"Mizăm pe o evoluţie pozitivă a pieţei sistemelor de acces, în 2021"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 7 iulie 2021

"Mizăm pe o evoluţie pozitivă a pieţei sistemelor de acces, în 2021"

(Interviu cu Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY Opening Solutions România)

"2020 s-a încheiat cu afaceri în creştere comparativ cu 2019, iar finalul de an ne-a oferit oportunitatea de a recupera businessul pierdut în lunile martie şi aprilie"

Reporter: Cum a fost afectată activitatea Assa Abloy de pandemia de Covid 19?

Florin Tihulcă: Anul 2020 ne-a oferit, dincolo de toate, foarte multe ocazii de a ieşi din zona de confort şi de a ne adapta schimbărilor impuse de pandemia de Coronavirus. În acest context, am învăţat foarte multe lucruri noi şi am experimentat situaţii pentru care nu eram pregătiţi şi am înţeles că ne putem consolida businessul doar fiind mai buni, mai prezenţi, mai implicaţi. De asemenea, anul trecut ne-a învăţat să explorăm oportunităţi noi de business.

2020 s-a încheiat cu afaceri în creştere comparativ cu 2019, iar finalul de an ne-a oferit oportunitatea de a recupera businessul pierdut în lunile martie şi aprilie.

Astfel, nu putem spune că am fost afectaţi de pandemie într-o mare măsură, cu toate că, pentru perioade scurte, am fost nevoiţi să oprim temporar producţia în fabrica noastră.

Reporter: Care au fost avantajele aduse de telemuncă pentru companie şi ce măsuri a fost nevoie să fie adoptate pentru a face faţă cererii?

Florin Tihulcă: Compania a permis şi încurajat munca remote pe perioada pandemiei, acolo unde a fost posibil prin specificul poziţiei, pentru siguranţa echipei şi continuitatea activităţii.

Ne gândim să menţinem această posibilitate şi odată cu relaxarea condiţiilor şi chiar post-pandemie, dat fiind faptul că productivitatea nu a avut deloc de suferit. Faptul că echipa de vânzări era deja dotată cu laptopuri şi obişnuită să lucreze cu tool-uri pentru meetinguri de la distanţă, nu au fost necesare măsuri speciale pentru a face faţă acestei situaţii.

Reporter: Care a fost evoluţia pieţei de profil în ultimul an?

Florin Tihulcă: Pentru întregul an 2021, mizăm pe o evoluţie pozitivă a pieţei de sisteme de acces. Cu siguranţă, în întreg anul 2021 piaţa de construcţii îşi va păstra trendul ascendent, de 7-10%, iar tehnologia şi noile obiceiuri de cumpărare vor aduce mai multe oportunităţi decât restricţii.

Din experienţa noastră anterioară, fiecare scădere dintr-un anumit segment poate fi înlocuită cu o creştere mult mai mare, generată de nevoi noi, dezvoltare tehnologică, eficientizare de procese etc.

Este important de menţionat şi faptul că nevoile clienţilor, atât ale persoanelor fizice, cât şi ale companiilor, s-au diversificat. Aceştia nu mai sunt interesaţi de o simplă încuietoare, acum îşi doresc un nivel ridicat de securitate şi aleg soluţii patentate sau inteligente, cu acces de la distanţă, prin intermediul unui device mobil.

Reporter: Ce strategie a abordat Assa Abloy pentru a trece mai uşor prin criza pandemică?

Florin Tihulcă: Ultimul an, marcat de pandemia de Covid-19, a fost, cu siguranţă, o mare provocare. Aşa cum spuneam şi mai sus, am luat toate măsurile pentru a ne asigura că toţi angajaţii noştri sunt în siguranţă şi am apelat la sistemul de lucru remote acolo unde ne-a permis specificul poziţiilor. De asemenea, am respectat toate măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului.

Reporter: Care a fost cifra de afaceri anul trecut, comparativ cu cea din 2019?

Florin Tihulcă: Grupul ASSA ABLOY este prezent în România prin entitatea ASSA ABLOY România, dedicată soluţiilor pentru acces şi deschiderea uşilor în mediul rezidenţial şi de business. Aceasta are sediul la Bucureşti, în strada Preciziei nr. 5, sector 6, şi este organizată în două divizii: Opening Solutions şi Manufacturing. ASSA ABLOY Opening Solutions România este responsabilă de activităţile comerciale, promovarea şi vânzarea soluţiilor, iar divizia Manufacturing este responsabilă de proiecte de producţie locale şi internaţionale din cadrul Grupului.

Alte entităţi ale Grupului ASSA ABLOY prezente în România sunt Entrance Systems, dedicată soluţiilor pentru intrări automatizate industrial, şi Global Solutions, dedicată soluţiilor de acces hotelier.

Portofoliul de mărci comercializate de ASSA ABLOY Opening Solutions România este unul divers şi cuprinde mărci internaţionale consacrate în domeniul securităţii.

În segmentul rezidenţial, principala marcă comercializată este Yale, gama de produse fiind una diversă, de la soluţii tradiţionale de închidere mecanică pentru uşi, ferestre şi siguranţa casei - cilindri pentru uşi, mânere, lacăte, amortizoare, seifuri, la soluţii de securitate tip smart home - încuietori, alarme şi camere de supraveghere inteligente. Gama de produse oferită de Yale se adresează atât segmentului economic, cât şi celui mediu-premium, pentru un nivel de siguranţă superior.

În segmentul business, mărcile comercializate depind de nevoile clienţilor, cele mai cunoscute nume din portofoliu fiind produsele marcă proprie ASSA ABLOY, ABLOY, HID, TESA, etc.

Gama de produse pentru mediul business cuprinde soluţii de control acces, sisteme Master Key, uşi de securitate, automatizări, soluţii de acces pentru hoteluri, dulapuri de siguranţă, feronerie arhitecturală, soluţii pentru uşi de sticlă, specificaţii şi BIM pentru arhitecţi.

ASSA ABLOY România pune la dispoziţie de asemenea, soluţii de acces hands-free precum: mânere antibacteriene cu tehnologia ABLOY ACTIVE, mânere igienice pentru spitale, deschizătoare de uşi cu piciorul şi soluţii de acces mobil cu smartphone-ul sau smart watch-ul.

Dacă ne raportăm la ASSA ABLOY România SRL, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri netă a evoluat astfel în ultimii ani:

2015 -156.119.045 lei

2016 - 164.863.839 lei

2017 - 164.925.529 lei

2018 - 174.284.064 lei

2019 - 161.559.345 lei

2020 - 144.665.013 lei

Reporter: Cum a evoluat cererea din domeniu?

Florin Tihulcă: La nivelul pieţei de soluţii de acces nu am observat o scădere a cererii, în ciuda contextului socio-medical actual. Singura perioadă marcată de reticenţă a fost cea din lunile de lock down (martie-mai 2020), însă piaţa a recuperat rapid şi, per totalul anului 2020, putem spune ca vânzările din segment s-au menţionat sau chiar au crescut uşor. De asemenea, piaţa de construcţii a fost în creştere chiar şi anului trecut şi, fiind în strânsă legătură cu activitatea noastră, acest lucru s-a reflectat şi în domeniul soluţiilor de acces.

Reporter: Ce proiecte de investiţii aveţi pentru acest an?

Florin Tihulcă: În următoarea perioadă, ne dorim să investim în oameni şi în instrumentele de care aceştia au nevoie pentru desfăşurarea activităţii în cel mai profesionist mod. Astfel, vom putea răspunde mai bine nevoilor pe care partenerii noştri le au şi satisfacţia lor va influenţa direct nivelul de business pe care îl vizăm.

De asemenea, ASSA ABLOY România îşi propune o creştere de peste 40% a producţiei, în următorii 4 ani, pentru divizia de producţie, şi o dublare a cifrei de afaceri pentru divizia Opening Solutions. Pentru a susţine această dezvoltare, ASSA ABLOY România a construit un plan de investiţii strategice până în 2025, urmând a pune în funcţiune tehnologii noi de ştanţare şi prelucrări CNC de peste 10 milioane de euro.

Reporter: Ce produse noi aveţi pe piaţă?

Florin Tihulcă: Cu siguranţă brandul Yale este unul dintre cele mai cunoscute din piaţă, oferind atât soluţii mecanice, cât şi electromecanice, de foarte bună calitate şi la preţuri avantajoase. Produsele Yale pot fi găsite în toate reţelele DiY, dar şi în magazinele on-line.

De asemenea, soluţiile de control-acces, de înaltă securitate, pot fi identificate în foarte multe proiecte de referinţă din întreaga ţară.

Tehnologiile smart home au evoluat, oferă un design mai atractiv, securitate sporită şi accesibilitate.

Clienţii români ne-au arătat că îşi doresc produse smart home care să le facă viaţa mai uşoară, intuitive în utilizare şi uşor de instalat, accesibile cu smartphone-ul de la distanţă, care să le protejeze familia şi bunurile de valoare.

În portofoliul nostru, marca Yale pune la dispoziţie o gamă de produse smart home diversă. Aceasta cuprinde o încuietoare inteligentă Yale Linus recent lansată, care oferă acces prin smartphone de la distanţă şi control asupra accesului din locuinţă, camere inteligente de supraveghere - individuale pentru supravegheat copiii de exemplu, sau în kituri de supraveghere a locuinţei, de asemenea accesibile de la distanţă prin smartphone.

Ecosistemul poate fi completat cu o alarmă inteligentă, tot de la Yale, care prin încuietoarea Linus la care este conectată, îţi dezarmează automat alarma.

În curând, în materie de smart home, aşteptăm produse noi de la Yale, precum o încuietoare inteligentă pentru dulap, care va ajuta oamenii să nu lase la îndemâna copiilor anumite obiecte periculoase şi un seif inteligent, accesibil prin smartphone.

Astăzi clienţii domestici sunt interesaţi preponderent de asigurarea unei siguranţe sporite, monitorizare şi control de la distanţă, dar şi de sisteme de automatizare cu funcţii inteligente şi o instalare cât mai intuitivă a acestora.

Reporter: Din ce zonă aveţi cea mai mare cerere?

Florin Tihulcă: 30% din cererea înregistrată de compania noastră pe plan local vine din segmentul rezidenţial.

Reporter: Care sunt problematicile domeniului şi care ar fi soluţiile pentru rezolvarea lor?

Florin Tihulcă: Una dintre cele mai mari provocări pe piaţa noastră este recrutarea de specialişti. Astfel, avem deschise o serie de poziţii tehnice, în mod special, pentru care uneori este problematic să găsim persoanele potrivite. Un motiv al acestui fapt este numărul tot mai mic de şcoli de meserii disponibile local.

Reporter: Mulţumesc!

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Segmentul persoanelor juridice

Pentru a răspunde nevoilor clienţilor locali, dispunem de o serie de sisteme de acces controlat precum Incedo, Aperio, SMARTair şi CLIQ.

Incedo Business este un sistem universal de securitate ce combină controlul accesului & hardware-ul pentru securitate cu un software ales, într-un singur mediu uşor de extins.

Sistemele Incedo ASSA ABLOY au fost proiectate pentru a oferi uşurinţă în folosire, flexibilitatea şi adaptabilitatea cerute în ziua de astăzi. Uşor de extins şi scalabil la infinit, se instalează şi actualizează rapid, oferind rezultate la fel de repede. Este suficient de agil pentru a se adapta celor mai noi schimbări tehnologice, combinând într-un mod intuitiv puncte de acces sigure şi conectate cu tehnologii inteligente de identificare, pentru o soluţie cu un pas în viitor. Incedo Business a fost proiectat să ofere integrare seamless cu hardware-ul compatibil Incedo, pe care îl testăm riguros înainte de conectare, pentru o integrare mai uşoară şi de încredere a terţelor părţi. 

Gama Aperio include încuietori wireless pentru control acces puternic şi costuri eficiente. Încuietorile wireless Aperio reprezintă cea mai simplă modalitate de a extinde acoperirea sistemului de control acces sau de a înlocui încuietorile mecanice cu un control acces inteligent. Pentru că funcţionează fără cabluri, alimentate de baterii, dispozitivele Aperio se instalează rapid şi eficient din punct de vedere al costurilor, ajutându-te să economiseşti cu operarea şi întreţinerea acestora.

SMARTair este un sistem de control al accesului care oferă mai multe elemente de autentificare. Datorită software-ului intuitiv, administratorii unităţilor pot controla, identifica şi actualiza cu precizie persoanele care pot deschide fiecare uşă. De asemenea, SMARTair oferă utilizatorilor opţiunea de alegere a elementelor de autentificare, astfel încât aceştia să poată deschide uşile în siguranţă cu o telecomandă sau un telefon mobil, precum şi cu o cartelă de acces electronică clasică.

În cazul CLIQ, compania propune un sistem de control al accesului mecano-electronic cu elemente de autentificare cu cheie. Acesta este bazat pe chei fizice programabile cu funcţionalitate opţională Bluetooth; o gamă de încuietori şi lacăte electromecanice wireless pentru uşă, potrivite chiar pentru cele mai solicitante climate, şi un software de administrare puternic şi uşor de utilizat.

În cazul acestor produse, sumele depind de tipul de proiect şi de specificaţiile acestuia.

Segmentul persoanelor fizice

- Camera Yale Wi-Fi pentru interior - accesibilă de la distanţă prin smartphone, îţi arată imagini live ce se întâmplă în interiorul locuinţei în lipsa ta sau atunci când te afli în altă cameră sau în curte, inclusiv pe întuneric. Îţi permite să porţi conversaţii în timp real cu persoanele aflate de cealaltă parte a camerei şi să primeşti pe telefon alarme de mişcare detectată, cu posibilitate de înregistrare video a evenimentului. Camera poate fi integrată de asemenea cu un sistem CCTV inteligent şi asistenţi de voce precum Alexa, Google Assistant.

- Camera Yale Wi-Fi pentru exterior - se poate monta pe exterior la uşa de la intrare, are un reflector LED şi alarmă cu sirenă încorporate pentru a intimida vizitatorii nepoftiţi. Accesibilă de la distanţă prin smartphone, îţi arată imagini şi înregistrări live Full HD de acasă atunci când nu eşti acasă. Poţi vedea de la distanţă cine se află la uşa de la intrare, declanşa alarma sau purta o conversaţie cu persoana de partea cealaltă a camerei. Camera are senzori pentru detectarea mişcării, vedere pe timp de noapte şi capacitatea de integrare cu un sistem CCTV sau asistenţi de voce smart precum Alexa, Google Assistant.

- Sistem Yale CCTV - compus la bază din două sau patru camere, cu cablu sau wireless şi posibilitate de extindere cu accesorii suplimentare, sistemul este controlabil de la distanţă prin smartphone. Vezi imagini live sau înregistrate HD de acasă, în lipsa ta, chiar şi pe timpul nopţii. Rezistente la intemperii, camerele sistemului Yale CCTV detectează într-un mod inteligent mişcarea în zonele supravegheate şi îţi trimit o alertă pe telefon.

- Alarma Yale Sync Smart - accesibilă de la distanţă prin smartphone, armezi şi dezarmezi sistemul de la distanţă, primeşti notificări instant pe telefon, sms & e-mail, poţi arma parţial doar anumite camere sau zone. Accesorii disponibile pentru securitate: senzori de mişcare pentru camere, senzori de mişcare pentru ferestre şi uşi, senzori de mişcare compatibile cu animalele de companie, detectoare de fum şi prize inteligente. Se poate integra cu sistemul de lumini colorate inteligente de la Philips Hue, asistenţii de voce smart precum Alexa, Google Assistant şi Apple Watch. Alarma are şi funcţie de geo-locaţie care îţi aminteşte să o setezi atunci când te îndepărtezi de casă.

- Încuietoarea inteligentă Yale Linus - Noua încuietoare inteligentă Linus de la Yale permite utilizatorilor să încuie şi să descuie uşa de oriunde s-ar afla. Având la bază o tehnologie software avansată şi beneficiind de aplicaţia mobilă intuitivă Yale Access, Linus permite intrarea fără cheie. Aceasta oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a vedea cine şi când vine, de a acorda chei virtuale pentru oaspeţi şi de a verifica dacă uşa este deschisă sau închisă. Un avantaj major al Linus este faptul că poate transforma orice uşă într-una inteligentă, deoarece poate fi integrată cu uşurinţă, fără asistenţă tehnică, pe orice tip de uşă nouă sau deja existentă. Dispunând de tehnologie de ultimă generaţie, încuietoarea inteligentă se conectează şi cu sistemele smart home de top din locuinţă, cu cele de asistenţă vocală şi cu platformele de închiriere a caselor, pentru un control şi o gestionare uşoară a accesului.

Inovaţii disponibile în curând şi în România:

- Încuietoarea inteligentă de dulap - ţine bunurile de valoare sau obiecte periculoase în siguranţă într-un dulap sau sertar. Accesibilă prin smartphone de la distanţă, primeşti alarme cu mişcare detectată, integrabilă în ecosistemul Yale Access.

- Seif inteligent - ţine bunurile de valoare în siguranţă, documente, bijuterii, etc., deschide seiful prin cod/amprentă/Bluetooth. Acces de la distanţă pe smartphone, primeşti alarme cu mişcare detectată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb