandalul remuneraţiilor enorme din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost intens mediatizat, la începutul acestui an, în special datorită faptului că, între angajaţii instituţiei, se numărau mai multe rude de politicieni.

Mişu Negriţoiu a spus că are misiunea specifică de depolitizare a ASF.

Partenerii internaţionali, îngrijoraţi de piaţa RCA

Mişu Negriţoiu a confirmat, vineri, pentru ziarul BURSA, că instituţiile internaţionale - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - au transmis ASF îngrijorări legate de piaţa asigurărilor, în special legate de segmentul RCA.

"Ar trebui să diferenţiem, piaţa asigurărilor nu poate fi catalogată global", ne-a declarat Mişu Negriţoiu, precizând că pe piaţa asigurărilor de viaţă nu sunt probleme şi că pe piaţa asigurărilor generale, o bună parte din jucători îşi fac bine profesia.

Potrivit preşedintelui ASF, tarifele de primă la poliţele obligatorii de răspundere civilă auto ar putea să crească în perioada următoare întrucât resursele asigurătorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despăgubirilor: "RCA este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial.

Din informaţiile pe care le avem, piaţa RCA şi piaţa CASCO au fost deformate. Trebuie reinstalate".

Printre problemele identificate la asiguratori, domnul Negriţoiu a enumerat faptul că nu s-au constituit rezerve şi nu s-au estimat riscurile corect, probleme de lichiditate.

Preşedintele ASF a spus că, acolo unde sunt vulnerabilităţi, este posibil ca Autoritatea să demareze un audit al întregii pieţe, fără să precizeze la care dintre cele trei pieţe supravegheate s-a referit. Cel mai probabil este vorba despre piaţa asigurărilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, la 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit raportului KPMG, este necesară majorarea capitalului social Astra, în decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane lei.

Întrebat dacă vor mai urma şi alte cazuri Astra, Mişu Negriţoiu a răspuns că "nu este singura" şi că piaţa trebuie să se aştepte la măsuri suplimentare de supraveghere.

Controlul suplimentar este făcut însă de aceiaşi angajaţi ai fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor. Mişu Negriţoiu a comentat: "Nu ştiu dacă au fost probleme instituţionale sau personale, dar sunt persoane care ştiu să îşi facă meseria şi care, dacă sunt solicitate, pot să pună diagnosticul corect, pot să spună măsurile corecte. Sunt suficiente resurse în ASF, chiar pe partea de asigurări, care ştiu ce au de făcut şi ar putea să facă".

Problemele din piaţa asigurărilor sunt semnalate de ani de zile, însă nu au fost făcuţi paşi pentru remedierea lor.

În 2012, Constantin Buzoianu, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a fost demis, în urma deciziei Parlamentului, care a constatat mai multe nereguli. Deputatul Adrian Gurzău a declarat, în repetate rânduri că, după demiterea lui Buzoianu, CSA ar fi trebuit să transmită un raport detaliat asupra activităţii, însă acesta nu a mai venit niciodată.

"Piaţa financiară nebancară afectează peste 10 milioane de consumatori şi investitori"

Noul preşedinte ASF îşi propune o dublare a ponderii finanţării nebancare în economie.

Domnia sa a spus: "Piaţa financiară nebancară afectează peste 10 milioane de consumatori şi investitori. Nu contează nivelul activelor faţă de piaţa bancară, dar contează numărul de oameni afectaţi.

Până acum, dezvoltarea economiei a fost finanţată preponderent prin piaţa bancară. În SUA, piaţa nebancară finanţează peste 60% din economie, în Europa, 40%, în România, probabil sub 10%. Vă daţi seama cât spaţiu avem. Ne propunem o dublare a ponderii finanţării nebancare în economie. Ar fi un succes enorm, deşi ca procent nu va însemna mare lucru".

Companiile nu apelează însă la piaţa de capital pentru finanţare, 2013 fiind încă un an fără listări private pentru Bursa de Valori Bucureşti.

Mişu Negriţoiu este de părere că faptul că societăţile nu vin pe bursă este o problemă de organizare a pieţelor: "S-au făcut operaţiuni marginale. Dacă ne gândim la emiterea de obligaţiuni, au fost unele emisiuni de la primării de oraşe mici, care nu au suficientă substanţă. În schimb, Bucureştiul nu emite obligaţiuni. Noi vrem să stimulăm venirea de emitenţi de calibru. Este şi o problemă culturală, companiilor le este mai uşor să discute cu băncile şi să ia credite, decât să organizeze o emisiune de acţiuni sau obligaţiuni. Operaţiunile de piaţă nu sunt la îndemâna tuturor companiilor. Ele favorizează companiile mari".

Întrebat cum poate contribui ASF, concret, la dezvoltarea pieţelor nebancare, domnul Negriţoiu a spus: "Noi putem să intervenim în reglementarea şi organizarea pieţelor. De exemplu, să vedem dacă taxele şi comisionale sunt prea mari şi împiedică dezvoltarea, să simplificăm metodologia de aprobare a prospectelor de emisiuni, să dăm un semnal pozitiv educativ, să încurajăm listările, să redăm încrederea investitorilor că pot să-şi pună banii în instrumente financiare mai degrabă decât în depozite".

Preşedintele ASF spune că nu vede un pericol în listările duale, atâta vreme cât România îşi creează o piaţă competitivă.

La începutul lunii aprilie, Parlamentul a hotărât numirea lui Negriţoiu în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Mandatul acestuia a început la 1 mai.

În prima sa săptămână de lucru, Mişu Negriţoiu a avut întâlniri cu reprezentanţii pieţelor supravegheate, cu reprezentanţii Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, ai Ambasadei SUA, precum şi cu angajaţii Autorităţii.

Negriţoiu: "Cazul Harinvest, aproape închis"

Harinvest este un caz aproape închis, a spus, vineri, Mişu Negriţoiu, adăugând: "Societatea este în lichidare, săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) începe compensarea investitorilor. Vrem să limităm efectul de contagiune. Investitorii trebuie să fie protejaţi. Vrem să nu mai avem astfel de cazuri".

Investitorii păgubiţi la "Harinvest" nu simt, însă, deloc rezolvarea situaţiei. Unii dintre ei se gândesc să conteste insolvenţa, întrucât spun că această procedură nu face decât să le amâne recuperarea pagubei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ASF continua sa nu simta pulsul pietei. Masurile coercitive, taxele si comisionanele, dar mai ales amenzile exagerate nu fac decat sa distruga si ce a mai ramas. ASF se grabeste sa implementeze toate noile reglementari ce vin de la UE fara o analiza temeinica, impovarand tot mai mult intermediarii.

    in ceea ce priveste piata de capital. Ia uita-te matale si spune-mi daca este normal ca la SIF1-5 si FP sa nu fie necesar raportul consolidat a fi trecut prin AGA. Dati-mi si matale o opinie si lasa treaba cu salariiile , ca la cateva milioane nu e mare paguba. Doar nu vreti acum sa faceti munca patriotica...

    Cazul Harinvest e departe de a fi inchis. Investitorii au fost transformati in creditori pe insolventa ceea ce constituie o gravă si grosolana incalcare a Legii 297 !

    Asta e protectie a investitorilor? Cand dupa atata vreme de la masacru financiar si scoaterea Harinvest din randul SSIF urilor se doreste lichidarera Harinvest si ca o SC banala? Sa ascundeti sub pres gunoiul?

    Sa scape vinovatii ? Adica INVESTITORII FURATI in 13, 14, 15 noiembrie in favoarea BCR ? Si acum sunt creditori? Adica au creditat furtul din 13, 14 si 15 noiembrie ? Unde esti tu Țepeș, Doamne ? 

    Grav domnule Negritoiu ! Incepeti mandatul cu o dezinformare ! Investitorii Harinvest asteapta din partea ASf sa respecte Directivele europene si legislatia nationala . Deocamdata investitorii Harinvest au reusit sa-i faca pe cei din cadrul ASf sa inteleaga diferenta enorma dintre "investitor " si "creditor " .Acum luptam sa-i facem pe cei de la ASf sa inteleaga faptul ca " investitorul " detine " instrumente financiare si monetare " asupra carora are drept de proprietate pe cand " creditorul " are un drept de creanta provenit dintr-un raport comercial . Diferenta este ENORMA : dreptul de proprietate este imprescriptibil pe cand dreptul de creanta are termene de prescriere. Culmea ASF-ul a modificat Regulamentele fara sa tina cont de legislatie astfel incat lasa sa se inteleaga ca " investitorii " isi pot pierde dreptul de proprietate daca nu se inscriu la masa credala pana astazi 12.05.2014 . E problema celor de la ASF insa le reamintesc faptul ca mai este un sef ASf care sta in arest pentru ca a schimbat legislatia in INTERESUL unor persoane .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb