ZIARUL BURSA

07 iulie 2021
Ediţia din 21.11.2024
Cine ne salvează de stagflaţie?

OPINII Cine ne salvează de stagflaţie?

Cristian DogaruMacroeconomie / 7 iulie 2021

Să ai creştere de preţuri şi îngheţare a economiei e cel mai negru scenariu pentru lumea occidentală. Nouriel Roubini anunţa, de altfel, că "ne apropiem de momentul în care stagflaţia anilor "70 va întâlni criza datoriilor post 2008. Şi nu dacă, ci când e acum întrebarea".

"În negocierea cu banca, pragmatismul trebuie să fie prima regulă: decât nimic, mai bine puţin"

VIDEO "În negocierea cu banca, pragmatismul trebuie să fie prima regulă: decât nimic, mai bine puţin"

Bănci-Asigurări / 7 iulie 2021

(Interviu cu Alina Radu şi Ionuţ Ştefan, conciliatori în cadrul CSALB) 

Reporter: Cu ce aşteptări intră consumatorii şi băncile în negocierile din cadrul CSALB?

Alina Radu: Am observat de multe ori că aşteptările consumatorilor sunt foarte diferite de cele ale instituţiilor de credit, dar rolul nostru de conciliatori este să apropiem extremele. Ceea ce mi se pare important este să existe flexibilitate şi să existe deschidere în acest demers. CSALB a reuşit să facă extraordinar de mult pe partea aceasta: o platformă de comunicare, de dialog real între consumatori şi bănci. Pentru consumatori am constatat şi, totodată, am explicat în dosarele în care am fost implicată, că este foarte important să-şi prezinte situaţia lor concretă. Să explice exact în ce situaţie sunt, să încerce să îşi contureze nevoile, dar şi să poată aduce argumente acolo unde le cerem să se explice şi să susţină cu documente situaţia în care se regăsesc. Nu în ultimul rând, contează să aibă deschidere să îi asculte pe conciliatori, dar şi poziţia băncilor. Am avut şi cazuri în care consumatorii au spus: "eu asta vreau şi cred că mi se cuvine!" Şi nu au fost deschişi să înţeleagă şi constrângerile care există de partea instituţiilor de credit.

Norme noi pentru listarea companiilor din tehnologie pe bursa londoneză

PROPUNERE A AUTORITĂŢII FINANCIARE BRITANICE Norme noi pentru listarea companiilor din tehnologie pe bursa londoneză

A.V.Internaţional / 7 iulie 2021

FCA vrea să fie permis acţionariatul de clasă duală în cazul companiilor inovatoare, în primii cinci ani de la listarea pe segmentul premium al pieţei londoneze  

Autoritatea mai urmăreşte reducerea cotei de acţiuni care trebuie pusă la dispoziţia publicului la 10%, de la 25%

Autoritatea de supraveghere financiară a Marii Britanii a propus, săptămâna aceasta, măsuri care să faciliteze listarea companiilor tehnologice la Bursa din Londra (London Stock Exchange - LSE), în vederea consolidării capacităţii acesteia de a concura cu pieţele rivale din New York şi Uniunea Europeană, după Brexit.

Strategia dezvoltării României - sau despre cum bat unii cîmpii cu graţie despre avîntul prelucrării industriale a cîrnaţilor, şoriciului şi caltaboşilor, adunaţi în jurul coteţului în care purceaua e moartă... hăt... de multişor vreme!

Cornel CodiţăEditorial / 7 iulie 2021

Cornel Codiţă

Documentele conferinţelor anuale organizate de ziarul BURSA în anii originalului nostru post-decembrism, dedicate temei dezvoltării României, ar trebui declarate monumente ale patrimoniului naţional şi universal, puse sub protecţia UNESCO, conservate şi exhibate public la praznicele mari şi celelalte răspîntii ale anului, pentru ca generaţiile viitorimii să poată constata, din sursă primară, cum politicienii unei ţări sunt capabili să abereze incontinent, ani, decenii la rînd, în marginea unei realităţi cu care discursul lor politic a pierdut orice urmă de contact.

Sectorul auto german trage în jos pieţele din Europa

Sectorul auto german trage în jos pieţele din Europa

A.V.Internaţional / 7 iulie 2021

Bursele din Europa au scăzut ieri, afectate de declinul companiilor auto germane, generat de unele date defavorabile celei mai mari economii de pe continent.

Deutsche Börse

- Acţiunile producătorului german de maşini Volkswagen AG s-au depreciat cu 1,3%, la 275,80 euro la ora locală 16.15, cele ale Bayerische Motoren Werke AG (BMW) - cu 3,1%, la 86,62 euro, după ce autorităţile de la Berlin au informat că, în luna mai, comenzile de bunuri "Made in Germany" au înregistrat mai cel mai semnificativ declin de la prima impunere a restricţiilor de pandemie, în 2020, din cauza cererii mai slabe din ţările din afara zonei euro.

Reforma educaţiei: liceu pe trei rute şi cu examen de admitere

PROIECT PREZIDENŢIAL Reforma educaţiei: liceu pe trei rute şi cu examen de admitere

O.D.Politică / 7 iulie 2021

Învăţământul se schimbă, elevii şi profesorii sunt în alertă. O nouă reformă este pusă la cale de la cel mai înalt nivel. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor, prevede o variantă de lucru a proiectului "România Educată". Pe baza acestui proiect, preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat consultări cu conducerea Parlamentului, cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere, cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Orban, contestat de colegi şi adversari

Orban, contestat de colegi şi adversari

O.D.Politică / 7 iulie 2021

Viteza cu care se propagă scandalurile în interiorul PNL întrece chiar şi cele mai optimiste aşteptări ale adversarilor politici. Zilnic apare câte o controversă pe axa Orban-Câţu- membrii de partid. Preşedintele interimar al PNL Timiş, Alin Nica, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care a criticat momentul scandalului din conferinţa de alegeri a PNL Timişoara. Nica a arătat că Adrian Oros, ministrul Agriculturii, prezent în sala de conferintă, a încurajat continuarea "simulacrului de alegeri", susţinut chiar de Ludovic Orban: "M-am înscris în PNL pentru valorile pe care a fost întemeiat şi am rămas pentru oamenii cu care am lucrat şi pentru rezultatele frumoase ale muncii noastre.

Elevii nu vor să mai conteste notele "în orb"

O.D.Miscellanea / 7 iulie 2021

Elevii au o nouă nemulţumire, legată, de această dată, de contestaţiile care se depun "pe nevăzute" la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat. Faptul că lucrările devin un secret chiar şi pentru autorii lor este considerat anormal. Revendicările lor vizează examenele de anul viitor. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMS) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale includerea posibilităţii elevilor de a-şi vedea lucrările de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională înaintea depunerii contestaţiilor: "Considerăm că este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător.

Un schimb "deal" cu acţiunile Banca Transilvania a asigurat peste o treime din rulaj

Un schimb "deal" cu acţiunile Banca Transilvania a asigurat peste o treime din rulaj

A.I.Piaţa de Capital / 7 iulie 2021

Avans de 0,5% pentru indicele BET-XT  

Valoarea tranzacţiilor realizate în sesiunea de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 63,84 milionane de lei, peste o treime aparţinând unui schimb "deal" cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), în sumă de 24,39 milioane de lei. Transferul a fost realizat la preţul unitar de 2,71 lei, cu 0,74% peste referinţa din piaţa "regular".

România - printre statele UE cu cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul

ÎN MAI 2021 FAŢĂ DE MAI 2020 România - printre statele UE cu cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul

F.A.Macroeconomie / 7 iulie 2021

EUROSTAT: Creşterea anuală înregistrată de România în sectorul comerţului cu amănuntul a fost de 18,3% 

Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a urcat cu 9,2%, în timp ce în zona euro avansul a fost de 9%, în mai, comparativ cu perioada similară din 2020, România fiind printre statele membre UE cu cele mai importante creşteri, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) şi citate de Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere anuală a volumului comerţului cu amănuntul în luna mai s-a înregistrat în Bulgaria (23,9%), Irlanda (22,4%), Malta (22%), Lituania (18,6%) şi România (18,3%), singurul declin fiind în Germania (minus 0,9%).

Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de combustibili au urcat cu 25%, cele de produse non-alimentare cu 15%, în timp ce alimentele, băuturile şi tutunul au crescut cu 0,3% în vânzări.

Ţara noastră s-a "îmbogăţit" cu trei staţiuni turistice

Ţara noastră s-a "îmbogăţit" cu trei staţiuni turistice

O.D.Companii / 7 iulie 2021

Salba de staţiuni turistice a ţării noastre a devenit mai bogată. Important este ca după atestare să înceapă să se investească şi să apară şi turiştii, altfel, totul e doar ...o hârtie în plus. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) propune, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul propriu, atestarea oraşului Horezu ca staţiune turistică de interes naţional şi a oraşelor Brezoi şi Uricani ca staţiuni turistice de interes local: "Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a publicat pe site-ul instituţional, la secţiunea Transparenţă Decizională, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local, şi pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

"Mizăm pe o evoluţie pozitivă a pieţei sistemelor de acces, în 2021"

"Mizăm pe o evoluţie pozitivă a pieţei sistemelor de acces, în 2021"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 7 iulie 2021

(Interviu cu Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY Opening Solutions România) 

"2020 s-a încheiat cu afaceri în creştere comparativ cu 2019, iar finalul de an ne-a oferit oportunitatea de a recupera businessul pierdut în lunile martie şi aprilie"

Reporter: Cum a fost afectată activitatea Assa Abloy de pandemia de Covid 19?

Florin Tihulcă: Anul 2020 ne-a oferit, dincolo de toate, foarte multe ocazii de a ieşi din zona de confort şi de a ne adapta schimbărilor impuse de pandemia de Coronavirus. În acest context, am învăţat foarte multe lucruri noi şi am experimentat situaţii pentru care nu eram pregătiţi şi am înţeles că ne putem consolida businessul doar fiind mai buni, mai prezenţi, mai implicaţi. De asemenea, anul trecut ne-a învăţat să explorăm oportunităţi noi de business.

Semnal de alarmă: reapar anulările de competiţii

Semnal de alarmă: reapar anulările de competiţii

O.D.Sport / 7 iulie 2021

Entuziasmul iubitorilor sportului a început să mai scadă, după ce au reapărut amânările şi anulările de competiţii. Exemplul EURO 2020 nu este universal valabil, iar problemele legate de criza medicală sunt încă de mare actualitate.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a scăzut la 4,9265 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 7 iulie 2021

Euro a scăzut ieri, cu 0,01 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9265 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1833 dolari, în depreciere cu 0,24%...

MACRO NEWSLETTER 7 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 7 iulie 2021

Macroeconomie / 7 iulie 2021

Comenzile industriale noi din Germania şi-au temperat creşterea anuală în luna mai 2021, până la 54,3%, de la 84,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare neaşteptate, de 3,7%, după un avans de 1,2% în luna anterioară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo